Hoppa till huvudinnehåll

partistöd

 • Harry Harkimo: "Det är nästan omöjligt att vara med om man är en rörelse" - Liike Nyt ska bli ett parti

  18.09.2019 Inrikes

  Harry Harkimos folkrörelse Liike Nyt ska bli ett parti.

  Finland får snart ett nytt parti. Harry "Hjallis" Harkimos folkrörelse Liike Nyt har samlat ihop de 5000 namn som krävs för att registrera ett officiellt parti. Enligt Harkimo är Finlands system uppbyggt så att det är svårt att vara en rörelse.

 • Harry Harkimos Liike Nyt ska bli parti

  20.06.2019 Inrikes

  Liike Nyt får partistöd om man lyckas samla in namnen.

  Den politiska rörelsen Liike Nyt, som grundades av den före detta samlingspartisten Harry Harkimo som ett alternativ till det traditionella partierna, ska nu registreras som officiellt parti.

 • Stödet för Sannfinländarna fortsätter att öka - nu högre än för Samlingspartiet

  11.04.2019 Val

  Yle:s sista mätning inför valet spår ingen klar vinnare.

  Yles sista partimätning inför valet visar att partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraterna håller ledningen, men väljarstödet och marginalen till de övriga partierna har krympt. Sannfinländarna är näststörst i mätningen.

 • Taloustutkimus om SFP:s katastrofsiffror i partimätningen: Finlandssvenskar ville inte svara på våra frågor

  10.01.2019 Inrikes

  Tiotal österbottningar och åbolänningar påverkade resultatet

  Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja medger att man har ett inbyggt fel i sin partimätningsundersökning. Ett tiotal finlandssvenskar som lät bli att svara ledde till att SFP:s siffror sjönk till rekordlåga 2,5 procent.

 • Lex Soini lämnar De blå utan pengar - Sannfinländarna får näst mest partistöd trots splittringen

  08.02.2018 Inrikes

  Blå framtid blir utan partistöd till följd av lagändring.

  Statsrådet har fattat beslut om partistöden för det innevarande året. Med Åland inberäknat uppgår stöden till 29 635 000 euro.

 • En röst på Torvalds kostade nästan en tia - Haavisto och Niinistö fick sina röster för långt under en euro

  29.01.2018 Inrikes

  En röst på Torvalds 15 gånger dyrare än en på Haavisto.

  Euromässigt var president Sauli Niinistös presidentvalskampanj den klart dyraste och Merja Kyllönens sannolikt den billigaste. Men hur mycket valuta fick kandidaterna för pengarna?

 • Vbl: Svenska Centern får mindre pengar

  03.09.2017 Österbotten

  Lokalföreningarna kan nu söka stöd direkt från partiet.

  Enligt Vasabladet har Svenska Centerns ekonomi gått kraftigt neråt de senaste åren. Distriktet får nu mindre i direkt stöd.

 • Utbrytarna Nytt alternativ blir utan partistöd

  13.06.2017 Inrikes

  Också pengar är involverade i partisplittringen.

  Utbrytargruppen från Sannfinländarna blir utan partistöd. Det var Soini själv som för några år sedan krävde en lagändring om detta. Samtidigt är det osäkert om Sannfinländarnas partikansli får stanna kvar i lokalen på Georgsgatan. Lokalen ägs av en stödstiftelse där bland andra Soini sitter i ledningen.

 • Ylemätning: Samlingspartiet och De gröna framåt

  11.05.2017 Inrikes

  Vänsterförbundet backar i mätningen.

  Samlingspartiet har orsak att fröjdas över resultatet i Yles färska partimätning. Samlingspartiet var etta i kommunalvalet och fortsätter nu den starka trenden. Partiet får i mätningen ett stöd på 21,1 procent.

 • Lännen Media: Få stöder lånepaket till Grekland

  17.07.2015 Inrikes

  Varannan mister förtroendet för regeringen om lån utlovas.

  Majoriteten av finländarna säger nej till ett tredje lånepaket till Grekland, rapporterar Lännen Media. De flesta av Sannfinländarnas väljare vill att partiet sitter kvar i regeringen även om Finland ger Grekland stöd.

 • Småpartierna kritiska till partistöd

  13.04.2015 Val

  Bara riksdagspartier får stöd idag.

  Köyhien asialla, Muutos 2011 och Kommunistiska arbetarpartiet anser att man helt borde slopa systemet med partistöd. I dag är det bara partier som har representation i riksdagen som får partistöd.

 • Stubb: Vi kommer att resa oss

  29.01.2015 Inrikes

  Socialdemokraterna gick om Samlingspartiet i Yles färska partimätning. Partiordförande Alexander Stubb säger att resultatet i mätningen harmar, men han försäkrar att partiet kommer att resa sig. SDP:s partiordförande Antti Rinne gläder sig över gallupresultatet.

 • Forskare: Samlingspartiets nedgång överraskar inte

  29.01.2015 Inrikes

  Forskaren Erkka Railo säger att det inte är någon stor överraskning att Samlingspartiet gick neråt i den färska Yle-mätningen och att SDP stigit till tvåa. Railo anser ändå att SDP:s partistöd fortfarande är magert. Partiordförande Antti Rinne gläder sig över gallupresultatet.

 • Partierna prutar på sina valkampanjer

  31.12.2014 Inrikes

  Både privatpersoner och företag har blivit försiktigare med att donera pengar till partier, hävdar Svenska folkpartiets partisekreterare. En undersökning av tidningen Turun Sanomat visar att partierna lägger mindre pengar på sina valkampanjer år 2015 än 2011.

 • Gallupras oroar inte Sannfinländarna

  30.12.2014 Inrikes

  Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo tycker att det är en "bra väckning" att partiets stöd gått ner till 13,3 procent. Partisekreteraren oroar sig inte heller för det faktum att endast sex procent av kvinnorna skulle rösta på partiet, enligt gallupen.

 • Alla tiders stöd för Centern

  04.12.2014 Inrikes

  Stödet för Centern har nått de högsta siffrorna sedan 1930-talet medan Samlingspartiet och Sannfinländarna fortsätter att backa. I Yles senaste opinionsmätning ser SDP dock ut att stiga.

 • SDP fortsätter backa

  31.07.2014 Inrikes

  Det fortsätter gå utför för SDP och även Sannfinländarna tappar mark. Det visar Taloustutkimus opinionsmätning för Yle i juli.

 • Sverige: Rödgrön majoritet ett år före valet

  06.10.2013 Utrikes

  Drygt 50 procent av svenskarna skulle i dag rösta på något av de tre rödgröna oppositionspartierna, visar Sveriges Radios mätning. En annan mätning visar att statsminister Fredrik Reinfeldt ändå är klart populärare än socialdemokraternas Stefan Löfvén.

 • Christoffer Gröhn: Aningslöst av Samlingspartiet

  01.10.2013 Huvudstadsregionen

  Att Samlingspartiets Helsingforsdistrikt inte ser några problem med att ett byggbolag är den näststörsta finansiären är aningslöst. Det här skriver Christoffer Gröhn i en kolumn.

 • Tarasti: Möjligt att det är fråga om jäv

  30.09.2013 Huvudstadsregionen

  Valfinansieringsexpert Lauri Tarasti anser att samlingspartisterna i Helsingfors har agerat oförsiktigt när de inte har jävat sig i beslut som gäller byggbolaget Hartela. Tarasti kan ändå inte med säkerhet säga att ledamöterna har varit jäviga.

Sidor