Hoppa till huvudinnehåll

Monica Vikström-Jokela

 • Är det viktigare att hålla ordning än att lyssna på barnens frågor?

  15.02.2019 Barn

  Barn måste få behandla svåra frågor både i dagis och hemma.

  Putin, klimathot och döden - det finns mycket som också små barn har behov av att tala om. Men är det någon som lyssnar? Forskaren Marina Lundkvist säger att småbarnspedagoger behöver lära sig metoder för att lyssna på och diskutera med barn.

 • Vilka berättelser hjälper barnen?

  08.12.2018 Barn

  Bra sagor och barnfilmer hjälper att hantera det jobbiga.

  Vi vill skydda barnen. Leder detta ibland till att vi berövar dem möjligheten att spegla sig i berättelser där de känner igen sina rädslor, sin ensamhet och sin utsatthet?

 • Pedagoger och föräldrar har mycket att hämta hos Topelius

  26.11.2018 Barn

  Barn behöver lek och livskraftigt lärande, sa Topelius.

  Zacharias Topelius lanserade livskraftigt lärande 130 år före EU:s livslånga lärande. Hans vision är högaktuell idag: en pedagogik som inte ser ner på barnen, som ger plats för lek och som ger barnen verktyg i stället för färdiga lösningar.

 • Bokrecensioner: En oväntad dag, knytkalas, prinsessor, rymmarhund och sovdags – här är några av höstens finlandssvenska bilderböcker

  24.11.2018 Kultur och nöje

  Många i djur i fem nya böcker.

  Vi tar en titt på en del av de senaste finlandssvenska bilderböckerna och hittar massor av djur, både trötta och pigga och sådana som pratar och som inte gör det, och prinsessor.

 • Teaterrecension: Människovärde och tolerans i fokus i Teater Taimines turnépjäs Skolans Kung

  22.09.2018 Kultur och nöje

  Pjäsen riktar sig till skolelever i årskurs 1-6.

  När skolans tuffa kille tvingas förhålla sig till ett par ”nördar” håller han på att gå upp i limningarna. Men också de mindre populära eleverna har mycket att ge. Det visar Teater Taimines nya pjäs Skolans kung.

 • Bärtil lär barnen alfabetet i BUU-klubbens nya mobilspel

  17.02.2018 Barn

  BUU-klubbens app har fått ett helt nytt spel.

  Bä Bä Bärtil äter bär, såhär. BUU-klubbens populära app har utökats med ett alldeles nytt spel: Bärtils bokstavsspel. Spelet uppmuntrar alla barn att lära sig alfabetet.

 • Figaro 1917, Dumma kungen och Die Kalewainen nominerade för världens första Aino-pris

  10.01.2018 Åboland

  Åländsk och Åboopera tävlar på Operabranschens Ainogala.

  Operabranschens Ainogala hålls i år för första gången. Den åländska operan Figaro 1917 är nominerad för Aino-priset som Årets opera och Åboproduktionen Die Kalewainen in Pochjola är nominerad i fem kategorier.

 • Sex finlandssvenska författare slår ihop krafterna i Sagor från en ö

  12.12.2017 Barn

  Läs intervjuer med författarna som skrivit 24 nya sagor!

  Tjugofyra sagor har skrivits av sex finlandssvenska författare för projektet Sagor från en ö. - Det är ett ett väldigt unikt projekt, säger en av författarna, Malin Klingenberg.

 • Så här gjordes årets julkalender - en unik titt bakom kulisserna

  01.12.2017 Barn

  Hur gick inspelningen av BUU-klubbens julkalender till?

  BUU-klubben besöker Korvatunturis bibliotek i årets julkalender! Planerandet har pågått i nästan ett helt år och själva inspelningen började i oktober. Årets julkalender passar för såväl yngre som äldre.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  01.12.2017 Barn

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Strumphittarna är här igen!

  21.04.2017 Barn

  Strumphittarna 2017 är barnens egen musikfest.

  Strumphittarna 2017 har premiär samma dag som kanalen Yle Teema & Fem startar, måndagen den 24 april. Fantastiska artister som barn har skapat och skickat in framför fyra nyskrivna låtar varje vecka. På buu.yle.fi röstar barnen fram sina favoriter.

 • Historia är spännande

  25.01.2017 Barn

  Historia redan på tvåan, säger åttaåringar.

  Man borde få lära sig historia tidigare i skolan, och först vill man höra om hur det har varit i Finland förr! Det tycker Emil Mannerström och Johan Stadius.

 • Årets BUU-julkalender: Se dockdrama och spänning på tv, bygg tågbana på webben

  31.10.2015 Barn

  21 nyskrivna barnsånger har premiär.

  Nyproducerat dockdrama, 21 nyskrivna barnsånger och färskt interaktivt innehåll på buu.yle.fi. Det bjuder Svenska Yle på i årets julkalender med tågtema.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  16.06.2015 Barn

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • Alla får och alla kan!

  03.02.2015 Familj

  Barn i daghemsåldern rör på sig för lite. Det vill BUU-klubben och Folkhälsan råda bot på med rörelsekampanjen Hoppa på som drar igång den 3 februari.

 • Ärkebiskop John Vikström i elden

  08.09.2006 Arkivet

  John Vikström ärkebiskop intervjuas av Melita Tulikoura.

  John Vikström ärkebiskop emeritus intervjuas av Melita Tulikoura. Gäster från hans förflutna dyker upp i rutan, för att berätta om vem mannen bakom yrkesrollen är. Han har också fått be en egen önskegäst på besök. Det blir Göran Rosenberg från Sverige.