Hoppa till huvudinnehåll

te

 • Te som smakar jul

  30.11.2017 Mat och fritid

  En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

  En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

 • Etnisk konflikt i Indien femfaldigar priset på en kopp Darjeeling te

  04.08.2017 Utrikes

  Teproduktionen i området minskade med 90 procent i juni.

  Det råder en brist på Darjeeling te i hela världen på grund av oroligheter i regionen. Produktionen föll med hela 90 procent förra månaden.

 • Svenska myndigheter varnar för kosttillskott - i Finland ska man tänka själv

  03.12.2016 Inrikes

  Krossade linfrön farliga i Sverige men inte i Finland.

  Livsmedelssäkerhetsverket Evira tycker inte att man behöver varna för att amningste eller krossade linfrön kan skada hälsan. Att följa kostrekommendationer och de instruktioner som följer med kosttillskott räcker, menar de finländska myndigheterna.

 • WHO: Kaffe orsakar inte cancer

  15.06.2016 Utrikes

  Däremot kan heta drycker öka risken för cancer.

  Världshälsoorganisationen har tagit bort kaffe från sin lista över carcinogena ämnen. Däremot varnar WHO för att heta drycker kan öka risken för cancer.

 • Alexandras kryddteer piggar upp och lugnar ner

  24.03.2016 Mat och fritid

  Det är lätt att blanda egna teer av kryddor.

  De flesta råvarorna hittar man i kryddhyllan i mataffären men vissa av dem, som hibiskus, får man söka efter i tebutiker.

 • Kaffesnobbar ohoy - teet är det nya svarta

  14.02.2016 Mat och fritid

  Allt fler söker nya smakupplevelser i tekulturen.

  Tedrickare har hittills oftast hänvisats till ett litet utbud av Forest Fruits men nu börjar även tevärlden florera i västvärlden. Finlands enda tésommelier Stefan Sjöholm är glad att se en tekultur vakna upp.

 • Te ger trygghet

  04.02.2016 Kultur och nöje

  Finland firar Tedagen den 6 februari.

  Finland får en egen Tedag den 6 februari på Teas namnsdag. På lördagen kan man delta i en Teawalk i Teadistrictet i Helsingfors. Kirsi Pullinen älskar te och har för fem år sedan hämtat ett tehus från Wien till Helsingfors.

 • Videbarkste

  09.05.2015 Mat och fritid

  Ta till vara videbarkens värdefulla ämnen

  Försommaren är rätt tid att skörda barken, då den lossnar lätt från veden. När man röjer bort sly på försommaren kan man passa på att dra bort barken från all vide, sälg och pil och torka den för höstens och vinterns behov.

 • Bittra örter hjälper magen

  08.03.2015 Mat och fritid

  Många örter smakar bittert när man biter i dem. Det bittra kanske inte är så gott, men det är väldigt nyttigt. En kopp bittert te kan lösa en förstoppning eller lätta på väderspänning.

 • Med passion för te

  08.01.2015 Lyssna på Radio Vega Åboland!

  Det Maria Sundström inte vet om olika tesorter är inte värt att veta. Teer av olika slag är helt enkelt en hobby och passion, som kanske bottnar i att hon aldrig har lärt sig att dricka kaffe.

 • Hundratals saknas efter lerskred i Sri Lanka

  29.10.2014 Utrikes

  kring 300 människor saknas efter ett häftigt lerskred i Sri Lankas teproducerande område i centrala delen av landet. Minst 16 människor omkom.

 • Enbär

  29.09.2014 Trädgård

  Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Alexandra brygger enbärste och hostmedicin med enbär.

 • Te och kultur

  29.08.2014 Mat och fritid

  Mindfullness tusentals år innan ordet uppfanns? Pia Abrahamsson diskuterar med Pirkko Arstila som grundade en förening för vänner av te och med Stefan Sjöholm som är tesommelier. Kolla också chatten med intresserade lyssnare!

 • Tepåse

  26.06.2013 Mat och fritid

  Köpmannen Thomas Sullivan ville i början av 1900-talet skicka små varuprover av te till sina kunder i USA. Han sålde te i lösvikt, men för att teet inte skulle spridas ut och försvinna på vägen lät han sy små silkespåsar där det fanns precis en lämplig mängd teblad för att brygga te.

 • En värld av te

  04.03.2013 Kulturhistoria

  Att dricka te är mer än att bara doppa en påse i hett vatten. För vissa är det en livsstil. De söker efter det perfekta teet som andra smakar av vin eller öl.