Hoppa till huvudinnehåll

apelsin

 • Israeliska apelsiner har stoppats av tullen - innehöll insektgift

  28.04.2020 Inrikes

  Bromopropylat används i bekämpning av fästingar.

  Stora mängder israeliska apelsiner har fastnat i Tullen på grund av att de innehållit ett bekämpningsmedel som är förbjudet i EU, bromopropylat. Tullen har avvisat cirka 104 000 kilo apelsiner fram till mitten av april.

 • Ny lag vill skydda växter från skadegörare - snart får man inte ta in ens en apelsin från länder utanför EU

  11.12.2019 Inrikes

  Lagen träder i kraft i mitten av december.

  På lördag träder en ny lag i kraft som förbjuder resenärer att ta med sig växter och växtprodukter från länder utanför EU. Avsikten är att skydda växter i Finland från skadegörare.

 • Strömsö presenterar publikens favoriter: 7 recept av kocken Paul Svensson du måste prova

  16.02.2018 Recept

  Prova på receptklassikerna från Strömsököket.

  Strömsö bad dig berätta ditt favoritrecept av Paul Svensson. Här har vi samlat de absolut största favoriterna från Pauls tid i Strömsököket.

 • Värm dig med en apelsindoftande kakaodryck med mintsmak

  12.02.2018 Recept

  Gör din egna varm choklad med grädde och kakao.

  Apelsin och choklad är ett säkert smakpar. Här kompas de av en twist av mint. Det här är en snäll chokladkompis för vinterutfärden.

 • Alexandras kryddteer piggar upp och lugnar ner

  24.03.2016 Strömsö

  Det är lätt att blanda egna teer av kryddor.

  De flesta råvarorna hittar man i kryddhyllan i mataffären men vissa av dem, som hibiskus, får man söka efter i tebutiker.

 • Te ger trygghet

  04.02.2016 Kultur och nöje

  Finland firar Tedagen den 6 februari.

  Finland får en egen Tedag den 6 februari på Teas namnsdag. På lördagen kan man delta i en Teawalk i Teadistrictet i Helsingfors. Kirsi Pullinen älskar te och har för fem år sedan hämtat ett tehus från Wien till Helsingfors.

 • Karis pyntat för Halloween

  30.10.2015 Västnyland

  Parkavdelningen har dekorerat blomkrukor i Raseborg.

  Blomkrukor i Raseborg har pyntats lagom till allhelgonahelgen. Det är stadens parkavdelning som står bakom dekorationerna.

 • Apelsinjuicen under lupp

  11.09.2013 Inrikes

  Tre brasilianska företag står för en stor del av apelsinjuicen i världen, också den som säljs i Finland. Storföretagen prickas av medborgarorganisationer för att försumma bland annat arbetsskyddet. Tidskriften Kuluttaja frågade de finländska företagen var de köper sitt saftkoncentrat.

 • Orientaliska apelsiner och mandariner

  14.12.2008 Trädgård

  Dekorera citrusfrukter med paljetter till jul.

  Apelsiner dekorerade med nejlikor och röda band hör till våra traditionella julprydnader, men hur kan vi utveckla temat vidare? Jag tog mig en tur till hobbyaffären och tygbutiken och gjorde verkliga fynd – paljetter och band i allsköns färger och former. Så var det bara att slå sej ner och låta fantasin flöda! Varva frukterna med halmbollar med minicyklamen i och du har ett litet stilleben på ditt vardagsrumsbord. Material: Apelsiner och mandariner Små dekorationsnålar (pyttesmå knappnålar från hobbyaffären) Paljetter, pärlor och annat glittrande och glimmande Band av olika slag, färgad järntråd etc.