Hoppa till huvudinnehåll

näringslära

 • Fredrik Paulún: Min mission är att få folk att må bättre

  25.02.2017 Strömsö

  "Fredrik Paulún om rollen som känd näringsfysiolog".

  Fredrik Paulùn är en av Sveriges mest populära näringsfysiologer. Han har författat ett tjugotal böcker om olika dieter och skriver inlägg för ett flertal tidningar. För 20 år sedan var Fredrik med om att lansera GI-dieten i sitt hemland, men hur ser han på kolhydrater, hälsohets, proteintrender och rollen som näringsauktoritet idag?

 • Ät så här för att undvika julfrosseri

  19.12.2016 Hälsa

  Fem små mål är bättre än en enda stor festmåltid.

  Hör du också till den stora skara julfirare som äter lite för mycket under julen? Brukar du känna dig däst, smått olustig i magen och skulle du gärna ta en tupplur genast efter julmiddagen? Då är fem små måltider och tallriksmodellen något för dig, också under julhelgen.

 • Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

  12.09.2016 Hälsa

  Kosttrenderna handlar mer om livsstil än hälsa.

  Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.

 • Det här behöver du veta om mat

  11.08.2016 Vetamix

  Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.

  Att äta är roligt men vad vet du egentligen om maten du äter? Här tar vi upp grundläggande saker som vilka näringsämnen kroppen behöver, hur livsmedel skall förvaras, vad förpackningspåskrifterna betyder och varför det behövs tillsatsämnen i våra matvaror.

 • Robert Helenius: Jag kallades stupid-ass

  20.07.2016 Vega

  En sexa eller en sjua på betyget var bra.

  Tungviktsboxaren Robert Helenius, hemma från Borgå, berättar i sitt sommarprat om hur det var att ha dyslexi under en tid då man ännu inte visste vad det var.

 • Chips hälsosammare än godis?

  29.10.2015 X3M

  En kalori är inte en kalori. Det säger amerikanska forskare.

  En kalori är inte en kalori. Det säger sig amerikanska forskare ha bevisat. Hur gjorde de det? Genom att proppa i barn en massa chips.

 • Vårt uråldriga mjökdrickande en myt

  14.07.2014 Hälsa

  Skickliga reklammakare är duktiga på att rida på myten om den hälsosamma mjölken som vi har druckit sedan urminnes tider. Det är inte sant - vi har de facto inte druckit mjölk här i Norden mer än i ett århundrade ungefär, säger etnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet som har doktorerat på mjölkens kulturella betydelse. - Att vi dricker mjölk är ett rätt sent påfund. Det är något som uppstår under andra hälften av 1800-talet, berättar Jönsson.