Hoppa till huvudinnehåll

läsning

 • Österby skola i Raseborg.

  Läs en bok och gör gott

  24.04.2017Kultur och nöje
  Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.
 • Logo för läskampanjen Bärtils bokklubb

  Dela med dig av ditt boktips

  23.04.2017Familj
  Freja presenterar sin favoritbok. Dela med dig av ditt boktips i formuläret. #bärtilsbokklubb
 • Katarina von Numers-Ekman är läsambassadör.

  Efterlyses: Manliga barnboksförfattare i Svenskfinland

  18.04.20174Kultur och nöje
  Manliga författare som skriver för barn och fortbildning för dagispersonal, detta står högt på Katarina von Numers-Ekmans önskelista när hon summerar sina år som finlandssvensk läsambassadör.
 • Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla

  Hietanen & Henrikson: Att tala om böcker

  17.04.2017Kultur och nöje
  Jag älskar att läsa, men när jag läser en bok för att senare prata om den märker jag att jag börjar tycka mindre om boken helt enkelt för att analysmaskineriet är igång medan jag läser.
 • Maria Grundvall i Grankulla bibliotek

  Grankulla bibliotek är rekordpopulärt

  11.04.2017Huvudstadsregionen
  Grankulla bibliotek visar på en ökning i besöks- och lånestatistiken under de senaste åren. God service och bra utbud tros vara orsaken. - Vårt starkaste kort är kundservicen, det lockar kunder till och med lite längre ifrån, säger Maria Grundvall som är bibliotekarie och ansvarig för sociala medier.
 • Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla

  Anne Hietanen: Författaren som clown

  03.04.2017Kultur och nöje
  Karolina Ramqvists Det är natten från år 2016 är inte mera än ett litet häfte, på baksidan finns ett författarporträtt, vi ser det välkända ansiktet, läpparna, håret. På framsidan hittar vi ett textfragment från boken.
 • Böcker från 1935 till 1940

  100 år av Borgåbornas 100 bokfavoriter

  01.04.2017Östnyland
  Huvudbiblioteket i Borgå har tillsammans med sina kunder plockat fram sina 100 favoritböcker. En bok från varje år. Det blev minst sagt en salig blandning.
 • Två unga flickor framför en bokhylla med barnböcker

  Raseborgs bibliotek blir invånarnas vardagsrum

  27.03.2017Västnyland
  Biblioteket ska i högre grad involvera sina kunder samtidigt som traditionell service bibehålls. Den nya bibliotekslagen ger större flexibilitet men ställer också högre krav. Det här är en artikel i Svenska Yles serie Valfrågor.
 • Christoffer Strandberg intervjuas i Vega Dag

  Högläsningstips: Hur talar en person med stor näsa?

  19.03.2017Familj
  Skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg säger att man ska placera rösten på olika ställen i sin kropp när man läser högt för att få fram olika röstlägen för olika karaktärer. Men det är också viktigt att det normala röstläget, när man inte spelar en annan karaktär, är avslappnat och bekvämt. Man ska inte heller läsa för snabbt och man ska inte vara rädd för att använda t.ex. dialekter.
 • Flicka bakom barnbok Sagorna A till Ö. Bärtils bokklubb logo i hörnet

  Läs högt även för äldre barn

  11.03.20172Familj
  Många föräldrar slutar läsa högt så fort barnet lärt sig läsa själv. Läsambassadören Katarina von Numers-Ekman uppmuntrar föräldrar att fortsätta med högläsningen upp i tonåren.
 • Abiturienter sitter vid sina bord under studentskrivningarna.

  Tips inför essäprovet i modersmål

  06.03.2017Vetamix
  När du får essäprovet framför dig: börja med att noggrant läsa igenom alla rubrikerna och alla uppgifterna. Välj det ämne, den rubrik som intresserar dig eller som du vet att du kan någonting om. Skriv en sammanhängande och välformulerad textenhet där du för fram din åsikt eller argumentation på ett tydligt sätt. Texten ska också vara tydligt och prydligt skriven och omfatta cirka 4-5 sidor.
 • Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla

  Anne Hietanen: Några anteckningar från en källare och längtan efter en ballong

  06.03.20171Kultur och nöje
  Det är sent på dagen, sent i världen, sent. Tulpanerna är inte bara utblommade, de är redan angripna av mögel. Det som kunde bli bra, blev inte alls eller har redan varit. Ordet melankoli räcker inte för att beskriva stämningen, men kanske i kombination Pantone 448c, färgen som röstats till världens fulaste.
 • Barnbibliotekarie Mikael Gros för Bärtils bokklubb

  Barnbibliotekarien: Hjälp barnen hitta lusten att läsa

  04.03.2017Familj
  Man ska välja barnböcker enligt vad barnet är intresserat av så att det blir roligt att läsa och långa böcker, menar barnbibliotekarien Mikael Gros i Esbo.
 • Pärmbild till antologin "Avtryck - dikter om allt och ingenting".

  Unga poeter skriver dikter om allt och ingenting

  02.03.2017Kultur och nöje
  ”En dikt säger ordets mening./ Man går framåt under diktens gång./ Men aldrig fram man kommer./ För dikten den tar språng.” Dikten är skriven av Stella i åk 5 i Munksnäs skola och ingår i antologin Avtryck – dikter om allt och ingenting.
 • Fåret Bärtil med hashtagadressen bärtilsbokklubb

  Det är mysigt att läsa med barnen - läs med oss i Bärtils bokklubb!

  01.03.2017Familj
  Svenska Yle lanserar kampanjen Bärtils Bokklubb, som under hela år 2017 ska göra alla barnfamiljers vardag mysigare, lättare och roligare!
 • Bärtil och Isa Gris sitter under sagotäcket och läser

  Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  01.03.2017Barn
  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.
 • Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla

  Hietanen & Henrikson: Att inte förstå vad man läser

  13.02.2017Kultur och nöje
  Anne Hietanen har läst en bok där hon saknar viktiga referensramar. En bra erfarenhet som kanske kan hjälpa en att förstå människor från andra kulturer som plötsligt kastas in i vår.
 • Bokpärm med naken kvinna i kartgrafik

  Dags att sluta gömma undan kvinnors kåthet

  12.02.20176Kultur och nöje
  Skrivs det tillräckligt öppet om begär i den samtida litteraturen? Och hur förhåller sig dagens kvinnliga protagonister till lust jämfört med de i den feministiska sjuttiotalslitteraturen?
 • Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla

  Hietanen & Henrikson: Chick lit är inget skällsord

  06.02.20175Kultur och nöje
  Chick lit är ett begrepp som ibland används i nedsättande ton om lätt underhållningslitteratur riktad till kvinnor. Bokpodden Hietanen & Henrikson reder ut varifrån genrens skämsvärde egentligen kommer.
 • Alexandra Häggman.

  En vecka utan att läsa ett endaste ord

  02.02.20174X3M
  Skulle du klara av att inte läsa något alls på en vecka? Det gjorde Alexandra Häggman, och det lärde henne att prioritera, men det gjorde henne också väldigt sugen på ord.