Hoppa till huvudinnehåll

läsning

 • Läser du fantasy? Hatar du drakar?

  20.06.2017 X3M
  Ted Forsström tipsar om fantasyböcker utan drakar. Har du fler tips?
 • Svenska Yles enväldiga litteraturprisjury lämnar aldrig hemmet utan en bok i bagaget

  15.06.2017 Kultur och nöje
  Bokbloggaren och storläsaren Jessica Andersin har åtagit sig det ärofyllda uppdraget att utse Svenska Yles litteraturpristagare år 2017 - ett ansvarsfullt uppdrag hon ser fram emot med spänning.
 • Läs en bok och gör gott

  24.04.2017 Kultur och nöje
  Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.
 • Dela med dig av ditt boktips

  23.04.2017 Familj
  Freja presenterar sin favoritbok. Dela med dig av ditt boktips i formuläret. #bärtilsbokklubb
 • Efterlyses: Manliga barnboksförfattare i Svenskfinland

  18.04.2017 Kultur och nöje
  Manliga författare som skriver för barn och fortbildning för dagispersonal, detta står högt på Katarina von Numers-Ekmans önskelista när hon summerar sina år som finlandssvensk läsambassadör.
 • Vilken är din största läsupplevelse?

  17.04.2017 Kultur och nöje
  Med start måndagen den 17 april firas den nationella Läsveckan i daghem, skolor och på bibliotek runtom i vårt land. I år utmanas alla att avslöja sin största läsupplevelse och att ge boktipset vidare. Vilken bok vill du tipsa om, och för vem?
 • Hietanen & Henrikson: Att tala om böcker

  17.04.2017 Kultur och nöje
  Jag älskar att läsa, men när jag läser en bok för att senare prata om den märker jag att jag börjar tycka mindre om boken helt enkelt för att analysmaskineriet är igång medan jag läser.
 • Grankulla bibliotek är rekordpopulärt

  11.04.2017 Huvudstadsregionen
  Grankulla bibliotek visar på en ökning i besöks- och lånestatistiken under de senaste åren. God service och bra utbud tros vara orsaken. - Vårt starkaste kort är kundservicen, det lockar kunder till och med lite längre ifrån, säger Maria Grundvall som är bibliotekarie och ansvarig för sociala medier.
 • Anne Hietanen: Författaren som clown

  03.04.2017 Kultur och nöje
  Karolina Ramqvists Det är natten från år 2016 är inte mera än ett litet häfte, på baksidan finns ett författarporträtt, vi ser det välkända ansiktet, läpparna, håret. På framsidan hittar vi ett textfragment från boken.
 • 100 år av Borgåbornas 100 bokfavoriter

  01.04.2017 Östnyland
  Huvudbiblioteket i Borgå har tillsammans med sina kunder plockat fram sina 100 favoritböcker. En bok från varje år. Det blev minst sagt en salig blandning.
 • Raseborgs bibliotek blir invånarnas vardagsrum

  27.03.2017 Västnyland
  Biblioteket ska i högre grad involvera sina kunder samtidigt som traditionell service bibehålls. Den nya bibliotekslagen ger större flexibilitet men ställer också högre krav. Det här är en artikel i Svenska Yles serie Valfrågor.
 • Tandkräm på rymmen och bubblor som spricker

  20.03.2017 Kultur och nöje
  Inspiration och kreativitet är centrala begrepp när vi pratar om ordkonst. Den här veckan firas den nationella ordkonstveckan över hela landet och temat för i år är Läsandets magi. Vi har besökt en lektion i ordkonst på Drumsö förskola i Helsingfors.
 • Högläsningstips: Hur talar en person med stor näsa?

  19.03.2017 Familj
  Skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg säger att man ska placera rösten på olika ställen i sin kropp när man läser högt för att få fram olika röstlägen för olika karaktärer. Men det är också viktigt att det normala röstläget, när man inte spelar en annan karaktär, är avslappnat och bekvämt. Man ska inte heller läsa för snabbt och man ska inte vara rädd för att använda t.ex. dialekter.
 • Läs högt även för äldre barn

  11.03.2017 Familj
  Många föräldrar slutar läsa högt så fort barnet lärt sig läsa själv. Läsambassadören Katarina von Numers-Ekman uppmuntrar föräldrar att fortsätta med högläsningen upp i tonåren.
 • Tips inför essäprovet i modersmål

  06.03.2017 Vetamix
  När du får essäprovet framför dig: börja med att noggrant läsa igenom alla rubrikerna och alla uppgifterna. Välj det ämne, den rubrik som intresserar dig eller som du vet att du kan någonting om. Skriv en sammanhängande och välformulerad textenhet där du för fram din åsikt eller argumentation på ett tydligt sätt. Texten ska också vara tydligt och prydligt skriven och omfatta cirka 4-5 sidor.
 • Anne Hietanen: Några anteckningar från en källare och längtan efter en ballong

  06.03.2017 Kultur och nöje
  Det är sent på dagen, sent i världen, sent. Tulpanerna är inte bara utblommade, de är redan angripna av mögel. Det som kunde bli bra, blev inte alls eller har redan varit. Ordet melankoli räcker inte för att beskriva stämningen, men kanske i kombination Pantone 448c, färgen som röstats till världens fulaste.
 • Barnbibliotekarien: Hjälp barnen hitta lusten att läsa

  04.03.2017 Familj
  Man ska välja barnböcker enligt vad barnet är intresserat av så att det blir roligt att läsa och långa böcker, menar barnbibliotekarien Mikael Gros i Esbo.
 • Unga poeter skriver dikter om allt och ingenting

  02.03.2017 Kultur och nöje
  ”En dikt säger ordets mening./ Man går framåt under diktens gång./ Men aldrig fram man kommer./ För dikten den tar språng.” Dikten är skriven av Stella i åk 5 i Munksnäs skola och ingår i antologin Avtryck – dikter om allt och ingenting.
 • Det är mysigt att läsa med barnen - läs med oss i Bärtils bokklubb!

  01.03.2017 Familj
  Svenska Yle lanserar kampanjen Bärtils Bokklubb, som under hela år 2017 ska göra alla barnfamiljers vardag mysigare, lättare och roligare!
 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  01.03.2017 Barn
  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

Sidor