Hoppa till huvudinnehåll

rika

 • FN-expert varnar för klimat-apartheid mellan fattiga och rika i framtiden

  25.06.2019 Utrikes

  "Ett hot mot de mänskliga rättigheterna".

  FN befarar att det kan skapas ett slags "klimat-apartheid" i framtiden - det vill säga en situation då de rika betalar för att undgå extremt väder och hunger medan resten av världen lider.

 • Ät rotfrukter, de är billiga – nio råd en fattig inte vill höra

  02.02.2019 Vetamix

  Rika förstår inte alltid en fattig persons situation.

  Fattiga får ofta höra korkade tips av personer med mer pengar än de själva har. "Goda råd" som på riktigt inte alls är till någon nytta. Det här kallas för richsplaining.

 • Enkät: Färre än var tredje amerikan stöder Trumps skattereform

  24.10.2017 Utrikes

  56 procent av republikanerna ställer sig bakom planen.

  Färre än var tredje amerikan stöder president Donald Trumps skattereform, visar en opinionsmätning som gjorts för nyhetsbyrån Reuters.

 • JHL: Nu räcker det - löntagarna har betalat tillräckligt för återhämtningen

  16.09.2017 Inrikes

  Nu krävs det åtgärder - inte bara konstateranden.

  Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL) beskyller regeringen för de växande inkomstklyftorna. Nu krävs det åtgärder - inte bara konstateranden, säger JHL.

 • Forskare: Rika människor är själviska, oetiska och icke-empatiska

  28.01.2017 Utrikes

  Fattiga beredda att dela med sig.

  Välbärgade människor är inte lika givmilda som mindre bemedlade. De är också girigare och drar sig inte för att fuska. Psykologer förklarar varför det är så.

 • Ojämn inkomstfördelning dålig för ekonomin

  17.09.2016 Utrikes

  Jämnare fördelning kan främja tillväxten.

  Ny forskning inom ekonomi utmanar gamla sanningar. Det han vara så att jämnare inkomstfördelning gynnar den ekonomiska tillväxten.

 • Asiens medelklass har vunnit på globaliseringen – förlorarna finns också bland oss

  03.09.2016 Utrikes

  Världens fattigaste och medelklassen i väst är förlorare.

  Många har kritiserat globaliseringen för att de befarar att den gynnar bara de industrialiserade länderna, medan de mindre utvecklade länderna i Asien, Afrika och Sydamerika får betala kalaset. Men en ny bok om global ojämlikhet visar att det snarare är tvärtom.

 • Borde barnbidraget slopas för de rika?

  12.09.2015 Fart på Finland

  Heidi Schauman: Vem är rik?

  Slopa barnbidraget för de rika. Det föreslår många inom ramen för Fart på Finland projektet. Ralf Sund vid STTK håller inte med. Alla skall få någonting av samhället, säger han.

 • Tre kvinnor bland de hundra rikaste

  14.04.2015 Utrikes

  Av de hundra rikaste människorna i Ukraina är tre kvinnor, två av dem är ogifta och har inga barn, den tredje är gift med en miljonär och har ett barn med honom.

 • Oxfam: De rikaste äger snart över hälften

  19.01.2015 Utrikes

  Den rikaste procenten av jorden befolkning kommer att äga mer än alla andra tillsammans om ett år. Hjälporganisationen Oxfam efterlyser globala åtgärder för att minska inkomstklyftorna.

 • Forskare: Inkomstklyftorna ökar igen

  08.12.2014 Inrikes

  Finland är på väg att bli ett klassamhälle där ens familjebakgrund allt mer påverkar ens framtidsutsikter och där det går bra för en del men dåligt för ännu fler, anser forskaren Johannes Kananen som är specialist på inkomstskillnader.

 • Korsholm tänker inte favorisera de rika

  29.09.2014 Österbotten

  SFP i Smedsby-Böle tycker att eftersom invånarna där betalar mest skatt i hela Korsholm ska kommunen också satsa mer på dem än på övriga kommundelar. Det låter inte alls rätt, anser kommunstyrelsen som i stället lovar att skära ner på planläggningen i Smedsby-Böle.

 • Idas arkivblogg: Alla måste spara i recessionstider

  03.09.2014 Arkivet

  De som har minst måste spara mest.

  Detta är en naiv text. Här finns inga analyser om ekonomi, jag har inte läst Thomas Piketty. Jag bara förundrar mig över sparandet. Över att det känns som det alltid är de som har minst som måste spara mest.

 • Ett löfte till Philadelphias fattigaste

  04.06.2014 Utrikes

  Philadelphia hör till de fattigaste storstäderna i USA med stora skillnader mellan de mest välbärgade och de mest utarmade områdena. Nu hoppas man att ett nytt initativ ska hjälpa till att skapa jobb och ett uppsving i den beryktade delen av staden, skriver vår USA-korrespondent Mette Nordström.

 • De rikaste bor i Nyland

  08.04.2014 Inrikes

  Personer bosatta i Nyland förtjänar i medeltal mera än andra finländare. Skillnaden beror på att den tiondel som förtjänar mest är bosatt i Nyland. Läkarna är den yrkesgrupp som har de högsta inkomsterna.

 • 85 mänskor = 3,5 miljarder mänskor

  23.01.2014 Utrikes

  De rika har blivit allt rikare, vansinnigt mycket rikare under de senaste 30 åren. De fattiga har inte blivit fattigare, men inkomstskillnaderna till de rika har ökat dramatiskt. Frågan har även uppmärksammats bland ledande företagsledare och politiker som möts i Davos.

 • "Som cirkusunderhållning att veta vad folk förtjänar"

  31.10.2013 Huvudstadsregionen

  Skatteuppgifterna från fjolåret har nu spritt sig som löpelden i alla medier. Efter en snabb koll på stan visar sig intresset för topplistorna över Finlands rikaste män och kvinnor vara ytterst splittrat. Att snegla på hur mycket det finska folkets grädda förtjänar och betalar i skatt påminner nästan om cirkusunderhållning, tycker en del.

 • De rika i Östnyland bor i Sibbo

  31.10.2013 Östnyland

  Höginkomsttagarna i regionen Östnyland bor i Sibbo. Av de tio östnyländska topporterna med invånare som har en årsinkomst på över 50 945 euro, ligger sju i Sibbo. Se vilka i tabellen.

 • Oppositionen vill ha högre skatt för rika

  22.10.2013 Inrikes

  Oppositionspartierna Centern och Sannfinländarna har lagt fram sina så kallade skuggbudgetar. Bägge partier tycker att de rika ska betala mer skatt.

 • 30 miljoner slavar i världen - Finland underskattar problemet

  17.10.2013 Utrikes

  Modernt slaveri är ett större problem än man tidigare har trott i rika länder, också i Finland. Det hävdar en ny utredning gjord av en australiensisk människorättsorganisation.

Sidor