Hoppa till huvudinnehåll

hat

 • Youtube tog bort 110 000 hatvideor på kort tid – experter: Tänk kritiskt om extremt innehåll

  05.09.2019 Inrikes

  Youtube och ungdomsarbetare i kamp mot hatiskt innehåll.

  Youtube har tagit bort fem gånger fler hatiska videor under det andra kvartalet i år jämfört med samma period i fjol. Sådant här innehåll förekommer ändå fortfarande och det är viktigt att vuxna intresserar sig för ungas digitala liv, säger experter.

 • Arbetsgrupp presenterar åtgärder för att få bukt med hatretorik: "Människor får röra sig fritt, men det betyder inte att man inte måste följa trafikreglerna"

  17.05.2019 Inrikes

  Rasism och könsrelaterade trakasserier vanliga i Finland.

  Rasism och könsrelaterade trakasserier är vanligare i Finland än i Europa i genomsnitt. Hittills har ändå inte mycket gjorts för att få bukt med problemet. Nu presenterar en arbetsgrupp tolv rekommendationer för att effektivera arbetet mot hatretorik.

 • Antalet hatbrott har ökat - ett kallare samhälle eller har polisen blivit bättre på att registrera brotten?

  29.11.2018 Åboland

  Förra året gjordes 1 165 hatbrottsanmälningar.

  Hatbrotten i Finland har blivit fler. Åbos 75 misstänkta hatbrott år 2017 är näst mest i landet efter Helsingfors. Pargas sju misstänkta hatbrott är i sin tur näst mest i landet i förhållande till antalet invånare.

 • Varför finns det judehat?

  19.09.2018 Åboland

  Universitetslärare Pekka Lindqvist vid Åbo Akademi svarar.

  Antisemitismen eller judehatet har långa och mörka anor. Men forskning visar varför antisemitismen är ologisk och full av paradoxer. Universitetslärare Pekka Lindqvist vid Åbo Akademi berättar mer om judar i det nya avsnittet i serien Vad säger vetenskapen?

 • Mio Lindmans vandringar: Mariehamn i mitt hjärta och i min smärta

  08.09.2018 Kultur och nöje

  Hat-kärleken till en stad är tydligast då man traskar i den.

  Mio Lindman beskriver hat-kärleken till småstaden som en gång var ett tonårshem.

 • Antisemitism i Tyskland: ”Offentligt judiskt liv endast möjligt under polisskydd”

  03.05.2018 Utrikes

  Tyska judar ser hot från högerpopulister och muslimer.

  Tyskland upplever bakslag på bakslag i kampen mot antisemitismen. Det anser Charlotte Knobloch, en av de mest kända judiska profilerna i landet. Som de stora problemen ser hon högerpopulister och muslimska invandrare som kommer till Tyskland med judehat i bagaget.

 • Teaterrecension: Koko Suomi vihaa – en ömsint föreställning om folket som hellre hatar än pratar

  20.10.2017 Kultur och nöje

  På KOM-teatern nyanseras bilden av den avoga finländaren.

  Vad får finländarna att gå i taket? Inför ”Koko Suomi vihaa” på KOM-teatern reste teamet runt och bad människor bidra med sina egna hatobjekt. Resultatet blev en föreställning som berör snarare än upprör.

 • Författaren Sirpa Kähkönen ärvde sin morfars hat

  12.03.2017 Kultur och nöje

  Det ärvda hatet har varit tungt för Sirpa Kähkönen.

  Ideologier har spelat en högst påtaglig, avgörande roll i författaren Sirpa Kähkönens liv. In på bara huden vet hon vad det innebär och hur det kan påverka en att leva nära en person för vilken ideologin har blivit som en drog.

 • Pensionär i Berlin: Med färgsprej mot hat

  11.03.2017 Utrikes

  På en arbetsrunda med Irmela Mensah-Schramm.

  Hon har fått ta emot många utmärkelser för sitt arbete, men samtidigt är hon i ständigt bråk med nynazister, polis och rättsväsende. Irmela Mensah-Schramm heter damen, som i tiotals år har avlägsnat hatbudskap runtom i den tyska huvudstaden Berlin.

 • Spyr hat på Facebook – Seppo Huhta har inte hela fullmäktigegruppens förtroende

  20.02.2017 Huvudstadsregionen

  Delar av gruppen kritisk till gruppordförandens FB-inlägg.

  Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Esbo ser inte med blida ögon på ordförande Seppo Huhtas Facebookinlägg. Simon Elo säger öppet att Huhta inte har hans förtroende som gruppordförande.

 • Flera domar för hatbrott att vänta – ”Samhället har insett allvaret”

  16.01.2017 Inrikes

  Polisen satsar mer resurser på bekämpningen av hatbrott.

  Sannfinländaren Sebastian Tynkkynen är den tredje politikern som döms för hets mot folkgrupp år 2017. Domarna för hatbrott kommer troligtvis att bli fler då både polisen och Justitieministeriet i år lägger mera resurser på att bekämpa hatbrotten.

 • Vi finns bakom parabolen

  06.01.2017 Tro

  Kärleken är viktigast, säger Salih Mehmedagic.

  I drygt ett år har vi följt med personerna på Åvägen i Närpes, och ikväll (6.1. 2017) sänds dokumentären om dem: Bakom Parabolen - vi är era främlingar.

 • Risikko: Steget från hatprat till våldsdåd är ofta litet

  05.12.2016 Inrikes

  Anser att marginalisering är det största säkerhetshotet.

  Inrikesminister Paula Risikko (Saml) är mycket upprörd över dödsskjutningen i Imatra. Enligt henne är marginalisering den största utmaningen för Finlands inre säkerhet.

 • ”Fotboll är för riktiga män” – Premier League trotsade hatet med regnbågskampanj

  26.11.2016 Sport

  Förbundets ordförande skäms över klimatet på läktarna.

  “Håll den här skiten utanför fotbollen”. ”Det finns inget samband mellan homosexualitet och fotboll”. Premier Leagues stöd för hbtq-spelare och -fans föll inte alla i smaken. På lördag tog sig regnbågen in på fotbollsplanerna i England.

 • Tysk advokat kämpar mot Facebook

  16.11.2016 Utrikes

  Kämpar för att få bort hatkommentarer.

  Han har fått nog av alla hatkommentarer på Facebook. Ja, eller egentligen på att Facebook låter de här kommentarerna stå kvar. Redan ifjol försökte Chan-jo Jun få företaget och dess ledning inför domstol och nu försöker han på nytt.

 • Risikko har tröttnat - nu ska hatskriverierna bort

  22.09.2016 Inrikes

  Risikko vill att polisen tillgriper nya metoder mot näthat.

  Inrikesminister Paula Risikko (Saml) vill att polisen tar till hårdare tag vad gäller näthat. Risikko säger att man till och med bör överväga att öka polisens resurser för att komma åt näthatet. Risikko sade också på riksdagens frågetimme att extrema våldsrörelser måste förbjudas.

 • Ted Forsströms finlandssvenska irritationsgenerator

  15.06.2016 X3M

  Ted Forsström gör dig garanterat upprörd.

  Är du förbannad men vet inte varför? Känner du hur det riktigt kliar i fingrarna att få skriva en riktigt arg statusuppdatering eller insändare? Låt mig inspirera dig!

 • Åsiktskorridoren - hatets gränser

  11.05.2016 Samhälle

  "Borde yttrandefriheten begränsas på nätet?"

  Våren 2016 är sträckan mellan tanke och handling kortare än någonsin. Ett påstående eller ett hot kan vara offentligt för världen bara sekunder efter att någon tänkt och formulerat det. Sociala medier har gjort alla till kommentatorer i realtid. Allt du skriver, säger eller fotograferar sedan finns kvar. Någonstans.

 • Har vi en åsiktskorridor i Finland?

  06.05.2016 Samhälle

  "Ett projektet om dagens opinionsbildning."

  Åsiktskorridoren är ett projekt om debattklimatet i Finland 2016. Det är en resa in i den mytomspunna passagen där medelklassigt samförstånd och kumbaya runt lägerelden samsas eller tampas med oresonligt näthat och paranoid polemik. Här samtalar chefredaktörer, ministrar, bloggare, trolljägare, journalistikstuderande om själva samtalet.

 • "Nu dansar alla med alla"

  13.04.2016 Bakom parabolen

  Vi ska njuta, inte bråka, säger Enisa Mehmedovic.

  En gång om året åker Mensur Mehmedagic och hans kompisar från Närpes till Åbo, för att stiga ombord på kryssningsbåten. Balkan-kryssningen pågår i ett dygn och sägs vara den bästa festen i Europa, just då.

Sidor