Hoppa till huvudinnehåll

spelindustri

 • 26 tjänster bort från åländska Paf

  12.10.2018 Inrikes

  Bolaget har haft problem en längre tid.

  26 tjänster försvinner hos det åländska spelbolaget Paf. Det klarnade i dag då resultatet av samarbetsförhandlingarna som pågått i sex veckor blev färdigt. Av dem är det 20 tjänster på Åland och sex i Helsingfors.

 • Kina vill rädda barnens ögon med begränsningar mot videospel

  31.08.2018 Utrikes

  Meddelandet fick spelbolag att dala på börsen.

  Kina inför begränsningar av antalet tillgängliga online videospel. Det är ett sätt att motverka närsynthet bland kinesiska barn och unga. Åtgärden har fått spelbolagens börskurser att rasa.

 • ”Spelbranschen i Finland måste våga satsa för att överleva”

  20.04.2018 Inrikes

  Nya idéer kommer med nya anställda.

  För att ett företag ska kunna överleva krävs det nya innovationer av nytt folk - och att företaget vågar satsa på sina idéer. Det säger Kaj Häggman, med lång erfarenhet inom teknologibranschen.

 • Ludwig Sandbacka är speldesignern som älskar att berätta historier

  28.01.2018 X3M

  Jobbar just nu på ett spel som berättar en historia.

  Visste du att ditt favoritspel kanske fått sin början under ett så kallat game jam? Det berättar speldesignern Ludwig Sandbacka som också har ett eget spel på gång.

 • Lyxjakter, nätspel och ett svikande minne – hundratals finländare med i maltesiska skatteparadisbolag

  18.11.2017 Inrikes

  Hundratals finländare med i maltesiska skatteparadisbolag.

  Yle frågade finländare som äger bolag på Malta vad de gör med bolagen. Enligt svaren har få av bolagen verksamhet och om de har det är det förlustbringande verksamhet. Flera av ägarna har svårt att minnas syftet med företaget eller sina affärskumpaner.

 • Japanska Kahon 3 betalade mest samfundsskatt - här är listan på företagen som betalade mest skatt och gjorde störst vinst 2016

  01.11.2017 Inrikes

  Lista på de hundra företag som betalade mest skatt 2016.

  Företaget Kahon3 som grundades för att köpa spelbolaget Supercell var det företag som betalade mest samfundsskatt 2016. Här är listan på de 100 företag som betalade mest skatt förra året.

 • De nordiska spelbolagen – en jackpot för Malta

  21.02.2017 Utrikes

  Spelindustrin utgör 12 procent av Maltas BNP.

  Malta är EU:s minsta medlemsland men är en gigant inom spelindustrin. Medelhavsön har genom sina liberala spellagar lockat till sig över 300 utländska spelbolag. Spelindustrin har fått Maltas ekonomi att blomstra.

 • HIFK startar e-sportlag

  05.11.2016 Spel

  Laget heter Helsinki REDS och ska tävla i spelet Overwatch.

  HIFK är först bland de traditionella finländska idrottsföreningarna med att ha ett eget e-sportlag. Laget heter Helsinki REDS och ska tävla i spelet Overwatch.

 • Spelbolaget Rovio byter vd

  09.12.2015 Inrikes

  Flera chefer byts för att Rovio ska kunna agera snabbare.

  Rovio meddelar att Pekka Rantala lämnar sitt vd-uppdrag efter ungefär ett år.

 • Spel kombinerar nytta och nöje

  13.10.2015 Åboland

  Är det möjligt att göra tråkiga uppgifter roligare?

  Finns det sätt att sporra folk till att ändra sitt beteende? Få oss att agera på ett visst sätt? Är det möjligt att göra tråkiga uppgifter roligare? Gamification - eller spelifikation som är en svensk översättning av ordet - är en samlande term för att ta in element ur spel och lek för att motivera oss.

 • Hon leder företaget bakom den senaste finländska spelsuccén

  23.03.2015 Inrikes

  Industrin väntas omsätta över en miljard euro i fjol.

  Först Angry Birds, sedan Clash of Clans och nu Cities: Skylines. Under sitt första dygn sålde det nya spelet 250 000 exemplar. Även om Rovios vinst dalat går det fortfarande bra för den finska spelindustrin.

 • Har Rovios medvind vänt?

  19.03.2015 Inrikes

  Företaget uppvisar ett kraftigt försämrat resultat för 2014.

  Speltillverkaren Rovios nedförsbacke lutar allt brantare nedåt och företaget uppvisar nu ett kraftigt försämrat resultat för 2014. Är det här början på slutet för en av Finlands stora framgångssagor eller är Rovio fortfarande en spelare att räkna med?

 • Kontroller – Ted Forsström leder nytt program om spelindustrin

  23.02.2015 Pressmeddelanden

  23 mars är det premiär för Kontroller, en ny serie om allt inom spelvärlden. Samtidigt gör programledaren Ted Forsström från Succémorgon på Radio X3M comeback i tv-rutan.

 • Kontroller vill granska spelindustrin

  23.02.2015 X3M

  Nu kommer vi att få en ny inblick i spelindustrins magiska värld. Kontroller heter programmet som lovar ge dig en kritisk och oberoende granskning av spel från både stora och små tillverkare på alla plattformer.

 • Rovio byter vd

  29.08.2014 Inrikes

  Det finländska spelföretaget Rovio byter vd. Från och med nästa år är det Pekka Rantala som leder företaget.

 • Spelbranschen lockar många programmerare

  11.06.2014 Åboland

  Intresset för spelutveckling växer i Åbo. Det beror dels på att man startat utbildningar på området, men också på att många programmerare just nu är utan arbete.

 • Nintendo säger nej till homoäktenskap i spel

  08.05.2014 Inrikes

  Spelföretaget Nintendo tänker inte godkänna homosexuella karaktärer och förhållanden i ett nytt spel trots användarprotester. En konsument i USA har startat en kampanj för att bolaget ska göra det möjligt att i spelet ingå samkönat äktenskap. Bolaget vägrar.

 • Är det här Finlands nästa spelframgång?

  08.04.2014 Just nu

  Framtidsutsikterna är goda för den finländska spelbranschen, som väntas fortsätta växa kraftig också i år. Finlands drygt tvåhundra spelbolag sysselsätter redan över tvåtusen personer och rekryterar ständigt fler. Men konkurrensen blir allt hårdare i spelbranschens nya Mecca.