Hoppa till huvudinnehåll

fisk (livsmedel)

 • WWF om Östersjön: Du hjälper miljön om du äter mört

  14.01.2018 Inrikes

  Också odlad inhemsk regnbåge kan ätas med gott samvete.

  Fisket hjälper Östersjön att bli av med överflödiga näringsämnen. Den som vill göra en verklig miljögärning äter mört och braxen, säger man på WWF.

 • Köttdisken i Malax årets nyföretagare i Vasaregionen

  18.05.2017 Österbotten

  Vågat och lyckat drag att grunda företaget på landsbygden.

  Malaxföretaget Köttdisken har utsetts till årets nyföretagare i Vasaregionen 2017. Köttdisken är en kött- och fiskbutik med fokus på närproducerat.

 • Saken är biff – några tips för lyckad stekning

  19.03.2017 Strömsö

  Orsakar stekning huvudbry? Kenneth Nars hjälper på traven.

  När ska man vända på biffen i stekpannan och hur ska man få fisken att hålla ihop? Matskribenten Kenneth Nars ger några tips för en lyckad stekning av ägg, fisk och biff.

 • Fortsatta brister hos fiskföretag i Hangö - myndigheten tror att det ordnar sig

  08.12.2016 Västnyland

  Hälsoinspektionen har besökt Viking Sea Food många gånger.

  Hygienproblemen med fiskföretaget Viking Sea Food i Hangö har fortsatt under hösten men nu vill företaget uppfylla alla krav som ställs på fisken de förädlar och säljer. Det tror den övervakande myndigheten.

 • Resoföretag arbetar målmedvetet för miljövänlig fiskodling

  28.11.2016 Åboland

  Resoföretagets fiskfoder har gjort fiskodlingen miljövänlig.

  Resoföretaget Raisioaqua har gjort mycket för att förvandla den tidigare så hårt klandrade odlingen av regnbågslax och sik till miljövänlig. Finland har världens miljövänligaste fiskodling enligt världsnaturfonden WWF.

 • Gös - en läcker rovfisk

  31.03.2016 Strömsö

  "Gösen är vår största abborrfisk".

  Det blåser en frisk, sydvästlig bris över fjärden. Vattnet krusar sig och vågorna slår mot skutan. Måsarnas vakande ögon följer noga med när nätet sakta dras upp. Kakofonin bryter ut när småfisk och fiskrens kastas överbord. Vingar slår mot ytan och höga skrin vittnar om strid om de bästa bitarna. I lådor med krossad is ligger gösar vackert på rad, Det doftar sjögräs och saltstänk när skutan styr kosan tillbaka mot land.

 • Fiskodling väcker reaktioner i Lovisa

  16.02.2016 Östnyland

  Sommarbosatta har överklagat till Vasa förvaltningsdomstol.

  Sommargäster har överklagat ett miljölov som Regionförvaltningsverket har beviljat en fiskodling i Lovisa. Ärendet ska behandlas i Vasa förvaltningsdomstol.

 • DN: Svenska sillburkar innehåller för lite sill

  22.12.2015 Utrikes

  Enligt DN:s stickprov innehåller senapssillen sämre sill.

  Samtliga svenska sillburkar innehåller för lite sill, och senapssillen är för sladdrig och liten. Det här visar Dagens Nyheters stickprov på svenska sillmärken inför julen.

 • Minska matsvinnet under julen

  19.12.2015 Strömsö

  Med några enkla knep kan du sluta kasta pengar i soptunnan.

  Årets största mathögtid står för dörren men hur bra är du på att uppskatta korrekta mängder, förvara rätt och ta vara på rester?

 • Alternativ till julbordet

  13.12.2015 Strömsö

  Alternativ till det traditionella julbordet

  Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

 • Öringen får hjälp med att leka

  05.11.2015 Inrikes

  Se hur öringen visar upp sig framför kameran.

  Man har lyckats hjälpa den annars så akut hotade öringstammen med lekbottensrestaureringar, och en hel del vilda öringar har hittat tillbaka till bäckarna i norra Helsingfors.

 • Två möjliga orsaker till fiskdöden i Snappertuna

  03.11.2015 Västnyland

  Fiskarna kvävdes sannolikt till döds.

  De fiskar som i somras hittades döda i Ersöströmmen i Snappertuna i Raseborg kvävdes troligtvis till döds. Exakt varför de kvävdes är inte klart, men det finns två sannolika förklaringar till händelsen.

 • Havsöring planteras i Rimito

  20.10.2015 Åboland

  Juniorhandelskammarens ankrally gav 1600 havsöringar.

  Idag planteras 1630 havsöringar ut i Rimito. Aurajoen nuorkauppakamari stöder fiskeområdes projekt med pengar från ankrallyjippot som ordnades i Aura å.

 • Potatisrätter i urval

  16.10.2015 Strömsö

  I Finland har vi ett femtiotal olika potatissorter.

  Potatisen (Solanum tuberosum) härstammar från länderna kring bergskedjan Anderna i Sydamerika, såsom Chile och Peru. Den är idag världens fjärde största stapelföda, efter majs, vete och ris. I Finland förekommer ett femtiotal olika potatissorter, varav vissa endast inom livsmedelsindustrin. Här bjuder vi på ett urval av våra finaste potatisrecept.

 • Strömmingen ska smaka kryddigt

  04.10.2015 Huvudstadsregionen

  I nästan 300 år har strömmingsmarknaden arrangerats.

  I nästan 300 år har strömmingsmarknaden arrangerats i Helsingfors. Fiskare från olika hålla i Finland samlas också i år för att sälja av sin inlagda fisk.

 • God fisk med både dyr och billig elrökugn

  13.09.2015 Strömsö

  Fyra elrökugnar i test.

  Med en elrökugn lyckas också nybörjaren röka läcker fisk. En dyr elrökugn kan på sätt och vis vara mer praktisk än en förmånligare variant, men smaken på fisken blir lika oberoende av ugnens pris.

 • Festbuffé av gamla råvaror och rester

  11.09.2015 Strömsö

  Improvisera i köket med gamla råvaror.

  Paul, Elin och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tar vara på råvaror vars bäst före-datum gått ut och improviserar fram ett antal olika rätter i Strömsös kök.

 • Återvinn råvaror och lagad mat

  02.09.2015 Strömsö

  Tips på återvinning

  I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.

 • Ryssland trappar upp sanktionskriget

  13.08.2015 Utrikes

  Ryssland har börjat bränna holländska tulpaner.

  Ryska myndigheter fortsätter sin jakt på vad man kallar hälsofarliga varor från EU. Nu siktar man in sig på tulpaner, sill och kondomer.

 • Öringar i Illby får snart nya lekplatser

  05.08.2015 Östnyland

  Fisktrappan väntas bli klar i slutet av september.

  Fisktrappan i Illby å i Borgå ska ge fiskarna ökade vandringsmöjligheter och kan på sikt öka till exempel öringspopulationen i ån. Nylands NTM-central står för bygget som väntas vara klart i slutet av september.

Sidor