Hoppa till huvudinnehåll

textildesign

 • Vävning med lavar, mossa och bark som färgpalett

  15.05.2016 Strömsö

  Fjällvärldens natur inspirerar textilkonstnären Konttaniemi.

  Naturen har en helt fantastisk färgpalett. Tittar man närmare på små, små knoppar, mossor, gräs och lavar så kan man upptäcka fantastiska färger. Textilkonstnären Annika Konttaniemi använder sig av naturens färger när hon väver och hon har alltid kameran med sig när hon är på tur i fjällen för att knäppa "minnesanteckningar".

 • Textilkonst när den är som vackrast

  24.02.2016 Kultur och nöje

  Vackra ryor säljs på Sotheby’s för tusentals euro.

  Har du en vacker rya hemma på din vägg? Grattis i så fall. Du hör inte till dem som i städivern luktat på farmors gamla handvävda rya och slängt iväg den gamla ”dammsamlaren”.

 • Marimekko på förlust

  12.05.2015 Inrikes

  Marimekko gjorde en förlust på 1,3 miljoner euro.

  Designföretaget Marimekkos resultat under årets första kvartal var väntat - alltså ungefär likadant som under samma tid för ett år sedan, rapporterar företaget. Marimekko gjorde en förlust på 1,3 miljoner euro under perioden januari till maj.

 • Så här håller kläderna längre

  05.08.2014 X3M

  Finländare köper i genomsnitt 13 kg kläder per år och sammanlagt slängs över 90 miljoner kg kläder årligen. Elin Sandholm delger sina bästa tips hur du som konsument känner igen hållbara kläder.

 • Kiasma + Marimekko = sant

  15.05.2014 Kultur och nöje

  På utställningen "Tillsammans" (Kimpassa) har 16 inbjudna konstnärer och designers fått fritt spelrum att skapa verk som på olika sätt anknyter till Marimekko.

 • T-tröjor med virkade dukar som dekoration

  07.05.2014 Hobby och hantverk

  Piffa upp dina tröjor med virkade dukar och ge dem helt nya uttryck. Om man inte vill virka dukarna själv hittar man dem för ett par euro styck på loppmarknader.

 • Loja Saarinen på Hvitträsk

  17.04.2014 Kultur och nöje

  De flesta som tar sig ut till Hvitträsk kommer för att se Eliel Saarinens nyskapande och snillrika arkitektur. Få känner till att Eliels hustru Loja också var konstnär och bland annat hade en egen textilstudio.

 • "En designer ska vara öppen och glad - och inte göra saker värre än de är"

  31.03.2014 Huvudstadsregionen

  Sebastian Björkman, som studerar textildesign, har knåpat ihop en skapelse av tusentals träpärlor. Dess funktion är att hålla småfåglarna borta från hans mammas och pappas vardagsrum. Den kan man se i Glaspalatset mitt i stan där elva Aalto-studerande ställer ut sina alster.

 • Marimekkos förlust djupnar

  15.08.2013 Inrikes

  Designföretaget Marimekkos förlust ökar. Enligt bolagets vd Mika Ihamuotila har plagiatbeskyllningarna mot Marimekko ändå inte påverkat resultatet.

 • HS: Ukrainskt museum kan kräva ersättningar av Marimekko

  29.05.2013 Inrikes

  Museet för folkkonst i Ukraina kan komma att kräva ersättningar av Marimekko och designern Kristina Isola för plagiering, rapporterar Helsingin Sanomat. Isolas tygmönster Skogsfolket är en kopia av ukrainskan Maria Primatsjenkos verk.

 • Mika Ihamuotila: Vi behöver finländarnas hjälp

  06.12.2012 Slottsbalen

  Marimekkos vd Mika Ihamuotila har ett meddelande till finländarna: Köp finländskt. Ihamuotila hoppas att finländarna önskar sig inhemska gåvor i jul.