Hoppa till huvudinnehåll

pensionssystem

 • Ökad invandring eller nya attityder - politikerna oense om hur finländarna ska bli fler

  30.09.2019 Inrikes

  Politikerna har olika mediciner, men oklart om de fungerar.

  I politiken är den sjunkande nativiteten ett evighetstema. Huruvida politiker kan påverka antalet barn som föds finns det olika åsikter om, åtgärderna som behövs likaså. En del tror att det behövs förändringar i pensionssystemet i framtiden.

 • Från hyllad gerillaledare till avskydd president - nu tar de unga upp kampen mot Nicaraguas ledare

  26.04.2018 Utrikes

  Stora delar av befolkningen kräver att Ortega avgår.

  På 1980-talet var Daniel Ortega inte bara en av de hyllade ledarna för sandinistarevolutionen som gick in för socialism och sociala reformer, utan också president. Han blev återvald 2007 och fick bukt med en katastrofal ekonomi och utbredd fattigdom.

 • Nicaragua: Ortega backar och drar tillbaka pensionsreformen

  23.04.2018 Utrikes

  Minst 25 dödsoffer sedan onsdagen.

  Nicaraguas president Daniel Ortega har meddelat att den pensionsreform, som utlöst dödliga protester i landet, dras tillbaka. Frågan är om det räcker.

 • Drömmer du redan om pensionen? Kolla när du får pensionera dig

  27.12.2016 Inrikes

  När får du gå i pension, hur länge väntas du leva efter det?

  Vid årsskiftet 2016-2017 förändras pensionssystemet. För de flesta av oss höjs pensionsåldern. Målet är att förhållandet mellan den tid man tillbringar i arbetslivet och tiden som pensionär ska förbli det samma också i framtiden.

 • Finlands pensionssystem fjärde bäst i världen - men ändå under press

  24.10.2016 Inrikes

  Brutna indexet orsakar pensionsdebatt i höst.

  Finland placerar sig på fjärde plats i en internationell pensionsjämförelse. Men bäst i världen är Finland då det gäller tillförlitligheten och öppenheten i pensionssystemet.

 • HS: Arbetsgrupp föreslår hårda sysselsättningsåtgärder

  18.08.2016 Inrikes

  Politiskt svåra förslag ingår i en lista på 19 punkter.

  Den kroniska arbetslösheten ska botas med att skära i den inkomstrelaterade arbetslöshetsersättningen och trappa ner stödet efter 150 stöddagar. Bland annat det här föreslår en arbetsgrupp tillsatt av regeringen, skriver Helsingin Sanomat.

 • Keva: Hälften litar på samhällets omsorg

  13.07.2016 Inrikes

  Forskare: Överraskande låg siffra.

  Drygt hälften av finländarna litar på att samhället tar hand om en när ens pengar eller krafter inte räcker till, visar en enkät som arbetspensionsaktörerna låtit göra.

 • "Pensionärerna blir fattigare med åldern"

  26.11.2015 Österbotten

  Pensionerna halkar efter löneutvecklingen.

  Slopa det brutna brutna indexet för pensionerna, det är kravet i ett medborgarinitiativ som startats i höst. Men inte nog med det, initiativtagarna kräver en återgång till läget före år 1977 när pensionerna var hundraprocentigt bundna till löneutvecklingen

 • Borde ett pensionstak införas?

  13.09.2015 Fart på Finland

  Ralf Sund vid STTK: Nej till pensionstak.

  Ralf Sund, ekonom vid tjänstemannacentralorganisationen STTK, säger nej till ett pensionstak. De som får överstora pensioner är verkligt få, säger Sund.

 • Förslag 18: Pensionstak

  03.09.2015 Fart på Finland

  5000 räcker bra för de flesta

  Inför ett pensionstak.

 • Greklands ohållbara pensionssystem

  20.06.2015 Utrikes

  Vad är felet på det grekiska pensionssystemet?

  Tiden för det grekiska skuldpaketet håller på att rinna ut. Pensionssystemet är en av de svåraste stötestenarna i förhandlingarna. Vad är problemet?

 • Tron på pensionssystemet vacklar

  21.05.2015 Inrikes

  Förtroendet har minakt jämfört med år 2011.

  Finländarnas tro på ett rättvist och tillräckligt pensionsskydd har minskat klart, visar Pensionsskyddscentralen i en undersökning. Bara hälften av finländarna tror att pensionen kommer att ge dem en skälig utkomst.

 • Finlands pensionssystem får beröm

  13.10.2014 Inrikes

  Finland klättrade högt upp på listan på fungerande pensionssystem i en internationella jämförelse gjord av Melbourne Mercer. Finland får beröm för transparens, men det finns plats för förbättring i hållbarhetskategorin.

 • "Höstens kanske bästa ekonomiska nyhet"

  26.09.2014 Inrikes

  Statsminister Alexander Stubb är nöjd över pensionsuppgörelsen, men beklagar att Akava ställer sig utanför. Akava utanför men berörs ändå

 • Expert: Unga får bättre pension en dag

  26.09.2014 Inrikes

  Pensionslösningen ses som fördelaktig för unga och som ett nollresultat för personer födda före 1955. Förlorarna är de som är födda på 1960-talet. Snart ingen skillnad på patient och vårdare

 • Akava utanför - men berörs ändå

  26.09.2014 Inrikes

  Akademikercentralen Akava är inte med i pensionsuppgörelsen. Akava har hållit hårt på sitt krav att man ska spara in extra mycket pension mot slutet av tiden i arbetslivet, eftersom många av Akavas medlemmar är sådana som studerar länge och därför kommer ut i arbetslivet senare.

 • Vartiainen: Dealen håller också utan Akava

  26.09.2014 Inrikes

  Överidirektören för statens ekonomiska forskningsinstitut VATT Juhana Vartiainen säger att överenskommelsen om pensionsreformen ser ut som väntat. Vartiainen tror att uppgörelsen håller trots att de högutbildades löntagarorganisation Akava ställde sig utanför avtalet.

 • De är överens om pensionsavtalet - såhär ser förslaget ut

  25.09.2014 Inrikes

  Förslaget till nytt pensionsavtal leder till justeringar i både pensionsålder och hur man tjänar in sin pension.

 • Pensionsförhandlingarna tog paus

  04.09.2014 Inrikes

  Arbetsmarknadsorganisationernas pensionsförhandlingar har satts på paus. Förhandlingarna avbröts vdi ettiden i natt och fortsätter på måndag.

 • Pensionsförhandlingarna fortsätter - hur tjäna in pensionen?

  03.09.2014 Inrikes

  Pensionsförhandlarna sitter också i kväll. Enligt Yles uppgifter är det nu frågan om hur man ska tjäna in sin pension. På bordet finns ett förslag om att man skulle tjäna in en lika stor procentandel under hela karriären, i stället för som nu när andelen stiger mot slutet av tiden i arbetslivet.

Sidor