Hoppa till huvudinnehåll

gröna sektorn

 • Dekorera med pumpor

  31.10.2014 Hobby och hantverk

  När det gäller pumpor så finns det en grundläggande linje, ju fler desto bättre! Mängden pumpor skapar det dramatiskt vackra och när det naturliga är nog. Man behöver inte göra så mycket mer än att rada dem i olika höjder med hjälp av trappsteg eller lådor! Formgivaren Johanna Högväg gästade Strömsö och fick det stora nöjet att göra mönster i och dekorera pumpor.

 • Ogräs i kruka

  11.07.2013 Trädgård

  Man kan undra över vad som egentligen gör en växt till ett ogräs. Är det rätt växt på fel plats? Om man håller ogräset snyggt och prydligt kanske folk tycker att det är vackert? Det går att odla ogräs i kruka.

 • Grindkrans

  07.10.2012 Trädgård

  En härlig blomstrande och färgsprakande krans på grinden talar sitt tydliga ordlösa språk = hjärtligt välkommen till oss! Kransen har en mycket stark symbolik, den förenar och förmedlar tidlösa band som knutits, den har inget början och heller inget slut – tidlös, i vissa kulturer symboliserar kransen solen och solen gång på himlavalvet. kransen har följt mänskligheten i årtusenden och blivit symbol för sol, glädje, sorg, ära och berömmelse osv! Kransen har en stark symmetrisk karaktär och därför valde jag att göra en tudelad krans till porten – den är ju också symmetrisk och hela villans arkitektur har en stark symmetrisk prägel.

 • Kompostering - från mat till mylla

  16.09.2012 Trädgård

  kompostering

  En trädgårdskompost är lätt att grunda i hörnet av trädgården i t ex en trälåda, men att kompostera mat kräver en tätare låda. En gammal frysbox fungerar därför fint till det! När du inte behöver köpa eller bygga något nytt så gör du en miljötjänst.

 • Skördedukning med blomkål och snittblommor

  09.09.2012 Trädgård

  Höst och skördetid är en tid fylld av former, färger och dofter – material i ett överflöd. Vi besökte Christer Finnes farm och med alla vackra grönsaker i olika färger och former, för att inta tala om dofter, ett paradis för en florist! Produktutvecklingen har de senaste åren gått framåt med stora steg.

 • Ekologiskt arrangemang med vitmossa

  05.09.2012 Trädgård

  Vitmossa (sphagnum) är ett av de material som allmänt användes som stickunderlag före stickmassan (oasis) blev allmän i medlet av 1970-talet. Bland vitmossans många goda egenskaper kan nämnas god vattenupptagningsförmåga och ett neutralt ph som gör att bakterier inte utvecklas särskilt snabbt.

 • Torvskulpturer

  02.10.2011 Trädgård

  Torvblock som rabattkanter eller murar i trädgården är något som vi vant oss vid att se, men torvblocken har mera att ge. Skulpturer av torvblock kan bli en fin utsmyckning i trädgården.

 • Plantera en ask

  18.09.2011 Trädgård

  På 1800-talet var trädgårdsskötseln en stor hobby i de finare kretsarna och ett vanligt samtalsämne i salongerna var vilka växter man hade hämtat utomlands ifrån och hur de trivdes och övervintrade i trädgårdarna och parkerna. Många godsägare och brukpatroner hämtade med sig nykomlingar från Centraleuropa och Ryssland.

 • Vassinstallation

  11.09.2011 Trädgård

  Naturkonst utgår ifrån det material man finner i naturen. Man strävar efter att inte använda några främmande element som band, spikar eller järntråd , utan sammanfogar materialet med det som naturen erbjuder.

 • Pelargonodling - en gammal tradition!

  15.05.2011 Trädgård

  Det finns väldigt många olika sorters pelargoner, både nya hybrider och gamla godingar som fått gå från generation till generation.

 • Förodling – nypotatis och vårens läckra salladsbord

  08.05.2011 Trädgård

  Före du kan börja odla något som ska ut på friland, kan du odla smått ätbart på fönsterbrädet. Speciellt på våren smakar allt som har med ny, färsk och fräsch skörd att göra speciellt gott! Här är några tips för dig som vill prova! Nypotatis i mindre kärl 1.

 • Gjut dinosaurieägg av gips till påsk och fyll med blommor

  17.04.2011 Trädgård

  Gjut ett gipsägg i en ballong.

  Det perfekta ägget gjort av människohand och dessutom en lagom rolig och utmanade teknik. Det saknas inte spänningsmoment då du gjuter påskägg inuti ballonger.

 • Torkade blommor

  10.04.2011 Trädgård

  Det här är väl bekant för de flesta, du får en vacker blombukett och det första du tänker är: hur skall jag få blommorna att hålla så länge som möjligt?

 • Författarinnans trädgård

  27.03.2011 Trädgård

  Ekarna kring Sjundeå prästgård ger den vackra trädgården behaglig skugga med sina väldiga kronor.

 • Annes hårdekoration

  27.03.2011 Trädgård

  Att smycka sig och göra sig vacker inför andra är väl något som är lika gammalt som mänskligheten. Blommor i håret är hör till.

 • Utvecklingschefens trägård

  20.03.2011 Trädgård

  Där Katarina Heikius bor sluttar berget brant ner mot riksväg åtta och Oravaisfjärden. Att anlägga trädgård i den sluttningen är en utmaning som heter duga.

 • Blomstergirlang

  20.03.2011 Trädgård

  Blomstergirlangen hör till en av de äldsta binderierna vi känner till, går vi tillbaka till 1800-1900 talet så använde man ofta girlanger i festsammanhang! Ännu idag hör det till att utsmycka entrén till bröllopsplatsen med en girlang bunden av björkris, lingonris eller blåbärsris.

 • Silversmedens trädgård

  13.03.2011 Trädgård

  Westers gård i Kimito har gamla anor. Förr fanns här kor i ladugården och sockerbetor på åkrarna.

 • Vårskötsel av krukväxter

  06.03.2011 Trädgård

  Vårsolen värmer och dagarna blir allt längre och man riktigt känner hur livsandarna återkommer efter vintermörkret! Nu är det dags att titta till krukväxterna. Även de känner av de längre dagarna och solens värme.

 • Bloggarens trädgård

  06.03.2011 Trädgård

  På webben kan man besöka virtuella trädgårdar också då när det är som kallast ute. Nina Gustafssons prisbelönta trädgårdsblogg är en av dem, en underskön inspirationsträdgård som blommar året om.

Sidor