Hoppa till huvudinnehåll

språk

 • Yle svarar: Vi sätter in en extra insats för svenskan i Vega

  09.03.2018 Bolaget

  Svenska Yles tv-och radiochef svarar på insändare om Vega.

  Svenska Yles tv-och radiochef Unni Malmgren svarar på insändare om Vega som publicerats i HBL den senaste veckan.

 • Sandra lär Kevin prata med hjälp av tecken - nu blir han förstådd

  02.12.2017 Östnyland

  Nu kan familjen kommunicera på ett helt annat sätt.

  Att använda tecken som stöd i språkutvecklingen blir allt vanligare. För barn som är sena i språkutvecklingen är tecken till extra stor hjälp. Barnen har lättare att uttrycka sig och blir förstådda.

 • Plugga vid ÅA: Logopedi

  07.09.2017 Åboland

  Språk, tal och röst är lika viktiga inom logopedin.

  Logopedin vid Åbo Akademi är ett nytt ämne och ger bra forskningsmöjligheter. Greta Wistbackas avhandling om resonansrörsmetoden är banbrytande grundforskning.

 • Språkkolumnen: Vart tar vart vägen?

  14.02.2017 Kultur och nöje

  Hur ska man använda vart och var rätt?

  Sonen: Vart är mina benskydd? Jag: Vad sa du? Sonen med en suck: Var är mina benskydd? Han är tio år och använder frågeorden var och vart på ett sätt som är främmande för mig. När jag frågar sönerna Vill du ha ett språktips? är svaret oftast Ja! För visst är det trevligare att få ett språkligt tips än att bli språkligt korrigerad, skriver språkvårdare Charlotta Svenskberg.

 • Utrymmet tar plats

  10.06.2015 Kultur och nöje

  I Pro Artibus jubileumsutställning undersöks rummet.

  Hans Rosenström är konstnären bakom Pro Artibus jubileumsutställning. Den ena delen visas på Elverket i Ekenäs och Den andra på Sinne i Helsingfors.

 • Folktinget: Kasta inte in handduken än!

  02.06.2014 Inrikes

  Nationalspråkstrategin har knappt börjat sättas i verket innan den döms ut av experter. Men Folktinget, som aktivt deltog i arbetet, försvarar sig. "Kasta inte in handduken än!", säger folktingssekretarere Markus Österlund.

 • Nylander: Vet Stubb vad han talar om?

  01.06.2014 Inrikes

  Mikaela Nylander (SFP) undrar om Alexander Stubb (Saml) vet vad han talar om då han flaggar grönt för tvåspråkiga skolor. Nylander säger att det är alarmerande om Stubb verkligen är beredd att skrota den svenska skolan.

 • Stubb tackar nej till Taxell

  30.05.2014 Inrikes

  Alexander Stubb vill slippa den taxellska paradoxen som bygger på att tvåspråkigheten gynnas av enspråkiga lösningar. Han vill ha skolor med både svensk- och finskspråkiga elever där en del ämnen också kan undervisas på det andra inhemska språket.

 • Hem med stark franska och pirr i magen

  30.05.2014 Inrikes

  Vi ska gå i finsk skola här nära som har lång franska, förklarar Paul och Aino Martikainen i Esbo. Pappa talar finska, mamma svenska och de ville att vi inte ska glömma franskan som vi lärt oss i Strasbourg och Bryssel. Lite pirrigt känns det att komma hem efter åren utomlands, säger de.

 • "Vi måste lära oss åtminstone de vanligaste fraserna"

  26.05.2014 Östnyland

  För ett par veckor sedan blev en svenskspråkig östnylänning inte förstådd av en finskspråkig person på nödcentralen. Nu är telefonsamtalet analyserat.

 • Sänkta språkkrav för läkare i Kimitoön

  20.05.2014 Åboland

  Språkkraven för läkare och tandläkare i Kimitoön sänks från och med juli i år. Det beslöt omsorgsnämnden på sitt möte på tisdag.

 • Språkpris till Laurén - HS fick språksporre

  20.05.2014 Inrikes

  Hugo Bergroth-priset går i år till Hufvudstadsbladets Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén. Språkpriset på 5 000 euro delades ut på Hanaholmen i Esbo i dag. Språksporren delades ut till Helsingin Sanomat.

 • Färre språk, mindre förståelse

  07.05.2014 Samhälle

  Allt fler väljer att läsa engelska som det enda främmande språket i grundskolan. Det kan få konsekvenser i hur vi ser på andra kulturer, menar språklärare Bodil Haagensen.

 • ”Vilket jobb som helst duger”

  06.05.2014 Östnyland

  Jag vill gärna jobba, det skulle ge livet mer mening berättar Borgåbon Lea Nyiranshimiryayo. Hon är utbildad närvårdare men har svårt att få jobb då hon inte kan svenska.

 • Nej till jobb för invandrare som inte kan svenska

  05.05.2014 Östnyland

  Invandrare och flyktingar i Östnyland har svårt att få arbete om de inte kan svenska.

 • Delat skolhus inget hot mot svenskan - visar forskning

  23.04.2014 Inrikes

  Det finns redan nu mer än hundra samlokaliserade daghem och skolor, där svenska och finska grupper antingen finns under samma tak eller delar på utrymmen. I många fall hålls språkgrupperna ändå skilt för sig och den språkliga påverkan är liten, visar forskningsprojektet Språkmöten.

 • Hur talar du med biljettkassan?

  22.04.2014 Åboland

  Svenskan i serviceyrken undersöks av forskare.

  Hur pratar du för att bli förstådd och få service? Då du besöker Åbo Svenska Teaters biljettkassa kan ditt samtal samtidigt bandas in, om du går med på det.

 • "Finlands språkmodell kunde fungera på Krimhalvön"

  19.04.2014 Utrikes

  De rysktalande saknar officiella rättigheter i Ukraina, men nu ska språket få specialställning. Finlands språkmodell kan fungera som förebild. Folktingssekreterare Markus Österlund stöder idén.

 • Polisen: Angrepp mot svenskspråkig berodde på ångest

  10.04.2014 Huvudstadsregionen

  Polisen håller fast vid att språket inte var orsaken till att en man försökte strypa en finlandssvensk kvinna i en buss på Västerleden i tisdags. - Orsaken finns i mannen själv, säger kommissarie Teemu Värtinen.

 • Politiker i Kronoby lovar snygga till sitt språk

  08.04.2014 Österbotten

  Det ska vara slut på trakasserier och hotfulla uttalanden i Kronobypolitiken. Representanter för alla partier har skrivit under en överenskommelse om att både i tal och skrift använda sig av ett renare språk.

Sidor