Hoppa till huvudinnehåll

rörelseorganens sjukdomar

 • Har du minskat i längd eller råkat ut för benbrott? Då kan du ha osteoporos

  24.10.2019 Åboland

  Det är inte bara seniorer som drabbas.

  Trots att osteoporos är en folksjukdom, är långt ifrån alla på det klara med hur man minskar riskerna för att drabbas. Mångsidig kost och motion är ledorden säger experterna.

 • Jättedos D-vitamin stärker inte benstommen - en mindre mängd fungerar lika bra

  13.09.2019 Inrikes

  Forskare: Benskörhet förebyggs inte med mycket D-vitamin.

  Ny forskning ifrågasätter D-vitaminets betydelse för en frisk och stark benstomme. Stora doser av D-vitamin i tre års tid stärker inte heller skelettet nämvärt.

 • President Sauli Niinistö höftopereras på onsdag

  25.02.2019 Inrikes

  Operationen ska inte påverka presidentens arbete.

  President Sauli Niinistö lider av artros och ska därför genomgå en planerad höftoperation på onsdag, uppger presidentens kansli. Trots att han opereras ska han kunna sköta sina uppdrag som vanligt.

 • ”För mycket, för tidigt och för ensidigt” – ryggont skrämmer, men går oftast att undvika

  23.02.2019 Sport

  Orsaken ligger ofta i grenens ensidiga belastning.

  Vissa idrottare måste man jaga på, andra måste hållas i tyglar, säger fysioterapeuten Mika Kivelä, som fick ryta till för att få Andrea Julin att stanna upp. Problem med diskbuktningar går nästan alltid om med rätt rehabilitering.

 • Riskgrupper bör undvika osteoporosmedicinen Protelos

  29.05.2015 Hälsa

  Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

  Patienter med hjärt- och kärsjukdomar bör undvika Protelos

 • Lär dig tejpa en stukad vrist

  23.07.2012 Hälsa

  Om du stiger snett i skogen och skadar ledbanden, dvs. vrickar foten, kan det vara bra att själv kunna bandagera vristen. Ett skadat ledband ger lätt efter en gång till om det inte har stöd. I videoklippet härnedan visar ortoped Jan-Magnus Björkenheim hur du skälv kan tejpa en stukad vrist.

 • Plantar fasciit och hälsporre

  25.06.2012 Hälsa

  Senplattan under hålfoten kan bli inflammerad och sjuk.

  Plantar fasciit kallas det då senplattan under hålfoten blir inflammerad och sjuk. I ett videoklipp inne i artikeln visar Jan- Magnus Björkenheim hur foten kan tejpas för att lindra symptomen och försnabba läkningen.

 • Karpaltunnelsyndrom

  28.03.2012 Hälsa

  Domnar dina fingrar under natten?

  Om fingrarna domnar under natten kan det vara ett tecken på att en nerv i handloven är i kläm. Tillståndet kallas karpaltunnelsyndrom. I vår artikel om syndromet visar vi bl.a. en video från operationen där nerven friläggs.

 • Artros i knäleden

  02.11.2010 Hälsa

  Artros är en sjukdom som drabbar framför allt ledbrosket, men även ledbanden, ledhinnan och själva benet. Artros förorsakar smärta och svullnad och leder till en sviktande funktion i leden, varför man på senare tid har introducerat begreppet ledsvikt för att beskriva sjukdomen.

 • Osteoporosmediciner – varför ska man hålla en paus?

  26.10.2010 Hälsa

  Efter fem år ökar bisfosfonater risken för benbrott.

  Varför måste man ibland hålla en paus med vissa osteoporosmediciner? Hur vet man om ens medicin hör till den gruppen? Läs geriatrikerns svar

 • Axelsmärtor efter fall – rupterad rotatorkuffsena

  22.09.2010 Hälsa

  50-årig man föll för två månader sedan och slog sin axel. Röntgenbild som togs efter händelsen visade ingenting speciellt. Axelsmärtorna har fortfarande inte försvunnit och patienten kan inte lyfta armen i vågrätt läge. Vad ska han göra? Läs ortopedens svar.

 • Diskbråck – när ska de opereras?

  10.09.2010 Hälsa

  När opereras diskbråck? Läs ortopedens svar.

 • Spinalstenos – vad är det och varför vill läkarna inte operera?

  14.04.2010 Hälsa

  En äldre, manlig lyssnare har fått diagnosen lumbal spinalstenos i L4 och L5. Vad är det och varför vill läkaren vänta med operation?

 • Diskbråck

  10.04.2010 Hälsa

  Värk från ischiasnerven är typisk för prolaps i ländryggen.

  Ett diskbråck kan ge sig till känna en liten tid och sedan snällt torka in eller dra sig tillbaka. Men den kan också besluta sig för att ställa till ordentligt med besvär.

 • Spinalstenos – äldre människors diskbråck

  01.04.2010 Hälsa

  Värk i benen och ländryggen kan bero på nerver kläm.

  När risken för diskbråck börjar minska i 50 årsåldern tar risken för spinalstenos vid. I båda fallen handlar det om nerver som kommer i kläm.

 • Diskbråck – vanligaste ställena för

  01.04.2010 Hälsa

  Kan man få diskbråck var som helst i ryggraden?

 • Nyckelbensfraktur

  01.04.2010 Hälsa

  Blir ett nyckelben efter en fraktur någonsin lika starkt som före frakturen?

 • Hypermobilitetssyndrom (överrörliga leder)

  31.03.2010 Hälsa

  30-årig kvinna skulle vilja veta mera om överrörliga leder. Hon har ont i hela kroppen och tycker inte att hon har någon kraft i händerna. Kommer värken och kraftlösheten att bli värre ju äldre hon blir?

 • Hallux valgus

  30.03.2010 Hälsa

  Hur går en hallux valgus-operation till? En kvinnlig lyssnare skall opereras för hallux valgus och läkaren har sagt att om operationen misslyckas måste en steloperation göras. Är det vanligt att operationerna misslyckas? Hon hoppas kunna ge sig ut på joggingturer när tån väl är frisk.

 • Artros i axeln – posttraumatisk

  29.03.2010 Hälsa

  60-årig man cyklade för 13 år sedan omkull och har nu fått diagnosen posttraumatisk artros i axelleden, vilket han gärna vill ha en förklaring till. Hans läkare har pratat om en ny axelled, men patienten har för tillfället inga problem med sin axel och undrar om operationen ändå skall göras.

Sidor