Hoppa till huvudinnehåll

mjölkprodukter

  • Listeriabakterier i en av Satamaitos produkter

    20.05.2015 Inrikes

    I söndags meddelade mejeriet om negativa bakterietester.

    Mejeriet Satamaito meddelade på onsdagsmorgonen att listeriabakterier har påträffats i en av dess produkter.

  • Ingen listeria har hittats i Satamaitos produkter

    17.05.2015 Inrikes

    För två provers del väntar man fortfarande på bekräftelse.

    Inga fynd av listeriabakterier har hittills gjorts i andelsmejeriet Satamaitos produkter. Satamaito drog i onsdags bort en del av sina mjölkprodukter från marknaden på grund av listeriamisstankar.

  • Satamaito återkallar mjölkprodukter

    13.05.2015 Åboland

    Mjölkprodukterna misstänks vara skadliga för hälsan.

    Mejeriföretaget Satamaito i Björneborg återkallar ett parti mjölkprodukter efter misstankar om att det kan vara skadligt för hälsan. Förpackningarna kan returneras till butiken för återbetalning

  • Får vi tillräckligt med jod?

    03.02.2015 Vetenskap

    Jod i finländarnas salt började tillsättas år 1949. Få vet längre att det handlar om att motverka problem med sköldkörteln. I takt med att vi börjat äta mer färdigmat, storköksmat och bytt ut joderat salt mot flingsalt utan jod så har även jodnivåerna gått ner. Nu funderar näringsexperterna på nästa steg.

  • EU stöder också mejerisektorn

    28.08.2014 Inrikes

    EU-kommissionen har beslutat stöda också den europeiska mejerisektorn som drabbas hårt av handelssanktionerna mellan Ryssland och EU. EU-stödet gäller smör, mjölkpulver och en del ostar.

  • Mejerierna skor sig på hysterin om laktosintolerans

    01.07.2014 Inrikes

    Laktosintolerans är ett överdiagnostiserat tillstånd, menar läkare, och för mejeriföretagen är de laktosfria produkterna en kassako.

  • Fortsatt undersökning av patienter med tarminflammation

    28.04.2014 Östnyland

    Undersökningar pågår fortfarande av personer som druckit obehandlad mjölk från Uljaan tilamaito i Askola.

  • THL: Finländarna äter mer fett

    04.10.2013 Inrikes

    Den finländska befolkningens kost innehåller mer fett och färre kolhydrater än för fem år sedan. Intaget av D-vitamin har också ökat. Det här framkommer av undersökningen Finravinto 2012 som gjorts av Institutet för hälsa och välfärd, THL.

  • Röda mjölken gör comeback

    30.08.2013 Huvudstadsregionen

    Allt fler ifrågasätter kostråden om tre glas fettsnål mjölk om dagen. Det kan handla om hälsoargument, miljötänk eller smak och tycke. Familjen Heikkilä i Helsingfors har valt att dricka röd mjölk och havremjölk.

  • Det var en gång - Yttermark andelsmejeri

    24.07.2013 Österbotten

    I vår sommarserie Det var en gång besöker vi platser i Österbotten där tiden stannat upp. Denna gång har turen kommit till ett numera nedlagt mejeri i Yttermark, Närpes.