Hoppa till huvudinnehåll

uppväxt

 • Kolumn: Den nya generationens invandrare - vad händer med barn mellan kulturer?

  06.12.2019 Kultur och nöje

  Slöja, traditioner eller en frihet som gör ett barn otryggt?

  Slöja, traditioner eller en frihet som gör ett barn otryggt? Hur göra för att barnen inte skall hamna i kläm mellan föräldrar och normer i samhället de växer upp i?

 • Teaterrecension: Alice i de fantastiska flumskallarnas Underland

  02.03.2019 Kultur och nöje

  Unga Teatern gör festlig retroversion av Carroll-klassiker.

  Unga Teaterns tolkning av Lewis Carrolls Alice i Underlandet är något man kan bli hög av – på helt laglig väg. Med humor och lagom kaxighet drämmer ensemblen till med en psykedelisk teatertripp i sann retroanda.

 • Tanja växte upp på ryskt barnhem i Sibirien under sovjettiden: "Det var inte vackert men det var ett liv"

  17.01.2019 Kultur och nöje

  Sedan nästan trettio år tillbaka bor hon i Ingå.

  Tanja Ljungqvist är uppväxt på ryskt barnhem i Sibirien. Nu bor Tanja i Ingå och planerar en gemensam resa tillbaka till sin sibiriska barndomsmiljö tillsammans med sin vuxna dotter som aldrig tidigare varit där.

 • Gäller tro, hopp och kärlek även om du är HBTIQ och kristen?

  14.07.2018 Samhälle

  Fotokonst visar uppväxt som HBTIQ-person i kristna samfund.

  Kvinnan tige i församlingen, traditionellt folkdräktsklädda tjejer som kysser varandra i en björkskog – fotokonst visar hur det kan prägla personligheten att växa upp som HBTIQ-person inom kristna samfund.

 • Humorgruppen KAJ: Vi har alltid letat efter nya sätt att uttrycka oss på

  29.01.2018 Nyhetsskolan

  Axel Åhman och Kevin Holmström talar om skolminnen.

  Axel Åhman och Kevin Holmström har både bra och dåliga skolminnen. Nyhetsskolans reportrar intervjuade musikerna om deras skolgång.

 • Mai Soreau - Dom kallar oss invandrare

  13.10.2017 Yle Fem

  Fransk duger inte, folk vill veta varför jag är brun.

  Den fråga som får mig mest irriterad är då någon frågar om min etnicitet. Folk är inte nöjda med att jag säger att jag är fransk, de vill veta varför jag är brun.

 • Helsingfors växer med 7000 personer per år

  08.09.2016 Huvudstadsregionen

  Om 30 år bor det närmare 2 miljoner i huvudstadsregionen.

  Att huvudstaden med omnejd växer är säkert, men hur snabbt invånarantalet stiger beror på ekonomin. Om lite på 30 år bor det troligen närmare 2 miljoner människor i Helsingforsregionen. Också de svenskspråkiga blir fler.

 • Vasa fortsätter att växa kraftigt

  14.04.2016 Österbotten

  Har nionde störst befolkningsökning i landet.

  Vasa växer så det knakar. I fjol fick Vasa 654 nya invånare och staden är i dag Finlands 15:e största stad.

 • Dokumentärserien "Måttet är rågat – ekonomi"

  06.04.2016 Vetamix

  Åtta teman om ekonomi - börsen, valutor, råvaror med mera.

  Serien "Måttet är rågat – ekonomi" handlar om centrala ekonomiska teman som t.ex. råvaror, bostadsmarknaden, tillväxt och bubblor. Är ekonomin till för människorna eller är människorna till för ekonomin?

 • Oljepriset – vinnare och förlorare

  17.01.2015 Inrikes

  Billigare bränsle för bilisterna och lägre uppvärmningskostnader för husägare med oljeeldning känns i plånboken relativt snabbt då råoljepriset har sjunkit med mer än hälften på ett halvt år. Men det lägre oljepriset har långtgående konsekvenser också för världsekonomin och maktbalansen i världen.

 • ECB skriver ner sin prognos - igen

  04.12.2014 Ekonomi

  Europeiska centralbanken beslöt låta styrräntorna var oförändrade. Däremot har ECB reviderat sin tillväxtprognos för de kommande åren nedåt. Inflationen närmar sig steg för steg deflation då prisnivån forsätter att sjunka.

 • Världsbanken: De fattiga lider av klimatförändringen

  25.11.2014 Utrikes

  Alla i världen kommer att påverkas när klimatet förändras. Det gäller speciellt de fattiga, när extrema väderförhållanden blir vanligare och riskerna med matproduktion, vattenförsörjning och energisäkerhet ökar. Det skriver Världsbanken i sin nya rapport ”Turn Down the Heat” (Vrid ner värmen).

 • Tyskland behöver ekonomisk stimulans

  09.10.2014 Utrikes

  Det ser inte ljust ut när den största europeiska ekonomins motor börjar hosta. Fyra ledande prognosinstitut har skrivit ner tillväxtutsikterna för Tyskland. Det är dåliga nyheter för till exempel Finland. Instituten kräver nu ökade offentliga utgifter av den tyska regeringen.

 • Rekordlåg inflation i eurozonen

  30.09.2014 Ekonomi

  Inflationen fortsätter att falla i de 18 länder som använder euron som valuta. Sedan september i fjol har priserna stigit med endast 0,3 procent. Det är den lägsta inflationen på fem år.

 • Katainen kritiseras av EU-socialister

  25.09.2014 Utrikes

  Den näst största gruppen i Europaparlamentet, Socialisterna, motsätter sig valet av Jyrki Katainen till vice ordförande för frågor som rör tillväxt och sysselsättning i EU-kommissionen. Enligt Socialisterna lämpar sig inte Finlands och Katainens rykte för posten.

 • Bankerna ovilliga att låna av ECB

  18.09.2014 Ekonomi

  Europeiska centralbanken ECB bjöd idag ut lån åt de europeiska bankerna till låg ränta, men intresset för lånen var lamt. Bankerna tros vänta till december då liknande lån bjuds ut nästa gång.

 • Finlands Bank: Fortsatt låg tillväxt i Europa

  16.09.2014 Inrikes

  Den spirande uppgången i världsekonomin och framför allt i eurozonen bröts under sommaren i takt med att de geopolitiska spänningarna ökade. Tillväxtutsikterna försämrades betydligt efter en tid av återhämtning i eurozonen.

 • Aktia: Fortsatt kräftgång i ekonomin

  26.08.2014 Ekonomi

  Aktia förutspår att den finländska ekonomin krymper med 0,5 procent i år och nästa år växer bruttonationalprodukten med blygsamma 0,5 procent. På grund av den svaga ekonomiska tillväxten minskar sysselsättningen både i år och nästa år

 • Varaktig stagnation i ekonomin?

  23.08.2014 Ekonomi

  Är vi på väg in i en långvarig period av låg tillväxt? Det menar åtminstone ett flertal kända nationalekonomer som har myntat begreppet ”varaktig stagnation”. Svenska Yle hade i fjol ett flertal artiklar om den låga tillväxten. Nu har det kommit ut en e-bok om fenomenet.

 • Piketty får kritik

  13.06.2014 Inrikes

  Den till skyarna upphöjda franska nationalekonomen Thomas Piketty har inte kommit undan kritik. Han har kritiserats för användningen av data och för sina tolkningar och prognoser. Också teoretisk kritik har förekommit bland akademiska ekonomiforskare

Sidor