Hoppa till huvudinnehåll

fetter (organiska föreningar)

 • Fredrik Paulún: Min mission är att få folk att må bättre

  25.02.2017 Mat och fritid

  "Fredrik Paulún om rollen som känd näringsfysiolog".

  Fredrik Paulùn är en av Sveriges mest populära näringsfysiologer. Han har författat ett tjugotal böcker om olika dieter och skriver inlägg för ett flertal tidningar. För 20 år sedan var Fredrik med om att lansera GI-dieten i sitt hemland, men hur ser han på kolhydrater, hälsohets, proteintrender och rollen som näringsauktoritet idag?

 • Fiberrik mat kan hjälpa dig att sova bättre

  21.01.2016 Inrikes

  Studie: Mättat fett och socker däremot illa för sömnen.

  Du är inte bara vad du äter, utan du sover också såsom du äter. Det visar allt fler forskningsrapporter. En liten amerikansk studie antyder till exempel att om man äter mindre fiberrik mat samt mer mättade fetter och socker så sover man sämre följande natt.

 • Dunkar med stekfett dumpades i Lojo

  11.12.2015 Västnyland

  Sammanlagt dumpades över ett ton stekfett.

  Någon har fraktat en stor mängd stekfett till en avfallspunkt i Lojo i början av den här veckan. Sammanlagt dumpades över ett ton stekfett.

 • Förslag 170: Dumpa tallriksmodellen

  07.09.2015 Fart på Finland

  Vi skulle spara tiotals miljarder utan tallriksmodell.

  Vi skulle spara tiotals miljarder på sikt om vi dumpade tallriksmodellen.

 • Professor: Finländare inte så sockerberoende som man påstår

  25.05.2015 Inrikes

  Forskning visar att finländarnas viktuppgång stannat av.

  Finländare är inte lika vana vid sötsaker som övriga européer. Enligt professor Pekka Puska beror det delvis på att vi inte är riktigt så sötsugna som man ofta påstår.

 • Finländarna gillar fet kost

  08.02.2015 Inrikes

  Finländarna kommer på tredje plats i världen vad gäller konsumtion av fett. En jämförelse som Washington Post publicerar visar att endast Belgien och Tyskland ligger före Finland i statistiken.

 • Häll inte skinkfettet i avloppet

  23.12.2014 Östnyland

  Inför jul påminner Borgå vatten den som vill undvika blockerade rör om att avloppet är fel plats för det fett som blir över då julskinkan steks.

 • Bukfetma förkortar livet

  13.03.2014 Hälsa

  Fett inuti buken ökar risken för att dö i förtid och även personer med normal kroppsvikt kan vara i riskzonen.

 • "Skippa sockret, ät fett istället"

  18.02.2014 Österbotten

  De senaste 100 åren har vår blodsockernivå ökat. Sockret blev billigare, mjölet förfinades och så kom kostråden om att äta mindre fett och mat som innehåller mera socker. Om det här har Ann Fernholm skrivit boken Ett sötare blod.

 • "Inför en vegetarisk dag i veckan"

  24.01.2014 Österbotten

  Det vore inte dumt att införa en vegetarisk dag i veckan. Det säger näringsterapeut Susanna Strandback som var gäst i God morgon Österbotten på fredag. Hon kommenterade de nya kostrekommendationerna som förespråkar mindre rött kött och mer grönsaker.

 • Puska glad över nya hälsosiffror

  18.12.2013 Hälsa

  - Rökning bland män är på en historiskt låg nivå och det gläder mig stort, säger överdirektör Pekka Puska vid Institutet för hälsa och välfärd THL. 19 procent av männen röker - jämfört med 60 procent på 1960-talet.

 • Spola inte ner fett!

  12.12.2013 Åboland

  Fett hör inte hemma i avloppet. Detsamma gäller för bindor, kondomer, bomullsstickor och matrester.

 • Renmjölksförslaget en utopi

  27.11.2013 Samhälle

  FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO uppmanar folk att börja dricka renmjölk. Renskötare anser detta vara en utopistisk tanke.

 • Fett i avloppen växande problem

  04.11.2013 Inrikes

  Allt fler avloppssystem runtom i landet täpps mer eller mindre till av fett. Det kan i värsta fall leda till att avloppsvatten svämmar upp på gatan och in i fastigheter. Störst är problemet i Helsingfors centrum där det inom en radie på bara några kvarter finns närmare tvåhundra restauranger.

 • THL: Finländarna äter mer fett

  04.10.2013 Inrikes

  Den finländska befolkningens kost innehåller mer fett och färre kolhydrater än för fem år sedan. Intaget av D-vitamin har också ökat. Det här framkommer av undersökningen Finravinto 2012 som gjorts av Institutet för hälsa och välfärd, THL.

 • Forskare rekommenderar växtfett

  20.09.2013 Inrikes

  Nya forskningsrön vid Östra Finlands universitet bekräftar att smör inte är bra för hälsan. Medelålders män som en längre tid dagligen använde 50 gram smör löper en 65 procent större risk att få en hjärtinfarkt än män som använder lite eller inget smör alls.

 • Ny forskning: Mättade fetter påverkar spermier

  07.01.2013 Utrikes

  Män som äter mycket mättade fetter får sämre spermier, visar dansk forskning. Fetterna är omstridda, Yles finska nyheter har en längre artikel om dem här!

 • Finländarna äter mer fågel än nöt i år

  17.12.2012 Inrikes

  För första gången i historien äter fler finländare fågelkött än nötkött. Finländarna äter omkring 20 kilo fjäderfä per person i år, det mesta av det broiler.

 • Danmark avskaffar sockerskatt

  10.11.2012 Utrikes

  Danmark avskaffar den omstridda fett- och sockerskatten. Skatterna infördes åren 2009 och 2011, men har inte gett önskad effekt på danskarnas köpvanor.

 • LCHF-dieten dödlig?

  31.08.2012 Inrikes

  Ny forskning tyder på att den populära så kallade LCHF-dieten, eller lågkolhydratdieten, vilseleder folk. Den kan i värsta fall kan leda till ökad dödlighet i hjärtsjukdomar, varnar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Sidor