Hoppa till huvudinnehåll

pandemier

 • Här är poddarna du ska lyssna på i sommar!

  25.06.2019 Kultur och nöje

  Ett urval poddar att lyssna på när du diskar i sommar.

  Vilka poddar ska du lyssna på i sommar? Här är ett urval poddar som du kan lyssna på medan du diskar, skalar potatis, ligger i hängmattan eller cyklar till jobbet!

 • WHO: Ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa utgör inte ett internationellt hot - trots konstaterade fall i Uganda

  14.06.2019 Utrikes

  1 400 människor har dött i ebola i Kongo-Kinshasa.

  Världshälsoorganisationen WHO beslutade under fredagen att inte utlysa ett internationellt nödläge på grund av ebolaepidemin i Demokratiska republiken Kongo. Sjukdomen har redan spridit sig till grannlandet Uganda. Två personer har dött till följd av ebola i Uganda.

 • Forskning: Den ökande flygtrafiken kan skydda oss mot nästa dödliga pandemi i stället för att sprida den

  02.11.2018 Utrikes

  Bidrar till människors immunförsvar.

  Den ökande mängden flygtrafik skrämmer så väl biologer som hypokondriker. När världens nästa dödliga pandemi slår till väntas flygtrafiken snabbt sprida smittan runt halva jordklotet innan någon ens hinner lyfta ett finger.

 • Herman Geijer: "Zombierna bottnar i rädslan för att vår värld kanske inte kommer att bestå"

  24.11.2017 Kultur och nöje

  Möt Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert.

  Vi älskar att vältra oss i populärkulturens zombieapokalypser, när samhället kollapsar och blodtörstiga odöda stryker omkring på gatorna. Men vad säger det om oss som samhälle, att vi går omkring med fantasier av det här slaget?

 • Världen har dålig beredskap för pandemier

  10.06.2017 Utrikes

  Alltför lite satsas preventivt.

  Förr eller senare kommer världen att drabbas av en pandemi. Problemet är att vi inte är förberedda.

 • WHO uppmanar till vaksamhet om fågelinfluensan

  23.01.2017 Utrikes

  Försök att förhindra smitta från människa till människa.

  Världshälsoorganisationen WHO uppmanar medlemsländerna att vara vaksamma då det gäller fågelinfluensan. WHO vill att man genast rapporterar om eventuella fall där fågelinfluensan skulle smitta från människa till människa.

 • Influensasäsongen börjar tidigare än normalt

  01.12.2016 Österbotten

  Tiotals personer har insjuknat i influensan.

  Årets influensasäsong har kommit igång på allvar. I de österbottniska landskapen har tiotals redan insjuknat i influensa och flera patienter har behövt sjukhusvård.

 • Säsongsinfluensan lurar redan i kulisserna

  22.11.2016 Österbotten

  Epidemin slår sannolikt till i december.

  Enstaka fall av influensa har redan påträffats i Österbotten. På allvar slår epidemin troligen till i december tror infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

 • Ebolan väckte världen – ny pandemiförsäkring ska stoppa sjukdomsutbrott

  14.06.2016 Utrikes

  En snabbare insats kunde ha stoppat ebolaepidemin.

  Världsbanken lanserar ett nytt försäkringssystem som gör att det snabbare ska gå att reagera på hotande pandemier. Ebolaepidemin blev både dyr och hotfull – med en snabbare insats kunde man ha stoppat den innan den ens kom igång, säger Världsbanken.

 • Zikaviruset sprider sig snabbt - fara främst för gravida

  27.01.2016 Utrikes

  Ingen orsak till hysteri, säger THL.

  Zikaviruset hotar att sprida sig över nästan hela Amerika, utom Kanada och Chile, varnar världshälsoorganisationen WHO. På Institutet för hälsa och välfärd säger man att det är onödigt att bli hysterisk, men att gravida ska vara försiktiga.

 • Osannolikt att mers blir pandemi

  08.06.2015 Inrikes

  Sjukdomen mers är besläktad med sars som härjade 2003.

  Virussjukdomen mers verkar vara så pass svårsmittad att det inte kommer att uppstå en pandemi. Viruset som orsakar mers hör till samma släkte som viruset som orsakar sars som härjade i början av 2000-talet och skördade 800 liv.

 • Superbakterierna sprider sig som pesten

  22.02.2015 Samhälle

  Antibiotikaresistenta bakterier sprider sig nu snabbare än vad någon kunde ana. Läkarna befarar att våra nuvarande antibiotika slutar fungera innan vi får nya läkemedel.

 • Bok: Dödligt virus driver folk på flykt

  23.01.2015 Kultur och nöje

  Vad, och vem, skulle du ta med dig i en bil om du måste lämna hus och hem ögonaböj? Moraliska frågeställningar finns det gott om i den dystopiska litteraturen, så också i den ryska debutanten Jana Vagners roman Ön.

 • "Narkolepsin gjorde mig till en annan människa"

  19.01.2015 Inrikes

  Det behövs mer psykosocialt stöd för dem som insjuknat i narkolepsi till följd av svininfluensavaccinet. Åren 2010-2012 insjuknade 146 barn och unga i Finland i narkolepsi. Hela 95 procent av dem hade fått vaccinet.

 • Ebolaviruset dödar och skrämmer

  16.01.2015 Arkivet

  Också västerlänningar avled 2014.

  Före 2014 dök nyheter om otäcka enstaka epidemier av ebolafeber i Afrika upp nu och då, t.ex. i Zaire 1995. Men ebolaepidemin i Västafrika 2014 spreds sig rapidartat och också västerlänningar avled. Då steg rädslan och viljan att lära sig något om ebola också i Europa och Väst.

 • Tamiflu så gott som verkningslöst

  10.04.2014 Utrikes

  Den virushämmande medicinen Tamiflu är så gott som verkningslös och europeiska länder har slösat bort miljarder på medicinen. Det här visar en ny studie från det oberoende forskarnätverket Cochrane.

 • WHO tillsätter kriskommitté för coronavirus

  05.07.2013 Utrikes

  Världshälsoorganisationen WHO kommer att tillsätta en kriskommitté som består av internationella experter. Det här med anledning av den nya varianten av coronaviruset som uppdagats. WHO vill förbereda sig på att viruset i värsta fall sprider sig.

 • Klart samband mellan narkolepsi och Pandemrix

  26.03.2013 Utrikes

  Barn och ungdomar vaccinerade med Pandemrix lider tre gånger så stor risk att drabbas av narkolepsi jämfört med ovaccinerade. Pandemrix används mot svininfluensa.

 • Svininfluensan dödligare än man trott

  26.06.2012 Utrikes

  Svininfluensan år 2009 var ungefär 15 gånger dödligare än vad man hittills har antagit. Över hälften av dödsfallen relaterade till pandemin ska ha inträffat i Afrika och Sydostasien.

 • Vissa Pandemrixpartier innebar ökad risk?

  01.06.2012 Utrikes

  Läkemedelsverket i Sverige ska göra en ny utredning om sambandet mellan influensavaccinet Pandemrix och narkolepsi, rapporterar tidningen Göteborgsposten. Av de 35 Pandemrixsändningar som anlände till Sverige har narkolepsipatienterna fått vaccin ur samma 12 sändningar.

Sidor