Hoppa till huvudinnehåll

sociala problem

 • "Hans mammas skrik hör jag ännu i mina öron" - fem berättelser ur socialarbetares vardag

  25.02.2018 Samhälle

  Svåra beslut om de svagastes livsöden är deras vardag.

  Klienterna är de allra minsta och svagaste i samhället. Tiden är knapp och dramatiska beslut om livsöden fattas under tidspress. Svenska Yle bad några socialarbetare skriva ner det de ser och upplever. Läs vad de dagligen möter i sitt jobb.

 • De hemlösas natt

  03.02.2018 Samhälle

  Var spenderar landets 6700 hemlösa människor sina nätter?

  De hemlösa har blivit färre under 2000-talet, men fortfarande finns det 6 700 hemlösa människor i vårt land. Svenska Yle har besökt ställen där hemlösa i Helsingfors tillbringar sina nätter och talat med både hemlösa och människor som i sitt arbete söker upp hemlösa.

 • Hotad kvinna: "Det var som att gå på ett minfält." Vad gör staten för att skydda kvinnorna?

  26.11.2017 Samhälle

  Antalet skyddshem har ökat. Men stödet räcker inte till.

  Man räknar med att var tredje kvinna i Finland någon gång utsätts för våld av sin nuvarande eller tidigare partner. Samhällets stöd till offer räcker inte till. Det säger en kritiker som anmält Finland till FN för att få fart på utvecklingen.

 • Den värsta känslan: att komma hem till en ensam, tom lägenhet

  19.11.2017 Samhälle

  Svenska Yle undrar: vill ni som känner er ensamma träffas?

  "Hur blev det så här?". Det undrar flera av er som skrivit in och berättat om er ensamhet. Nu undrar vi: skulle ni som känner er ensamma vilja träffas?

 • "Det känns i kroppen, i bröstet, i huvudet" - berättelser om ensamhet

  14.11.2017 Samhälle

  Många rörande berättelser om ensamhet.

  Så beskriver en av er ensamheten. Det har kommit in många berättelser om ensamhet. Håll utkik efter fler, vi publicerar nya texter med jämna mellanrum.

 • Kuba tröttnar på offentligt sex - grundar "kärlekshotell"

  04.07.2017 Utrikes

  Den kubanska regimen värnar för invånarnas kärleksstunder.

  Kuba grundar en kedja av så kallade "kärlekshotell" i Havanna. Syftet med dessa hotell är att underlätta invånarnas kärleksliv.

 • Fostermamma på Kråkö trivs med tonåringar

  07.09.2016 Östnyland

  Ibland är omhändertagning bästa alternativet för ett barn.

  När alla stödåtgärder är testade och ett barn fortfarande far illa hemma, är omhändertagning det enda alternativet. Då kommer fosterhemmet in i bilden. Familjehemmet Viveca på Kråkö i Borgå tar hand om tonåringar som inte kan bo hemma.

 • Barn med deprimerade föräldrar klarar sig sämre i skolan

  16.02.2016 Utrikes

  Barnen får lägre medeltal, visar svensk forskning.

  Depression i familjen kan påverka barnets skolframgång negativt, visar färsk svensk forskning som publiceras i tidskriften Jama Psychiatry. Döttrar påverkas särskilt av en deprimerad mamma.

 • Hemlös verklighet

  16.10.2015 Vetamix

  De hemlösas natt firas den 17 oktober.

  Att vara hemlös är att leva utan sin privata sfär. Du har inget eget rum, utan du sover i ett trapphus, i en tidningslåda, på ett natthärbärge eller på någon bekants soffa.

 • Ensam blir oftare sjuk - och sjuk kan bli ensam

  14.05.2015 Inrikes

  Ensam mår ofta sämre också på andra sätt.

  Ofrivillig ensamhet är tung att bära. Helger kan vara extratunga. I de sociala mediernas glada tidsålder kan ensamhet leda till svåra hälsoproblem. Nytt forskningsprojekt vill förstå ensamhetens väsen.

 • Bostadslös på grund av bostadsbrist

  21.11.2014 Arkivet

  Bostadslös är inte värdelös.

  Att en människa är bostadslös betyder inte att hon är värdelös. Då det inte finns bostäder blir personer bostadslösa. Orsakerna kan vara många: sjukdom, missbruk, vräkning, arbetslöshet eller bara otur. Och bland de bostadslösa hittas ensamstående män, frånskilda mödrar med små barn och åldringar.

 • Hela livet på natthärbärge

  13.11.2014 Arkivet

  De har bott på natthärbärgen i stora sovsalar hela livet.

  Karl Sahlgrens reportage Natthärbärget från 1973 tillägnas dem som inte har ett hem. I reportaget följer vi sjuttioåriga Engla Honkonen och andra som i decennier har bott på natthärbärgen i stora sovsalar.

 • Borgå halverar antalet omhändertagna

  18.09.2014 Inrikes

  Allt flera finländska barn omhändertas. Men det finns ljuspunkter. I Borgå har barnskyddet lyckats halvera antalet barn som måste placeras utanför hemmet. Förklaringen är att Borgå har trotsat trenderna och anställt mera mänskor för barnskyddet.

 • Idas arkivblogg: Alla måste spara i recessionstider

  03.09.2014 Arkivet

  De som har minst måste spara mest.

  Detta är en naiv text. Här finns inga analyser om ekonomi, jag har inte läst Thomas Piketty. Jag bara förundrar mig över sparandet. Över att det känns som det alltid är de som har minst som måste spara mest.

 • En dålig start i livet

  09.07.2014 Titta och lyssna

  Under årtionden har Tom Alandh dokumenterat livet i svenska problemfamiljer. Vad händer med barnen som får en dålig start i livet och vilken blir deras relation till föräldrarna?

 • Extrema högerpartier lovar ett prydligt och tryggt Europa

  30.05.2014 Arkivet

  Högerextremism och kravaller i ghettona.

  Europa förändras, ekonomin är i kris, banker går omkull och människor är arbetslösa. Då vill man hitta en syndabock. Då är det lätt att vända sig mot invandrarna och det jämlika välfärdssamhällets socialdemokrater. I Europa ser man en ökning av partier med högerextrem agenda. Och vissa tar sig upp i parlamenten med en slipad taktik.

 • Nu behandlas ansökningar om utkomststöd i tid i Vanda

  14.08.2013 Huvudstadsregionen

  En ansökan om utkomststöd behandlas nu i genomsnitt på två dagar i Vanda. Tidigare har staden haft problem med att hålla sig inom lagens gräns på sju dagar.

 • Aktiebolag gör vinst på bostadslösa Esbobor

  22.03.2013 Huvudstadsregionen

  Esbo stad tvingas till allt fler och dyrare lösningar när det gäller nödinkvartering av bostadslösa. Pengarna går till stor del till privata aktörer. Social- och patientombudsmannen ryter nu till.

 • Räihä: Långtidsbostadslösheten kan avskaffas till 2015

  12.11.2012 Huvudstadsregionen

  Om lite på två år ska Helsingfors ha avskaffat långtidsbostadslösheten. Vid socialverket anser ledande sakkunnig Jarmo Räihä att tidtabellen är realistisk.

 • På Skatudden bland jugendvillor och uteliggare

  01.02.2012 Arkivet

  Skatudden är kontrasternas stadsdel. Jugendhusen är sagolika, bostäderna har högt till tak och hav på tre sidor. Men på Skatudden samsas husen med fängelset, hamnarna och de hemlösa gubbarna. Elsa Boström och Ywe Jalander tar oss på en rundtur 1966. Vi får höra om Skatuddens historia, arkitekturen och invånarna där.

Sidor