Hoppa till huvudinnehåll

tvångsvård

 • #36 Finland är på efterkälke med missbrukarvården

  03.05.2018 Tala om knarket

  Tvångsvård borde vara ett alternativ.

  Vården borde försöka hitta det som varje klient är bra på och utveckla det för att få dem att få självkänsla, skriver en läsare.

 • Anorektiker, minnessjuka, missbrukare: Självbestämmande och tvångsvård hör till det svåraste att lagstifta om

  02.05.2018 Inrikes

  Många anhöriga har bett om tvångsvård för sina kära.

  Det är svårt att lagstifta om självbestämmanderätt och tvångsvård. Ändå har många anhöriga bett om tvångsvård för sina närmaste som lider av anorexi eller missbrukarproblem. Det här kommer den nya klient- och patientlagen att stadga om, fast den största gruppen som berörs är de minnessjuka.

 • #11 "Jag kunde då märka att han helt klart ännu var i psykos"

  25.04.2018 Tala om knarket

  Hur kan en person som ännu är i psykos bara släppas hem?

  Min kompis verkar inte få någon som helst hjälp efter att tvångsvården tagit slut, utan han skickas bara hem igen och så fortsätter allt som förut, skriver en läsare.

 • En mammas berättelse: Min son har förstört våra liv men jag kan inte vända honom ryggen

  22.04.2018 Tala om knarket

  Drogerna tog över hela familjens liv.

  Att hitta sin son avsvimmad med en spruta i sin arm är något som helt enkelt inte går att beskriva. Det här är en mammas berättelse om hur drogerna tog över hennes sons och samtidigt hela familjens liv.

 • Vansinneskörningen i Helsingfors i somras - föraren ska sinnesundersökas

  10.11.2017 Huvudstadsregionen

  Mannen åtals för ett mord och fem dråpförsök.

  Helsingfors tingsrätt beslutade i dag att mannen som körde på människor i Helsingfors i somras ska genomgå en sinnesundersökning.

 • Maria kämpar för tvångsvård åt sin 26-åriga son, men förgäves

  08.10.2017 Samhälle

  Desperata psykpatienter utan vård.

  Är självbestämmanderätten för stor i Finland? Allt fler behöver tvångsvård och allt färre får det. Nedkörningen av psykiatrin och öppenvården skapar mänskliga tragedier. De allvarligt psykiskt sjuka blir fler i fängelser och på gatan. Staten har ännu ingen plan för att stoppa utvecklingen.

 • Sunnuntaisuomalainen: Uppluckring av kriterierna för tvångsvård övervägs

  10.09.2017 Inrikes

  Nu hög tröskel att tvångsvårda mentalt sjuka vuxna.

  I framtiden behöver en vuxen inte nödvändigtvis vara psykotisk för att tas in för tvångsvård. Det kan räcka med en lindrigare diagnos om de reformer som övervägs nu godkänns.

 • Tvångsvård för man som misshandlade svensktalande

  21.09.2015 Huvudstadsregionen

  Misshandlad kvinna vågar inte längre tala svenska i bussen.

  En man som år 2013 försökte strypa en kvinna som talade svenska i en buss, har dömts till tvångsvård. Det här skriver tidningen Länsiväylä.

 • Tvångsvård för pizzeriamorden

  21.08.2015 Inrikes

  Mordvapnet var en hammare

  Domen har fallit i de såkallade pizzeriamorden. Gärningsmannen dömdes till tvångsvård av tingsrätten i Mellersta Finland.

 • AL: Patienter får välja vård vid psykos

  22.03.2014 Inrikes

  Patienter inom psykiatrin få bestämma hur de vill bli vårdade om de blir allvarligt sjuka. Aamulehti berättar om ett nystartat försök i Birkaland där patienter får fylla i en blankett med olika alternativ för vård om de drabbas av en psykos.

 • "Livet är värt att leva"

  17.03.2014 Hälsa

  - Hitta en människa att öppna dig för, någon du litar på, uppmanar 26-åriga Frida Flythström i Raseborg dem som lider av psykiska problem. Hennes uppväxt präglades av depressioner, psykos och tvångsvård men i dag ser livet annorlunda ut. Tvångsvården är en het potatis som manglas i riksdagens utskott just nu. Se videoklipp!

 • Velasco: Bakom stängda dörrar fortgår missförhållanden

  09.09.2013 Samhälle

  Daniel Velascos dokumentär Den fastspända flickan berättar om maktmissbruk och en ung flickas kamp om psykiatrisk vård och om att bli trodd. Pågår liknande saker också i Finland?

 • Åland tvångsvårdar mest i landet

  12.07.2013 Inrikes

  Åland toppar statistiken för tvångsvård av mentalvårdspatienter. År 2010 gjordes dubbelt så många tvångsinjektioner på psykiatriska kliniken i Mariehamn som i Finland i genomsnitt. Det var fler än tidigare, trots att sjukvårdsdistrikten enligt en nationell plan ska minska användningen av tvångsvård.

 • Tvångsvård för Orivesi-skytten

  17.10.2012 Inrikes

  Mannen som sköt flera skott i en skola i Orivesi i mars har dömts till tvångsvård. Birkalands tingsrätt slog i dag fast att den 23-årige mannen gjorde sig skyldig till tre mordförsök och ett dråpförsök.

 • Tvång kan få färre att söka hjälp

  21.09.2012 Samhälle

  Förslaget att tvångsvårda gravida missbrukare väcker kritik bland vårdpersonal som Radio Vegas granskande program Radar talar med. Den frivilliga vården har redan nu brister i många kommuner och rädslan för tvångsvård kunde få ännu fler mammor att tiga om sina alkoholproblem.

 • Breivik blir dyr för norska skattebetalare

  28.06.2012 Utrikes

  Den norska seriemördaren Anders Behring Breivik kan få ett privat sjukhus i fall han döms till psykiatrisk tvångsvård. Sjukhuset skulle byggas inne i fängelset och skulle kosta de norska skattebetalarna 2,7 miljoner euro om året, uppger norska TV2.

 • TS: Tvångsvård också för fysiska sjukdomar?

  05.06.2012 Inrikes

  Social- och hälsovårdsministeriet förbereder ett lagförslag som skulle göra tvångsvård möjlig också då det gäller fysiska sjukdomar, skriver Turun Sanomat. I dag får tvång användas bara inom psykvården.

 • Somliga stänger vi in

  04.09.2009 Arkivet

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Aids kommer till Finland

  29.10.2008 Arkivet

  1983 fick Finland sitt första aidsfall.

  1983 fick Finland sitt första aidsfall. Hur påverkades människors attityder till de homosexuella och folk fån andra länder i och med aids?