Hoppa till huvudinnehåll

utlandsfinländare

 • Finländare i Storbritannien och Nordirland stressar inte med att ansöka om uppehållstillstånd trots förestående brexit

  03.09.2019 Utrikes

  Osäkerheten förlamar många.

  De drygt 20 000 finländare, som bor i Storbritannien eller Nordirland, tar det lugnt med att ansöka om uppehållstillstånd fast de vill fortsätta att bo i landet efter brexit. Det är än så länge frivilligt men kommer att bli obligatoriskt.

 • Theres fascination för japanska förde henne till Tokyo: “Här finns allt, men jag saknar havregryn”

  01.10.2018 X3M

  Nyckeln till lycka är utbildning och att kunna språket.

  Theres Wik från Jakobstad har alltid velat bo i Tokyo. Nu gör hon det, och stortrivs. Nyckeln till att lyckas är att kunna språket och ha rätt sorts utbildning.

 • Daniel Olin: Det blir svårare än jag trodde att lämna Bryssel

  09.06.2018 Utrikes

  "Ett hat-kärlek-förhållande till Bryssel"

  Bryssel är betydligt bättre än sitt rykte, en smältdegel som jag kommer att sakna, skriver Daniel Olin.

 • De nordiska spelbolagen – en jackpot för Malta

  21.02.2017 Utrikes

  Spelindustrin utgör 12 procent av Maltas BNP.

  Malta är EU:s minsta medlemsland men är en gigant inom spelindustrin. Medelhavsön har genom sina liberala spellagar lockat till sig över 300 utländska spelbolag. Spelindustrin har fått Maltas ekonomi att blomstra.

 • Suomi, Sauna och Sisu - finska SSS-Radio vill röra om i Estland

  23.11.2016 Utrikes

  Estland har fått sin första finskspråkiga radiokanal.

  Estland har fått sin första finskspråkiga radiokanal och redan från början visar kanalen att den har kommit för att bidra till den politiska debatten. SSS-Radio är här för att stanna.

 • Penedo, lilla Finland mitt i Brasilien

  03.08.2015 X3M

  Penedo, den finska byn i Brasilien.

  Veckans sötaste grej kommer här. Den lilla finska byn mitt i den brasilianska djungeln. Visste du att det är fortfarande bullar och finsk folkdans som gäller där?

 • Mark Levengood är årets utlandsfinne

  29.05.2015 Kultur och nöje

  Levengood är en av de kändaste finländarna i Sverige.

  Mark Levengood är årets utlandsfinländare. Författaren Levengood fick i dag utnämningen Årets utlandsfinländare 2015 av Finland-Samfundet. Han mottog sitt pris i Helsingfors i dag.

 • Finländare i Danmark oroar sig över följderna av terrordåden

  15.02.2015 Utrikes

  De finländare i Köpenhamn som Yle Nyheter har talat med är oroliga över de följder veckoslutets terrordåd kan få för den allmänna debatten och attityderna i Danmark.

 • Janna har svaga muskler men starka livsandar

  06.01.2015 Hälsa

  Jannas muskelsjukdom gör att musklerna sakta förtvinar

  Janna Thorström fick som 18-åring veta att hon lider av en muskelsjukdom som gör att musklerna sakta mak förtvinar. Hon fick också veta att de flesta som fyllt 30 sitter i rullstol. Tack vare alternativa behandlingsmetoder har Jannas muskler blivit starkare och vid fyllda 46 klarar hon sig långt på egen hand. Och nej, hon sitter inte i rullstol.

 • Arenan populär bland finländare i Spanien

  21.12.2014 Frågor & svar

  Finländarna i Spanien är den grupp utlandsfinländare som tittar och lyssnar mest på Arenan. Antalet program, klipp och direktsändningar som startas från Spanien är 50 000 i veckan.

 • Global uppväxt skapar kulturella kameleonter

  14.12.2014 Familj

  Barn som vuxit upp i många olika länder blir ofta kulturella kameleonter, experter på att smälta in. Men för en del präglas vuxenlivet av en känsla av rotlöshet. De känner sig hemma överallt och ingenstans.

 • Nya vänner – och ständiga avsked

  14.12.2014 Familj

  Felix, 13, och Max, 9, tillhör en växande grupp barn som flyttar från land till land på grund av föräldrarnas jobb. Det bästa är att man får många nya kompisar – det sämsta att man sedan alltid måste säga hejdå.

 • Kvinnlig pionjär inom oljesanering

  08.12.2014 Samhälle

  Tuula sanerade oljeskador redan på 70-talet

  Redan i början av 1970-talet sanerade Tuula Ekholm oljeskador och rengjorde oljecisterner. Miljömedvetenheten var inte speciellt stor och få brydde sig om följderna av ett oljeutsläpp i marken. Idag bor Tuula i Spanien, också där har hon varit en föregångare.

 • Vardagsfint liv som bokhandlare i Spanien

  19.10.2014 Kultur och nöje

  Tack och hej till Finland

  Det var år 2008 som journalisten Markku Vento och hans fru Eija sa tack och hej till Finland. De lämnade hus, släkt, vänner och välbetalda jobb för att ta över en bokhandel i Fuengirola i södra Spanien. På den vägen är de.

 • Teija lever sin dröm på Tobago

  04.05.2014 Samhälle

  "Den här drömmen på Madeira har svetsat samman familjen."

  Teija de Silva är född i Jyväskylä, men redan på 60-talet flyttade familjen till Sverige. Sedan drygt tjugo år tillbaka bor Teija på den lilla ön Tobago i Västindien. Där jobbar hon med turism.

 • Adas hjärta klappar för Tibet

  22.02.2013 Huvudstadsregionen

  Ada Blomqvist har efter längre vistelser i Indien engagerat sig i Tibet. I dag jobbar hon som yogalärare i Helsingfors och Grankulla och hon syns i Yle Fems dokumentärserie Mitt nya land i vår.

 • Skulptural design i Ekenäs

  01.06.2012 Västnyland

  Design signerad utlandsfinländare ställs just nu ut i Ekenäs. I Ekenäs pågår just nu en lite annorlunda designutställning. Tio formgivare, som alla har skapat sig en karriär utomlands, ställer ut sina verk på galleri Elverket.

 • Inti Raymi – en midvinterfest från inkatiden

  13.10.2010 Kulturhistoria

  I Närpes finns ett gäng quechua-indianer som kommer från Otavalo i Ecuador. Elisabeth fick vara med då de firade årets viktigaste fest: Inti Raymi.

 • Västafrikanska rytmer från Ghana

  30.05.2010 Kulturhistoria

  Francis Oyeyiola kommer från Ghana. I Vasa jobbar han med att göra manualer för industrimaskiner men på fritiden har han ett band som heter Kpanlogo yede.

 • Romska kläder och smycken

  16.05.2010 Kulturhistoria

  Rosita Lindgren är en självlärd kläd- och smyckedesigner. I huvudsak planerar hon dem för romska kvinnor, men några gånger har hon planerat festklänningar som burits på presidentens självständighetsbal.

Sidor