Hoppa till huvudinnehåll

kolesterol

 • Hjärtinfarkter: Nytt test kan rädda liv

  28.05.2017 Inrikes

  15 000 finländare dör årligen i hjärtinfarkt.

  En hjärtinfarkt kan komma plötsligt utan förvarningar. Det finns nu ett nytt test utarbetat av finska forskare som kan förutspå risken för hjärtinfarkt. Med testet kan man sänka risken genom att i god tid göra ändringar i livsvanor och i medicinering.

 • Forskare om ägg och risken för minnessjukdomar: Ett om dagen är okej

  09.01.2017 Inrikes

  Många finländare har kolesterolgen.

  Mat som innehåller mycket kolesterol ökar inte risken för minnessjukdomar, visar en undersökning vid Östra Finlands universitet. Risken ökar inte ens för dem som har en medfödd risk att få högt kolesterol.

 • Dödsfall i hjärtsjukdomar minskat rejält på 40 år

  01.03.2016 Inrikes

  Kolesterolvärdena har börjat stiga igen efter 2007.

  Antalet dödsfall som orsakats av kranskärlssjukdomar minskade med kring 80 procent på 40 år då de största riskfaktorerna blev färre, enligt en nypublicerad forskning. De största riskfaktorerna är rökning samt högt blodtryck och höga kolesterolvärden.

 • Finländsk forskning visar: Ägget är ingen hjärtmarodör

  12.02.2016 Inrikes

  Ägg ökar inte risken för hjärtinfarkter, enligt forskningen.

  Ägg har ett rykte om sig som kolesterolhöjande mat som är dålig för hjärtat. Men det här stämmer inte, enligt finländska forskare. Ägget ökar inte risken för hjärtinfarkt ens om man på grund av sina gener är känslig för kolesterol.

 • Nya kostråd i USA: Fritt fram att äta ägg

  13.02.2015 Utrikes

  Uppfattningen om kolesterol och inställningen till ägg är på väg att förändras i USA. Fokus flyttas nu på mättade fetter och transfetter.

 • Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

  03.12.2014 Hälsa

  Ålder, kön, tobaksrökning, övervikt, blodtryck och kolesterol påverkar hur stor vår risk är att drabbas av hjärtinfarkt eller slaganfall.

 • FINRISKI-kalkylatorn

  02.12.2014 Hälsa

  Mata in dina uppgifter i FINRISKI-kalkylatorn härunder och se hur stor risken är att du inom tio år kommer att drabbas av hjärtinfarkt eller slaganfall. Kalkylatorn används av hälsovårdspersonal till exempel vid bedömning av om en patient bör använda blodtryckssänkande eller kolesterolsänkande läkemedel.

 • Raisio köper tillbaka Benecol

  19.11.2014 Åboland

  Livsmedelskoncernen Raisio har köpt affärsverksamheten för Benecolprodukter i Storbritannien, Irland och Belgien av Johnson & Johnson. Affärspriset är 88,4 miljoner euro och Raisio räknar med att köpet kommer att öka koncernens resultat med 9 miljoner per år.

 • Kolesterolmediciner funkar inte, säger kolesterolskeptikerna

  21.06.2014 Inrikes

  Kolesterolsänkande mediciner räddar liv - eller är onödiga, beroende på vem man frågar. Så kallade kolesterolskeptiker menar att effekten är liten och varnar för biverkningarna.

 • Läkare om kolesterol och statiner

  13.11.2013 Samhälle

  Vill jag dö i en hjärtinfarkt inom x antal år? Nej. Vill jag ha en stroke då? Nej tack. Men en medicin som eventuellt minskar risken för något av dessa scenarion i framtiden? Nej tack. Det vill jag inte heller. Hur mycket ska man egentligen oroa sig för förhöjda kolesterolvärden?

 • Läsk höjer ungas kolesterolhalt

  08.07.2013 Hälsa

  Unga som dagligen smuttar läsk och andra drycker med hög sockerhalt löper större risk att få höga kolesterolvärden visar en ny australiensisk forskning. Barnens kolesterolvärden påverkades ändå oberoende av fetma.

 • Hemtester blir vanligare

  18.06.2013 Inrikes

  Marknaden för hemtester växer allt större. Samtidigt är man på läkarhåll skeptiskt inställd till så kallade gentester, som kommit ut på marknaden.

 • Ägg inte farligt för friska personers hjärthälsa

  24.05.2013 Inrikes

  Ny forskning visar att risken för hjärt- och kranskärlssjukdomar inte ökar hos friska personer som äter ägg dagligen. Däremot ska personer med diabetes se upp med ägg.

 • Lasse tog farväl av diabetes

  09.05.2013 Samhälle

  Han slog om till lågkolhydratkost.

  För tre år sedan fick Lasse Nybergh en tråkig diagnos; han hade drabbats av typ 2 diabetes, även känd som vuxendiabetes. Några veckor senare övergav han de officiella kostrekommendationerna för diabetiker och slog om till lågkolhydratkost. I dag är Lasse frisk.

 • Studie: Inte farligt att äta ägg

  10.01.2013 Inrikes

  Risken för hjärt- och kärlsjukdomar eller slaganfall ökar inte av att man äter ett ägg varje dag, visar en brittisk studie bland en halv miljon människor. Det skadliga kolesterolvärdet i blodet höjs endast lite eller inte alls.

 • Nya rön: Statiner kan ge muskelont

  09.01.2013 Inrikes

  Amerikanska forskare har funnit belägg för att statiner, som används för att sänka höga kolesterolvärden, kan orsaka smärtor i musklerna. Patienter, som ordinerats statiner har klagat över smärtor men det har inte hittills funnits vetenskapliga bevis för att medicinen kan ha sådana biverkningar.

 • Barnfetma farligare än man trott

  03.10.2012 Utrikes

  Fetma hos barn utgör en större risk för hälsan än man tidigare har vetat. Feta barn har större risk att drabbas av hjärtsjukdomar, visar brittisk forskning.

 • Påskmaten är ohälsosam!

  29.03.2010 Arkivet

  Påskmaten är ohälsosam, kolestorolrik och fet.

  Den mat vi äter till påsk är inte hälsosam, påpekar man i dessa nyhetsklipp. Påskmaten är kolestorolrik och fet. Vad bör man då äta?