Hoppa till huvudinnehåll

filmkultur

 • Snabb tysk filmhistoria

  09.05.2014 X3M

  Kan du din tyska filmhistoria? Vi tipsar om sju fina filmer.

 • Både film och stad fick beröm

  08.01.2014 Östnyland

  Världspremiär var det i Lovisa på onsdag kväll för filmen Onneli & Anneli - en film som också spelats in i just Lovisa. Publiken prisade filmen medan regissör och producent lovordade Lovisa som inspelningsstad.

 • Borgåpojken för historierna vidare

  20.12.2013 Östnyland

  Klaus Härö är filmaktuell med Dagmamman, som har världspremiär på Yle Fem på Annandag jul. I Härös tankar finns redan nya projekt – bland annat en film som utspelas i 1950-talets sovjetstyrda Estland. Han gästade God morgon Östnyland på fredag morgon.

 • Smärtsamt vacker Betongnatt

  01.11.2013 Kultur och nöje

  Roman med realistiska ramar och korthuggna repliker blev poetisk film med framviskad dialog.

 • Den filmatiska ”sanningen”

  15.08.2013 Kultur och nöje

  Skräckfilmer baserade på verkliga händelser. Filmer som tar vid där nyheterna slutar. Personporträtt. Verkligheten har alltid lockat filmmakarna. Och publiken.

 • Äta, sova, dö – ute på den skånska vischan

  11.04.2013 Titta och lyssna

  Raša är i 20 års åldern och jobbar med att packa sallad och tar dessutom hand om sin sjuka pappa.

 • En road-movie om att åka hem och finna sin identitet

  05.04.2013 Kultur och nöje

  Laulu koti-ikävästä eller Ingen riktig finne av Mika Ronkainen är en prisbelönad inhemsk dokumentär om identitet och en problematisk far och son-relation.

 • Opera på film

  19.03.2013 Kultur och nöje

  Lars von Triers film Melancholia utspelar sig i sin helhet till tonerna av Wagners opera Tristan och Isolde, någonting som fascinerade redaktör Johanna Grönqvist så att hon köpte biljett till den operan – och sedan gjorde det här programmet.

 • Tysk biobransch mår bra - tysk film mår sämre

  12.03.2013 Kultur och nöje

  Filmer som ”Barbara” och ”Vem om inte vi” är de senaste undantagen som bekräftar regeln; tysk film hittar inte till våra biografer. Tomas Jansson har sett ny tysk film.

 • Låt mig berätta – koncentrerat könsdrama

  08.03.2013 Titta och lyssna

  Maarit har bytt kön efter ett mångårigt dubbelliv som familjefar med hemlighållen könsidentitet. Avskild från sin familj lever hon nu som städerska, ensam i Helsingfors.

 • Beautiful Creatures - inget nytt men underhållande

  01.03.2013 Titta och lyssna

  Beautiful Creatures är första delen i serie ungdomsromaner med samma namn av Kami Garcia & Margaret Stohl.

 • Cloud Atlas - njutningsfull filmupplevelse

  01.03.2013 Titta och lyssna

  Det bärande temat i filmen är frihet och människans kamp för det hon tror på.

 • A Good Day to Die Hard - lite löjligt men underhållande

  15.02.2013 Titta och lyssna

  John ”Yippie kai yey” McClane är tillbaka och självklart är det Bruce Willis i huvudrollen. Den här gången befinner sig John McClane i Moskva där hans vuxna son Jack (Jai Courtney) hamnat i trubbel.

 • Bille August och Norden

  15.02.2013 Kultur och nöje

  Berlinale 8/10: Tomas Jansson diskuterar Nordens närvaro under Berlins filmfestival, och hör danska Bille August berätta om sin nya film som får sin premiär under festivalen.

 • Berlin, Berlin

  14.02.2013 Kultur och nöje

  Berlinale 7/10: Nej, rubriken är inte döpt efter hotellet där jag bor (det heter faktiskt Berlin, Berlin), nej den kommer från att jag i en artikel tänkte ge Berlin huvudrollen. Gammal kärlek, osv. Tomas Jansson diskuterar dagens Berlin, Berlinfilm, och några festivalnyheter.

 • Dags för 63:e Berlinalen

  06.02.2013 Kultur och nöje

  Berlinale 1/10: Det finns tre filmfestivaler i Europa som räknas, brukar branschfolket säga: Cannes, Venedig och Berlin. Cannes är förstås den prestigemässigt oslagbara, men som god tvåa kommer Berlinalen som i år arrangeras för 63e gången.

 • En mammut utan like

  05.02.2013 Kultur och nöje

  Han är född på samma dag som Johan Ludvig Runeberg, Vivica Bandler och Lars Huldén, han har blivit utsedd till såväl Finlands sexigaste man som årets vänsterhänta person. En del avskyr honom, en del avundas honom och en del avgudar honom: Jörn Donner, 80 år idag firar med att ge ut den självbiografiska boken Mammuten.

 • Lincoln - mannen, makten och ärligheten

  24.01.2013 Titta och lyssna

  Säg Spielberg, Day-Lewis & Lincoln och jag säger ”Oscar”. För hur skulle det kunna bli något annat än ”grand slam” i Oscarsnomineringar när det handlar om amerikansk historia skriven med Hollywoodbokstäver. Och varför inte? Abraham Lincoln är en intressant gestalt, Steven Spielberg en säker regissör och Daniel Day-Lewis en superb skådespelare.

 • Zero Dark Thirty – problematisk underhållning

  24.01.2013 Titta och lyssna

  I september 2001 förändras världen. Två torn rasar, illusioner dör och en fras ur det förflutna flyttar in i den politiska retoriken: ”Wanted Dead or Alive”. Jakten på Osama Bin Laden inleds och kantas snart av två krig, ifrågasatta fångläger och heta politiska debatter. Strax efter ett på natten den 11 maj 2011 slutar den med några skott i Abbottabad i Pakistan.

 • Dance of Outlaws - svår och tung att se

  18.01.2013 Kultur och nöje

  Hindi är en ung kvinna i Marocko, i tonåren blev hon våldtagen och tvingades därför lämna sin familj. Johanna Grönqvist har sett den prisbelönade dokumentärfilmen.

Sidor