Hoppa till huvudinnehåll

frilansarbetare

 • Anna och Amanda poddar om sina sexliv utan censur

  14.05.2018 X3M

  "I början var det bara roligt, nu är det viktigt också."

  I över två år har Anna och Amanda från podden Alla våra ligg delat med sig av sina sexliv till hela svenska folket. Varför? De vill hjälpa andra att våga ta för sig i sängen och äga sina val.

 • Hejdå kontoret! Så här blir du en digital nomad

  02.05.2018 X3M

  Så bytte Sandy ut vardagen mot ett liv på resande fot.

  Kör bara kör är Sandys uppmaning till alla som, liksom hon, vill ha hela världen som sin arbetsplats. "Vissa tänker så mycket att de aldrig kommer iväg".

 • Låga arvoden och små kretsar stora utmaningar för frilanskritiker

  04.01.2018 Kultur och nöje

  Är 50 euro en rimlig ersättning för en recension?

  Att vara frilanskritiker är utmanande på olika sätt: arvodena är låga, den finlandssvenska kulturkretsen är liten och risken för jäv är stor. Det är också ett ensamt och utsatt yrke där den ibland osakliga tonen på sociala medier kan slå hårt mot unga skribenter som tar sina första steg i en bransch stadd i förändring.

 • "Socialskyddet inte designat för frilansare"

  20.04.2017 Kultur och nöje

  Hur ska frilansskådespelare klara sig i framtiden?

  Det måste finnas ett system som stöder frilansarbete. I annat fall riskerar scenkonsten förlora det fria fältet som är känt för nya idéer. Det konstaterade skådespelaren Kira Emmi Pohtokari i dagens debatt.

 • Kontorstrenden coworking växer i Åbo - Hub Turku vill öppna ny lokal

  19.02.2017 Åboland

  Coworking trenden sprids också i Åbo.

  En kontaktpunkt och en mötesplats för bland annat mikroföretag, frilansare, föreningar och högskolor. Så ser visionen ut för den nya lokal som föreningen Hub Turku vill grunda.

 • Smarta appar ersätter traditionella företag - allt fler får snuttjobb med osäkra inkomster

  02.11.2016 Inrikes

  Arbetslivets tudelning: Trygga och otrygga inkomster.

  Allt fler jobb förmedlas via olika plattformar, som till exempel städjobb, restaurangbud och Uberförare. De som jobbar så här har ändå svårt att få drägliga inkomster och deras ställning på arbetsmarknaden är svag. Om 15 år förutspås var femte finländare jobba via plattformar.

 • Mediepodden: Lider kulturjournalistiken då tidningshusen sparar?

  03.06.2016 Kultur och nöje

  Röster höjs inom kulturvärlden

  Diskussionen om kulturjournalistiken och kritiken har inte kommit igång, anser delar av kulturfältet. Blickar vänds mot Svenska Yle då tidningshusen inte uttalar sig.

 • Ministerium bad konstnärer jobba för lunchkupong: “En olycklig formulering”

  12.04.2016 Inrikes

  Leka och Strömman irriterade på gratisjobb.

  I ett mejl till konstnärerna Kaisa Leka och Kasper Strömman bad Undervisnings- och kulturministeriet dem att komma och teckna på ett seminarium om pressfrihet. Lönen som erbjöds var en lunchbiljett och stor synlighet.

 • Frilanslivet är både djup ångest och eufori

  26.01.2016 Kultur och nöje

  Frilanslivet innebär en emotionell berg och dalbana.

  Som frilansare/företagare är jag vid ruinens brant titt som tätt, men jag erfar också djup arbetseufori skriver journalisten Anna Blom.

 • Kraftigt motstånd mot ändrade villkor för frilansares utkomstskydd

  15.12.2015 Kultur och nöje

  Lagen förbereddes i smyg, säger Konstrådet.

  Det planerade lagförslaget om ändringar i frilansares arbetslöshetsförmåner har väckt ett ramaskri bland kulturarbetare. De flesta verkar vara ense om att lagen redan i grunden är så dålig att den borde göras om helt. Lagförslaget gör det inte lättare att försörja sig som frilansare - kanske tvärtom.

 • Ökad press på frilansfotografer

  03.11.2014 Inrikes

  Omvälvningarna inom mediebranschen slår hårt mot fotograferna. Allt fler tvingas frilansa och upplever psykisk stress på grund av sin svåra ekonomiska situation, visar Statistikcentralens färska uppgifter. Det här är bekant för fotografen Karl Vilhjalmsson som tvingades lämna Hbl som följd av KSF Medias samarbetsförhandlingar.

 • Tomas Höglund gjorde succé i Voice of Finland

  07.01.2013 Österbotten

  I fredags deltog Tomas Höglund från Jakobstad i Voice of Finland tävlingen på Nelonen och han blev en riktig succé. De fyra jurymedlemmarna var rörda till tårar och stod och applåderade Tomas efter hans framträdande med sången You are so Beautiful.