Flera kandidatprogram läggs ner från och med hösten 2020.
För två år sedan inledde Helsingfors universitet en utbildningsreform, med en övergångsperiod på tre år. I höst inleds det sista läsåret innan universitetet övergår till det nya programmet helhjärtat. Studerande är rädda för att de inte hinner bli färdiga från sitt vetenskapsområde innan det läggs ner som en följd av reformen.
Minoritet skapar normen för en majoritet.
De med en strikt syn på hygien och våld har genom tiderna varit de som utvecklat de normer vi har idag. De här personerna är benägna att straffa de som har en mera avslappnad inställning till hygien och våld.
Hur fungerar vårt minne? Finns kärlek vi första ögonkastet?
I vår serie Vad säger vetenskapen? får du svaret på frågor som berör vårt liv och vårt samhälle av Åbo Akademis experter. Först ut är frågor som berör rättspsykologi och filosofi! Rösta på din favoritfråga!
De miljöer vi bor i intresserar sällan arkitekter. Varför?
De hus och miljöer vi bor i säger väldigt mycket om oss själva, men akademiker vill hellre forska i pampiga hus än lådhus. Mia Åkerfelt gör tvärtom.
Biologen förklarar hur fjärilen får sitt vingmönster.
Är fjärilens vingar identiska med varandra? Den frågan skickade en lyssnare in till Kvanthopps specialsändning. Se och hör biolog Anders Albrechts svar. Video 3 min.
Bilder och klipp från Kvanthopps tioårsfest.
Förra veckan firade programmet Kvanthopp i Radio Vega 10 år som program. Missade du festen kan du nu ta igen det med både ljud och video.
Doktorander i direktsändning.
Vesa Lindroos och Sebastian Lindqvist, som båda för tillfället skriver på sina doktorsavhandlingar vid Aalto-universitetet inbjöds att skriva live under Kvanthopps direktsändning. Se video 3 min.
Astrofysiker Maria Sundin besvarar lyssnarfråga.
De stjärnor vi ser med blotta ögat på himlen, var hör de hemma? I vår egen galax eller i någon annan? Astrofysiker Maria Sundin besvarar lyssnarfrågan i Kvanthopps specialsändning 12.11.15. Se video 6 min.
25 år sedan rymdteleskopet Hubble sköts upp i rymden.
"Den ultimata bergstoppen" har det kallats, rymdteleskopet Hubble. Och bättre utkiksplats mot universum har vi aldrig haft än den silverglänsande tuben som har svävat högt i skyn i ett kvarts sekel.
För att titta på de allra minsta sakerna i världen behöver man en ohyggligt stor maskin. Med andra ord, en synkrotron eller ett "supermikroskop". Ett sådant byggs just nu i Lund, MAX IV, och det ska ta materialforskningen till en ny nivå.
Släkten Donners öden och tankearv kan följas i den nya boken Havet, handeln och nationen Släkten Donner i Finland 1690-1945. Verket har kommit ut på Svenska litteratursällskapet och förlaget Atlantis. Mi Wegelius har bekantat sig med det.
Cellbiologin är en visuell vetenskap jämförbar med danskonst och musik.
Spekulationerna om vem som får Nobelpris i år är i full gång. Namnen på pristagarna klarnar under de närmaste åtta dagarna. Fram till dess är det spekulationer som gäller.
En forskargrupp vid biomedicinska enheten vid Åbo universitet har hittat ett transportämne i hjärnan som kan bli ett läkemedel för att förhindra fetma i framtiden.
BBC inför nya riktlinjer för vetenskapsrapporteringen. Nu ska mediebolaget ge mindre utrymme åt till exempel klimatskeptiker, och klimatförändringen ska inte längre behandlas som en omstridd fråga.
Om molekylärgastronomi
Ordet gastronomi kommer från grekiskans gastros, mage, och betecknar läran om sambandet mellan mat och kultur. Tyngdpunkten ligger inte i att äta maten, utan mer i att besvara frågorna hur, vad, när och framför allt varför.
I dag uppmärksammas den internationella Parkinsondagen. Parkinsons sjukdom har traditionellt betraktats som en motorisk sjukdom, men ny forskning visar att även tankeprocesser påverkas av sjukdomen.
Tre forskare vid Aalto-universitetet i Esbo har fått EU-stipendier värda 6,5 miljoner euro. Europeiska forskningsrådet ERC delar ut stipendierna för banbrytande forskning inom teknik.
Engelskan tar över alltmer i finländska universitet, både i undervisningen och inom forskningen. Men inte förrän nu har forskare börjat fundera på vad det här kommer att ha för betydelse för de inhemska språken. Några direkta svar har de inte.