Hoppa till huvudinnehåll

stenbrott

 • Farligt leka vid stenbrottet i Sundom

  11.06.2017 Österbotten

  Barn rör sig innanför staketet.

  Stenbrottet vid Björsberget i Sundom i Vasa ska så småningom vara en vacker sjö i anslutning till det nya bostadsområdet. Men än så länge är stenbrottet en mycket farlig plats att vistas vid.

 • Finnwatch: Importerad byggsten har oklart ursprung

  21.03.2017 Inrikes

  Det finns brister i mänskliga rättigheter vid stenbrotten.

  Det är svårt att spåra ursprunget på importerad natursten som används vid byggen i Finland. Det visar en färsk rapport från medborgarorganisationen Finnwatch.

 • Nordkalk: Gruvan i Svartå dammar inte mycket

  08.03.2017 Västnyland

  Svartåbor oroar sig mera över trafiken än dammet.

  Det dammar inte särskilt mycket från kalkbrottet i Svartå. Det visar kalkstensbolaget Nordkalks mätningar. Nordkalk vill bryta fyra gånger mera kalksten i framtiden. Det oroar en del Svartåbor medan andra tar planerna med ro.

 • Nytt stenbrott i Sjundeå fick tummen ner

  02.02.2017 Västnyland

  Det blev ett nej till miljötillstånd.

  Det planerade stenbrottet i norra Sjundeå ser inte ut att bli verklighet. Miljö- och byggnadsnämnden i Sjundeå beslutade med rösterna 6-3 att inte bevilja miljötillstånd för att bryta och krossa sten i Kvarnby.

 • Esbofamilj flyttar på grund av stadens sprängningar - går inte att vara hemma på dagarna

  03.10.2016 Huvudstadsregionen

  Ombyggnaden av Ring I på Kägeludden gör invånare rasande.

  En familj har valt att flytta bort från sin lägenhet på Kägeludden i Esbo på grund av stadens intensiva sprängningar precis utanför husknuten. Invånarna i närheten har inte hörts före arbetet inleddes.

 • "I värsta fall måste jag avliva hästar" - stallet Fageräng hotas av stenbrott

  06.06.2016 Huvudstadsregionen

  Stenkross ställer till det för stallet Fageräng i Esbo

  Det planerade stenbrottet vid Esbogård ställer verkligen till det för stallet Fageräng. Att ha djur där i framtiden är omöjligt, menar Maria Mäkinen som har stallet.

 • Rudus kan få utvidga bergsbrytningen i Ingå

  06.04.2016 Västnyland

  2,45 miljoner kubikmeter berg får brytas.

  En utvidgad bergsbrytning och stenkrossning i Joddböle i Ingå kan bli verklighet. Miljö- och byggnadsnämnden ska på tisdag (12.4) fatta beslut om bolaget Rudus marktäkts- och miljötillstånd.

 • Han fick sju rätt på lotto

  03.04.2016 Bakom parabolen

  Salih Mehmedagic hann bara inte lämna in lappen i tid.

  På dörren till sovrummet står orden med stora bokstäver: Love a lot. Det är det han kom fram till efter alla år i krig, att kärlek är det enda som räknas. Pengar betyder ingenting.

 • Stenbrytningen i Pickala avbryts

  06.03.2016 Västnyland

  Kommunens tjänstemän inspekterade Stallmossaberget.

  Stenbrytningen i Pickala i Sjundeå har avbrutits. Orsaken är att stenbrottets innehavare bryter mot tillståndsbestämmelserna.

 • Sjundeå överväger stoppa omstritt stenbrott

  10.02.2016 Västnyland

  Tvisten i Pickala har pågått i flera år.

  Stenbrytningen i Stallsmossaberget i Pickala står för närvarande stilla. Men tvisten om stenbrottet i södra Sjundeå fortsätter då kommunen tycker verksamheten inte följer villkoren för lovet. JO har hur som helst nu gett kommunen rätt i en del av tvisten.

 • Rudus behöver inte avbryta stenkrossning i Ingå

  06.11.2015 Västnyland

  Pro Ingå krävde att verksamheten avbryts.

  Företaget Rudus har inte brutit mot miljöskyddslagen på ett sådant sätt att stenkrossningsverksamheten i Joddböle bör avbrytas. Det anser Ingå byggnads- och miljönämnd som förkastar föreningen Pro Ingås krav att Rudus måste avbryta verksamheten i Ingå.

 • Inget åtgärdsförbud i Joddböle

  27.10.2015 Västnyland

  Tummen ner för invånarinitiativ i Ingå.

  Invånarinititativet för att skydda mark i Joddböle i Ingå kommer inte att leda till några åtgärder. Det beslöt Ingå kommunfullmäktige på sitt möte i går (26.10).

 • Nu avgörs striden – Nordkalk mot miljövänner på Gotland

  26.08.2015 Utrikes

  Svenska regeringens kommande beslut avgörande för Nordkalk.

  Paret Söderdahl har kämpat i tio år mot Pargasbaserade Nordkalks planer på en ny kalkstenstäkt på norra Gotland. Nu väntas ett beslut som kan vara avgörande för hela projektets framtid.

 • Stenbrottet nära Esbo gård skulle störa omgivningen

  20.08.2015 Huvudstadsregionen

  Stadens miljörapport är mjäkig, tycker stallägare i trakten.

  Ett stenbrott på Högberget nära Esbo gård skulle i viss mån vara störande för omgivningen, rapporterar staden. Ett mjäkigt utlåtande, säger en stallägare i trakten som drabbas.

 • Det dammar i Ingå

  01.07.2015 Västnyland

  Rudus stenbrott i Ingå sägs vara dammigt.

  I Ingå samlas under sommaren in namn mot om Nordens största stenbrott i framtiden ska få finnas i Ingå eller inte. Samtidigt sägs det damma rejält på det område som Rudus just nu bryter sten på.

 • Sjundeå: Inga kommunala fel om stenbrottet i Pickala

  15.05.2015 Västnyland

  Invånare i närheten gillar inte stenbrottet.

  Sjundeå kommun har skött sina lagliga plikter då det gäller verksamheten vid Stallsmossaberget i Pickala. Det anser kommunen i sitt svar till riksdagens justitieombudsman.

 • Laddad stämning på Rudus möte i Ingå

  13.02.2015 Västnyland

  Primitivt och utan positiva effekter beskrevs stenkrossen av de mest kritiska deltagarna. Förespråkarna lyfte upp den sysselsättande effekten. Miljöbedömningen av Rudus utvidgningsplaner av stenkrossverksamheten i Ingå presenterades i går (12.2).

 • Fortsatt tvist om stenbrott i Sjundeå

  14.08.2014 Västnyland

  Besvär som gäller vattenprover från stenbrottets grannar vid Stallmossaberget behandlas som bäst. Verksamhetsidkaren är ovillig att att utföra nya mätningar.

 • Rudus vill bygga lagerplan i Joddböle

  13.08.2014 Västnyland

  Stenkrossföretaget Rudus vill bygga en ny upplagringsplats i anslutning till stenbrottet i Joddböle i Ingå. Företaget har ansökt om åtgärdstillstånd för att få avjämna ett område på 1,6 hektar.

 • Pro Ingå: Stora risker med stort stenbrott

  22.07.2014 Västnyland

  Motståndet växer mot Rudus planer på att utvidga stenbrottet i Joddböle i Ingå. Riskerna för både miljö, människor och företag är för stora, och de påstådda fördelarna är aktivisterna mycket tveksamma till. Hittills har föreningen Pro Ingå - Pro Inkoo samlat ihop omkring 1 000 namn mot stenbrottet.

Sidor