Hoppa till huvudinnehåll

förfalskningar

 • Över femtio åtalade: Omfattande antagningsfusk i amerikanska universitet

  12.03.2019 Utrikes

  Barn till rika föräldrar garanterades bästa studieplatser.

  Över femtio åtalade i största högskolefusket i USA. Kända och inflytelserika personer betalade som mest flera miljoner dollar. För det fick de förfalskningar och mutor som gav studieplatser vid de bästa universiteten.

 • Tiotals patienter fick för gammal lungcancermedicin i Finland – dödssjuke Pekka informerades om vad som hänt i ett brev

  06.02.2019 Inrikes

  Någon hade förfalskat datumen på etiketterna.

  Förfalskade datum på medicinförpackningarna har lett till att tiotals finländare fått medicin vars sista förbrukningsdatum gått ut. Händelsen har enligt Fimea förmodligen inte äventyrat patientsäkerheten. Lungcancersjuka Pekka är missnöjd med hur kommunikationen sköttes.

 • Prisbelönt tysk journalist förfalskade reportage - Der Spiegel lovar utreda fallet grundligt

  20.12.2018 Utrikes

  Minst 14 av 60 artiklar är helt eller delvis förfalskade.

  I Tyskland har den anrika tidningen Der Spiegels anseende fått sig en törn. Tidigare i dag medgav tidningen att deras prisbelönte stjärnreporter Claas Relotius har förfalskat en mängd av sina artiklar och reportage.

 • Antikrundans experter tipsar: Så fyndar du på loppis i sommar

  23.06.2018 Kultur och nöje

  Äkta sidenscarfar och 1800-tals möbler är vrakbilligt.

  På sommarens loppmarknader kan man hitta en massa roliga prylar, kläder och möbler. Antikrundans experter Malin Sveholm och Knut Knutson tipsar om hur man kan göra riktiga fynd - och vad man ska se upp med så man inte blir lurad.

 • Falsk e-post om paket har skickats i Postens namn

  16.02.2017 Inrikes

  Meddelanden har skickats från posti.org.

  Flera förfalskade e-postmeddelanden har skickats ut i Postens namn från adressen posti.org. Meddelandena används för att sprida utpressningsprogram som krypterar användarens filer.

 • Se upp för sedlar av dålig kvalitet!

  27.01.2017 Inrikes

  Sedelförfalskningarna fördubblades i fjol.

  Antalet sedelförfalskningar fördubblades i Finland i fjol. Den stora ökningen förklaras främst av en förfalskningshärva som uppdagades i slutet av förra året.

 • USA: IS kan tillverka falska syriska pass

  12.12.2015 Utrikes

  Ny amerikansk underrättelserapport bekräftar IS förmåga.

  En underrättelserapport från den amerikanska immigrations- och tullmyndigheten bekräftar att terrororganisationen Islamiska staten har förmåga att tillverka falska syriska pass.

 • TS: Mäenpää tar paus från Åbofullmäktige

  03.11.2015 Åboland

  Olavi Mäenpää åtalas för att ha förfalskat underskrifter.

  Åbopolitikern Olavi Mäenpää (Blåvita Fronten) lämnar stadsfullmäktigearbetet för ett antal månader. Mäenpää är åtalad för att ha förfalskat underskrifter på de Blåvitas kandidatlista vid senaste kommunalval.

 • Jätteparti med förfalskade telefoner fastnade i Tullen

  17.02.2015 Huvudstadsregionen

  Tullen har avslöjat tusentals förfalskade smarttelefoner till ett värde på omkring 1,3 miljoner euro på Helsingfors-Vanda flygplats.

 • Din målning kan vara en förfalskning

  26.01.2015 Inrikes

  Det finns riktigt stora pengar att förtjäna på konstförfalskningar. Yrkesbrottslingar har tagit konstmarknaden till sin och polisen har ett styvt jobb att nysta upp härvor med internationella tentakler.

 • Alko säljer inte skandalviner

  15.09.2014 Inrikes

  Alko har inte hittat flaskor med de uppmärksammade förfalskade italienska rödvinerna på sina hyllor. Produkterna ingår inte i Alkos sortiment.

 • Förfalskade sedlar i omlopp

  21.07.2014 Åboland

  Förfalskade sedlar har använts som betalningsmedel i Björneborg i fredags. Polisen uppmanar företag att vara uppmärksamma.

 • Misstänkt falsk medicin användes på sjukhus

  17.04.2014 Inrikes

  Ett misstänkt förfalskat läkemedel har för första gången hamnat i den officiella läkemedelsdistributionen i Finland, uppger säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea. Läkemedlet användes i patientvården, men enligt Fimea ska inga patienter ha skadats.

 • Barn används för olagliga insamlingar

  09.08.2013 Österbotten

  Polisen har fått in anmälningar från Vasa om barn som samlar in pengar för invalider. Barnen kommer från Östeuropa och insamlingen är olaglig. Barnen verkar styras av vuxna personer som på avstånd följer med hur de jobbar.

 • Falsk konst ställdes ut

  18.05.2013 Inrikes

  Förfalskningen av konst är numera allt mer organiserad och det har samtidigt blivit allt svårare att få fast de skyldiga. Det vet kriminalpolisen som på lördag ovanligt nog visade upp en del av sitt lager av förfalskade konstverk för allmänheten. Tv-Nytt rapporterar.

 • Fiffel och båg med pass och visum

  16.05.2013 Utrikes

  Den som inte lagligt kan få ett utrikespass eller ett Schengenvisum i Ryssland har ett val. Det går alltid att försöka fixa saken den brottsliga vägen och med pengar får man vad man vill. Såväl visum som pass går att skaffa via den svarta börsen i Ryssland. Det är en av orsakerna till att EU kräver att Ryssland ska ha infört biometriska pass innan man vill införa visumfrihet.

 • Tullen beslagtog livsfarliga produktförfalskningar

  24.04.2013 Inrikes

  Tullen i Helsingfors beslagtog i början av året ett parti produkter som misstänks vara förfalskade skyddsskal för bilars krockkuddar. Partiet var på väg från Kina till Ryssland.

 • 50-lappen vanligaste förfalskade sedeln

  10.01.2013 Inrikes

  Myndigheterna påträffade sammanlagt 620 förfalskade sedlar i fjol i Finland. Den vanligaste förfalskningen var en 50 euros sedel.

 • Mynt som smädar svenska kungen granskade

  22.08.2012 Utrikes

  Experter har granskat den förfalskade enkronan som smädar Kung Carl Gustaf. Granskningen visar att det bara är framsidan av myntet som är förfalskat, rapporterar Svenska Dagbladet som har bett om granskningen.

 • Färre förfalskade sedlar i omlopp

  16.07.2012 Inrikes

  Under första halvåret 2012 hittades 248 falska eurosedlar i Finland. Det här är färre förfalskningar än tidigare år. Också i hela euroområdet har färre förfalskade eurosedlar upptäckts hittills i år.