Hoppa till huvudinnehåll

bipolär sjukdom

 • Henna Johansdotter är Svenskfinlands yngsta sci-fi-författare: "Jag skulle kunna skriva också utan min bipolära sjukdom"

  02.11.2019 X3M

  Henna skriver om sina känslor från tiden som mobbningsoffer.

  Henna Johansdotter är 25 år gammal och har precis debuterat med sin första roman. Hon är Svenskfinlands yngsta sci-fi författare. Det här lyckades hon med under ett år när hon var manisk och depressiv.

 • Där musiken började - tondöva Lars Sund återvänder till ungdomens Österbotten

  06.10.2018 Kultur och nöje

  Hela livets skala i Lars Sunds nya roman.

  Han tror inte att han skulle skriva om sitt Österbotten ifall han stannat i uppväxtstaden Jakobstad. Lars Sund ville ut i världen, nu har hans Jakobstadsliv fortgått i fiktiv form redan i fyrtio år i nuvarande hemstaden Uppsala.

 • Rasmus överlevde självmordsförsök - nu vill han ge andra hopp om att livet kan bli bra

  21.07.2018 Samhälle

  Arbetar med Suicide Zero för att hjälpa andra.

  Rasmus Anderssén tog bilen och körde ut på riksväg åtta. Han gasade upp farten till 200 kilometer i timmen. Han hade ingen tanke på att komma hem igen. Nu skulle hans liv ta slut. Rasmus styrde rakt in i en mötande långtradare. Han vaknade upp i ett dike, i diket på andra sidan vägen låg hans bil.

 • Bokrecension: Bettlare i Helsingfors och bipolära skeppsbrott i Österbotten

  25.04.2018 Kultur och nöje

  Poeten Nicko Smith är aktuell med två diktsamlingar.

  I Nicko Smiths poesi möter vi hemlösa människoskärvor som krälar på samhällets botten och en poet som försöker förstå vad hans manodepressivitet bottnar i.

 • Bokrecension: Mikael Persbrandts memoarer är en resa ner i missbrukets vansinne och tillbaka

  21.11.2017 Kultur och nöje

  Historier om en blyg pojkes missbruk av droger och sex.

  Han beskriver sig själv som ”killen som alltid blir för berusad på familjefesten men som innerst inne vill väl”. Han har ständigt figurerat på kvällstidningarnas löpsedlar, och inte oväntat har hans memoarer fyllt tiotals tidningssidor innan den ens kommit ut.

 • "En psykpatient har aldrig semester från sin sjukdom"

  26.07.2017 Inrikes

  Det är svårare att få krishjälp på sommaren.

  För den som har psykiska problem kan sommaren vara en extra tung tid. I juli när vårdenheterna är stängda och terapeuterna är på semester är det svårare än vanligt att få hjälp.

 • Erotik i stället för Gud hos Agnes von Krusenstjerna

  13.11.2016 Kultur och nöje

  Författaren von Krusenstjerna kom att bli en föregångare.

  Den mellankrigstida författaren Agnes von Krusenstjerna kom att bli en föregångare. Själv levde hon ett turbulent liv där hon reagerade emot gudfruktighet och kvinnolivets kringskurenhet. Samtidigt kämpade hon emot sin psykiska sjukdom och för sin rätt att uttrycka sig så frigjort som hon ville. Nu har hennes brev kommit ut i urval av litteraturprofessorn Anna Williams.

 • En gång alkoholist alltid alkoholist?

  23.10.2016 X3M

  Linda Mokko tror det kan vara möjligt att dricka igen.

  Kan en alkoholist dricka med måtta? Det tror Linda Mokko. Kanske.

 • Deprimerad Fury inlagd på sjukhus – ”kokain bara ett litet problem”

  05.10.2016 Sport

  Fury: Jag är manodepressiv och har övergett boxningen.

  Tungviktsvärldsmästaren Tyson Fury har det tungt just nu. Han säger sig vara manodepressiv och får behandling för tillfället. Jag har tagit mycket kokain, men är ren nu, säger Fury till Rolling Stone Magazine.

 • "Att må psykiskt illa är så vanligt men ändå så hysch hysch"

  08.09.2016 X3M

  Abiåret har precis börjat när Mats Rosenqvist får en psykos.

  Det är kväll den 20 augusti 2014 och Mats Rosenqvist kan inte sova. Instängd på sitt rum hemma i Raseborg sitter han och är fullständigt övertygad om att Finland alldeles snart ska befinna sig mitt i ett brinnande krig. Mats rakar av sig håret och gör sig redo för vad som komma skall. Han vet ännu inte att han balanserar på psykosens brant.

 • Allt du inte visste om psykisk ohälsa

  16.05.2016 X3M

  Lär dig allt om psykisk ohälsa.

  Visste du att social fobi är helt naturligt och att alla kan få en psykos om de verkligen anstränger sig? Lär dig sju saker du inte visste om psykisk ohälsa. Eller ännu fler.

 • Medicinen håller Axel på jorden

  25.10.2015 X3M

  Axel diagnosticerades med bipolär sjukdom

  Axel Hanses är 24 år gammal och studerar scenkonst i Vasa. Han blev för ett tag sedan diagnosticerad som bipolär, en psykisk sjukdom som innebär att han växlar mellan att vara manisk och deprimerad.

 • Ordet sinnessjuk var en svordom

  24.10.2015 Tro

  Att hamna på mentalsjukhus var det värsta tänkbara.

  Att hamna på mentalsjukhus var det värsta tänkbara.

 • Balansgång mellen livet och sjukdomen

  26.03.2015 Yle Fem

  Linda Mokko lider av bipolär störning

  Linda Mokko har bipolär störning och har upplevt fyra psykoser som är farliga för hjärnan och tunga att återhämta sig ifrån. Ändå lever hon ett helt vanlig vardag, är gift och ute i arbetslivet. Trots allt måste man våga livet.

 • "Man kan leva med psykisk sjukdom"

  18.11.2014 Inrikes

  - Man måste vara noga med att inte själv vara rädd för öppenhet, betonar en person som insjuknat i bipolär sjukdom.

 • Professor Erkki Isometsä får Nordiska medicinpriset

  21.10.2014 Inrikes

  Nordiska medicinpriset värt en miljon kronor tilldelas i år professor Erkki Isometsä vid Helsingfors universitet och professor Gerhard Andersson vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet.

 • Anne och Hannah träffar Pernilla Wahlgren & Linda Mokko

  12.09.2014 Kultur och nöje

  Tredje säsongen av svenskfinlands talkshow-succé En kväll med Anne och Hannah sänds på publikens begäran i höst på SVT1 och SVT World. Kvällens gäster: Pernilla Wahlgren och Linda Mokko.

 • Irina Lemberg: Diagnosen en lättnad

  05.05.2014 Tro

  Irina Lemberg drabbades av återkommande depressioner. Diagnosen kom som en lättnad. Äntligen kunde man konstatera att sjukdomen är biologisk och att varken hon eller någon annan orsakat depressionerna. Man kan inte prestera sin mentala hälsa, säger Irina, som lider av bipolär sjukdom. I Himlaliv berättar hon öppet om hur livet med återkommande depressioner ser ut. Repris från 2013. Yle Fem 5.5. kl 20.30 och därefter 30 dagar på Arenan utan landsbegränsningar. Redaktör Nina Granvik

 • Barn ställer frågor om psykiska sjukdomar

  07.02.2014 Västnyland

  Stella är bipolär och dessutom orolig för sitt barn. Förutom att hjälpa sig själv har hon underlättat sin sons liv genom en stödgrupp för föräldrar med psykisk ohälsa. Nu ordnas det läger med samma tema.

 • Ångest, skuld och konstterapi

  10.10.2013 Tro

Sidor