Hoppa till huvudinnehåll

samhälleliga fenomen

 • Terrorism och invandring synliga i debatten men oroar under en femtedel av finländarna

  02.04.2019 Inrikes

  Bland annat äldreomsorg och klimatförändring bekymrar mera.

  Sociologen Karin Creutz är förvånad över att invandring och terrorism oroar under 20 procent av finländare då dessa ämnen får mycket synlighet i samhällsdebatten. Finländare oroar sig mest för äldreomsorgen, klimatförändringen samt ojämlikhet och marginalisering.

 • Inkomstskillnaderna ökar i Norden

  03.05.2018 Inrikes

  De rika blir rikare och de fattiga fattigare enligt rapport.

  De rika blir rikare och de fattiga fattigare i Norden. En av huvudorsakerna är att skatte- och bidragssystemen har blivit mindre omfördelande, visar en rapport från Nordiska ministerrådet.

 • Inkomstskillnaderna ökar inte i Finland

  02.11.2016 Inrikes

  Arbetslöshetsersättningarna jämnar ut klyftorna.

  Inkomstskillnaderna har inte ökat i Finland på 15 år. Arbetslöshetsersättningarna har jämnat ut skillnaderna när arbetslösheten har ökat. Utvecklingen i framtiden beror till stor del på vår egen politik.

 • Författaren Peppe Öhman: ”Du betalar inte hyran genom att höra att du är snygg och duktig”

  21.06.2016 Kultur och nöje

  Ny bok ger verktyg åt blivande feminister.

  I boken "Livet och patriarkatet" ger Peppe Öhman verktyg åt människor som känner en skavande irritation över att män och kvinnor behandlas olika i världen. Feminism, som hon beskriver det, handlar framför allt om att rannsaka sig själv och ge avkall på sina privilegier.

 • Palola: Förhandlingarna om konkurrenskraften bör återupptas

  16.01.2016 Inrikes

  STTK:s ordförande säger att ingen vinner på "tvångslagarna".

  Ordföranden för tjänstemannaorganisationen STTK Antti Palola hoppas att parterna på arbetsmarknaden än en gång försöker enas om ett sätt att öka Finlands konkurrenskraft. Det börjar bli bråttom, eftersom regeringens så kallade tvångslagar snart ska behandlas av riksdagen.

 • Bland bastur och björnar

  01.09.2015 Vetenskap

  Glimtar från Helsingfors universitets öppningskarneval.

  Helsingfors universitets vetenskapsfestival Thinkfest drog igång i måndags samtidigt som universitetsåret inleddes och nya studerande välkomnades.

 • Punken och en känsla av revolt i hjärtat

  19.05.2015 Kultur och nöje

  Attityd med åländska punktrion Mordhundarna.

  "Jag köper det där att Blondie och The Police var punk när dom kom. Det var mil mellan Dead Kennedys och Blondie, men ändå kände man att dom kom ur samma kärna."

 • Lasso kastar loss

  02.03.2015 Kultur och nöje

  När solen och värmen kryper sakteligen fram i Finland är det dags att samla på vårtecken. Samhälls- och kulturprogrammet Lasso på Yle Fem är ett av de säkraste att spana in.

 • Moderna gladiatorer

  23.01.2015 Debatt

  Kamsporten MMA, mixed martial arts, lockar allt fler. Publiken och arenorna blir större, pengarna fler. Vad det handlar om fick Yle Nyheters Stefan Winiger möjlighet att fråga ut två experter om.

 • Varannan ung vill stänga dörren för invandrare

  13.07.2014 Inrikes

  Hälften av de finländska ungdomarna vill begränsa invandringen, visar Sunnuntaisuomalainens ungdomsenkät. Mest kritiska är 23-24-åriga män. Expert säger att det vittnar om en tudelning av samhället.

 • Ukraina är en enda röra

  12.05.2014 Utrikes