Raseborgs stad föreslår att staden betalar 25 procent.
Om Nordkalks planer på att mer än tredubbla brytningen av kalksten i Svartå blir verklighet kommer trafiken att öka markant. Företaget är därför berett att betala en del av en ny väg till kalkbrottet.
Miljö- och byggnadsnämnden vill begränsa maximimängden.
Företaget Nordkalk vill bryta nästan fyra gånger mera kalksten i framtiden vid sitt kalkbrott i Svartå. Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg vill att myndigheterna begränsar maximimängderna kalk- och sidosten som bryts och krossas.
Northvolt har besökt staden flera gånger senaste tiden.
Både Karleby stad och gruvbolaget Keliber har förhandlat med batteritillverkaren Northvolt. Men vad man diskuterat vill ingen kommentera.
Åklagarens och de åtalades uppfattning diametralt olika.
Den största miljöbrottshärvan i Finlands historia fortsätter att behandlas i hovrätten idag. Ledningen för gruvbolaget Talvivaara som dömts för grova miljöbrott, men har överklagat domslutet.
Allt fokus på litiumfynden i Syväjärvi och Rapasaari.
Keliber skjuter fram den slutliga lönsamhetsrapporten och koncentrerar sig i stället på litiumfyndigheterna i Syväjärvi och Rapasaari. Man överväger också att bygga en kemifabrik i Karleby.
Australien delar rekordet, 103 kvartal, med Nederländerna.
Australien har tangerat världsrekordet i hur länge ett land har undgått recession.
Det sätter krav på trafik, buller och damm.
Kalkstensbolaget Nordkalk vill bryta mera kalk i Svartå. Bolagets mätningar visar att kalkbrottet inte dammar mera än tillåtet. Resultaten är klart under det gränsvärde som gäller. Bullernivån överskrider för det mesta inte gränsen efter att en del av krossningen flyttades till en ny plats i början av året.
Planer på batterifabriker skyndar på gruvan.
Framtiden ser allt ljusare ut för gruvbolaget Keliber säger vd Pertti Lamberg. Internationella företag är intresserade av att investera i litiumgruvan och planerna på batterifabriker skyndar på projektet.
Svartåbor oroar sig mera över trafiken än dammet.
Det dammar inte särskilt mycket från kalkbrottet i Svartå. Det visar kalkstensbolaget Nordkalks mätningar. Nordkalk vill bryta fyra gånger mera kalksten i framtiden. Det oroar en del Svartåbor medan andra tar planerna med ro.
Trafigura köper en minoritetsandel i gruvbolaget.
Företaget Trafigura från Singapore går in i gruvbolaget Terrafame. Staten har sålt en minoritetsandel i gruvbolaget Terrafame Group. Näringsminister Lintilä tror att staten inte behöver gå in med mer pengar.
En gammal gruva i Aijala by i Kisko kollapsade troligtvis.
Drygt hundra personer som bor i byn Aijala i Kisko fick finna sig i att den enda vägen till byn var avskuren.
Också säkerhetsfrågor är centrala.
Nordkalks nya VD, Hannu Hautala, kommer till Nordkalk från metallindustrin och företaget Outokumpu, där han har jobbat de sex senaste åren.
Kapacitetökningen ger mer arbete åt underleverantörer.
Behovet av arbetskraft är stort inom industrin i Åbotrakten. Det är frågan om ett positivt problem, konstaterar man vid Sandviks fabrik i Åbo. Fabriken rekryterar ny personal som bäst.
2019 vill Keliber starta produktionen i Kaustby.
Gruvbolaget Keliber utför just nu provborrningar i Rapasaari i Kaustby i jakten på litium. Det börjar bli bråttom ut på marknaden och Keliber vill inleda produktionen 2019. En Tesla-fabrik i Finland skulle vara jackpot.
Fabriken räknar med 100 nya jobb.
I takt med en snabb produktionsökning behövs fler händer på fabriken. Efterfrågan på Sandvikfabrikens produkter är just nu stor världen över.
Faran över i Talvivaara.
Branden vid Terrafames fabrik i Sotkamo har nu släckts. Det var en anläggning för utveckling av svavelväte som började brinna under förmiddagen.
Åtalen mot bland annat Perä lästes upp i dag.
Åklagaren kräver fängelsestraff för gruvbolaget Talvivaaras vd Pekka Perä samt för bolagets tidigare ekonomi- och finansieringsdirektör. Pekka Perä säger för sin del att det är bolagets styrelse som har varit ansvarig för informationen.
Miljöexpert vill behandla uranet som problemavfall.
Att ta tillvara uran vid Terrafamegruvan betyder bland annat att mängden kemikalier som används vid gruvan ökar markant. Utöver miljöriskerna måste regeringen överväga politiska aspekter.
Nu beräknas lönsamheten för utvinningen.
Gruvbolaget Keliber Oy har hittar litiumfyndigheter som räcker till 10 års produktion. Nu är det bråttom ut på marknaden.
Talvivaara gick i konkurs i november 2014.
Talvivaaras extra bolagsstämma har godkänt försäljningen av bolagets tillgångar till det statliga gruvbolaget Terrafame.