Hoppa till huvudinnehåll

sjösäkerhet

 • Stort evenemang kring sjösäkerhet i Vasa

  09.08.2017 Österbotten

  Den 23 augusti får man bland annat testa på sjöräddning.

  Om två veckor ordnas ett stort säkerhetsevenemang i Inre hamnen i Vasa. Allmänheten får testa sjöräddning och första hjälp, bekanta sig med försvaret, se hur droghundar arbetar och mycket annat.

 • Stormvarning i dag - "bäst att hålla sig till lands"

  30.06.2017 Inrikes

  Stormvindar och fyrametersvågor på de södra sjödistrikten.

  Stormvindar medför svår sjögång på de södra sjödistrikten. Det är bäst att inte bege sig till havs, säger sjöbevakningen.

 • M/S Eivor har fått ett ventilfel och återvänder till Pärnäs

  10.05.2017 Åboland

  Ersätts av m/s Kökar fram till fredag.

  M/S Eivor avbryter trafikeringen av Utörutten och återvänder till Pärnäs på grund av ett litet läckage i en sjövattenventil i vattenlinjen.

 • Trafi: Torsdagens storm inget problem för färjorna

  13.01.2017 Inrikes

  Mycket värre sjögång än då Estonia sjönk.

  Trafiksäkerhetsverket Trafi försäkrar att passagerarfärjorna på Östersjön inte har problem med stormar som den som blåste på torsdagen.

 • Beväringar som körde på grund i 20 knop ombads hålla tyst om olyckan

  11.01.2017 Inrikes

  Utredaren synar båtmodellen Jurmo. Är den föråldrad?

  Det var nära att gå riktigt illa för beväringar från Nylands brigad som i november råkade ut för en båtolycka i Obbnäs skärgård. Ingen ombord hade flytväst och inga material hade spänts fast för båtresan, säger en beväring som var med ombord.

 • Befälhavare åtalas för att ha äventyrat sjösäkerheten vid två tillfällen

  25.08.2016 Åboland

  Öppnade bogvisiret under färd och lät bli att väja.

  En befälhavare står åtalad för att ha öppnat bogvisiret på M/S Eivor mitt under pågående färd. Han åtalas också för att inte ha väjt för ett fartyg vid ett annat tillfälle.

 • Det blev en lugn midsommar ute på havet

  26.06.2016 Inrikes

  Alla drunkningsolyckor har skett i insjöar.

  Helsingfors Sjöräddningsförening hade en normal mängd utryckningar under midsommarhelgen. Alla drunkningsolyckor skedde i insjöar och utryckningarna på havet var främst bogseringsuppdrag.

 • Ledarna för olyckslägret beslöt åka ut trots stormvarning

  20.06.2016 Utrikes

  Lägret var avsett för föräldralösa barn

  Enligt Rysslands utredningskommitté gick det rykten om stormvarningar bland lägerbarnen. Ledarna beslöt att åka ut på sjön trots det. Den ödesdigra båtolyckan krävde minst 14 liv.

 • Finland och Frankrike: EU och Nato bör öka sitt samarbetet

  15.06.2016 Inrikes

  Det anses finnas behov av ett mera strategiskt grepp.

  Finland och Frankrike vill utveckla EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och öka samarbetet mellan EU och Nato, säger de båda länderna i ett gemensamt uttalande i Paris.

 • Ålands Sjöfart: Rosella lämnade hamn med olåst bogvisir

  23.05.2015 Inrikes

  Fartyget hann ut på öppet vatten innan felet var åtgärdat.

  Viking Lines passagerarfärja Rosella lämnade hamnen med olåst bogvisir i februari, rapporterar tidningen Ålands Sjöfart. Det har sedan Estonias förlisning varit förbjudet att lägga ut då bogvisiret inte är låst.

 • Viking Line ser allvarligt på veckoslutets våldtäkt

  02.02.2015 Åboland

  Viking Line beklagar och ser allvarligt på veckoslutets våldtäkt då en 45-årig kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt ombord på M/S Amorella.Våldtäktsutredningen framskrider

 • Ceremoni hedrade dem som drunknat

  01.11.2014 Inrikes

  På Alla helgons dag stannar många upp för att minnas dem som har gått ur tiden. En särskild ceremoni för alla dem som har drunknat hölls traditionsenligt i södra Helsingfors på lördagen.

 • Säkerhetstänkandet till sjöss har brister

  28.09.2014 Inrikes

  Säkerhetskulturen på finländska fartyg och inom rederierna kräver fortfarande förbättringar trots att Estoniakatastrofen för 20 år sedan gav många lärdomar, anser finländska sjösäkerhetsexperter.

 • Förbättrad sjösäkerhet efter Estoniakatastrofen

  26.09.2014 Åboland

  På söndag har det gått 20 år sedan passagerarfartyget Estonia förliste utanför Utö och 852 personer miste livet. Mycket har skett inom sjösäkerheten efter olyckan.

 • Sjöbevakningen: Lämna alkoholen på fastlandet

  17.06.2014 Inrikes

  Då båtsäsongen kör igång ökar också olyckorna ute till havs. Inför midsommarhelgen efterlyser räddningsmyndigheterna nyktra och försiktiga firare, både på sjön och på fastlandet.

 • Sjöräddningens båtar synas i sömmarna

  16.05.2014 Inrikes

  Båtsäsongen sätter snart igång med besked. Det här betyder mera arbete för sjöräddningen, som för tillfället utreder hur bra de egna båtarna klarar av sina krävande uppgifter. Mängden sjöräddningsbåtar är tillräcklig, men många har föråldrats.

 • Östersjön: Ingen kan hantera storolyckor ensam

  13.05.2014 Inrikes

  Tätare internationellt samarbete vid fartygskatastrofer i Östersjön efterlyses i en ny rapport. Projektet pekar på att länderna har få färdiga planer för att möta storolyckor till havs som beror på exempelvis brottslighet.

 • Estonia var inte byggd för öppna farleder

  08.10.2008 Arkivet

  Estonia borde inte ha fått köra i öppna farvatten

  När vraket efter Estonia påträffades var bogvisiret borta och befann sig längre ifrån. Det kom fram att Estonia haft problem med bogvisiret redan som Viking Sally. Fartyget borde inte ha fått köra i öppna farvatten.

 • Sjösäkerheten efter Estonia

  08.09.2006 Arkivet

  Efter Estonia-katastrofen ska sjösäkerheten förbättras

  Efter Estonia-katastrofen skärptes säkerheten på färjorna i Norden. Men var åtgärderna verkligen tillräckliga för att garantera passagerarnas trygghet?