Hoppa till huvudinnehåll

gruvarbetare

 • Sista stycket stenkol – en bit tysk industrihistoria går i graven

  21.12.2018 Utrikes

  Stenkolsgruvan Prosper-Haniel stängs i Ruhrområdet.

  I dag stänger den sista stenkolsgruvan i Ruhrområdet. I Tyskland betyder det slutet på 200 år av industrihistoria. Att bryta stenkol har i Tyskland ändå redan länge varit en olönsam verksamhet.

 • Dödssiffran stiger efter gruvolycka i Vorkuta

  28.02.2016 Utrikes

  Över 30 döda i nordryska republiken Komi.

  Torsdagens gruvolycka i den nordryska republiken Komi har av allt att döma krävt över trettio dödsoffer. Ytterligare sex personer omkom i en ny explosion tidigt på söndagen.

 • Omkring 100 gruvarbetare instängda efter olycka i rysk kolgruva

  25.02.2016 Utrikes

  Räddningsarbetet har påbörjats.

  Omkring 100 ryska gruvarbetare har stängts in efter att en kolgruva i staden Vorkuta i norra Ryssland kollapsade.

 • Kinesiska gruvarbetare räddade efter 36 dagar

  29.01.2016 Utrikes

  Tre gruvarbetare överlevde gruvolycka i Shandongprovinsen.

  I Kina har fyra gruvarbetare räddats efter att ha suttit fast i en gruva i 36 dagar. Sjutton personer blev instängda i gruvan när den rasade i december. Bara fyra har överlevt.

 • Handeln med konfliktmineraler het potatis i EU

  04.01.2016 Utrikes

  Frivillig eller obligatorisk kontroll av ursprung är frågan.

  EU kommer sannolikt att i år bestämma hur handeln med så kallade konfliktmineraler ska regleras. Frågan är om det ska vara frivilligt eller inte för företag inom EU att kontrollera mineralernas ursprung. Det är troligt att vi alla indirekt stöder konflikter enligt föreningen för etisk handel.

 • Barn evakueras i östra Ukraina

  26.01.2015 Utrikes

  Myndigheter i Ukraina planerar att evakuera barn undan de upptrappade striderna i de östra delarna av landet. Nästan 500 arbetare är instängda i kolgruva efter en granatexplosion i ett rebellkontrollerat område nära Donetsk.

 • Tillbaka till spökstaden i havet

  08.12.2014 Samhälle

  Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

  Kulhål, övergivna fyrar och taggtråd... Den övergivna ön Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

 • 18 gruvarbetare instängda efter olycka i turkisk kolgruva

  28.10.2014 Utrikes

  18 turkiska gruvarbetare har stängts in efter att en kolgruva i staden Ermenek i den sydliga provinsen Karaman kollapsade.

 • I väntan på samhällets undergång

  16.09.2014 Titta och lyssna

  Malmberget i Gällivare kommun i Sverige har i 250 år handlat om gruvindustri. Då man nu har grävt sig in under samhället kommer det att rasa om man fortsätter. Slutar man har man inget att leva på.

 • Kampen om BB i Ekenäs

  02.07.2014 Västnyland

  Ekenäs BB på barnmässa, kampen mellan sjukhuset i Ekenäs och Mjölbolsta sjukhus och sedan beskedet: Ekenäs BB läggs ner. Bland annat det grävde vi fram ur Yles arkiv.

 • 205 döda, hundratals instängda i gruvolycka i Turkiet

  14.05.2014 Utrikes

  En explosion och en brand i en kolgruva i västra Turkiet har krävt åtminstone 205 dödsoffer och flera hundra gruvarbetare är fortfarande instängda i gruvan.Turkiet har utlyst tre dagars landssorg med anledning av gruvkatastrofen.

 • Hundratals gruvarbetare instängda i Turkiet

  13.05.2014 Utrikes

  En explosion i en turkisk gruva har krävt åtminstone 17 dödsoffer. Hundratals gruvarbetare tros ännu vara instängda i kolgruvan.

 • "Zama zamas försöker bara överleva"

  17.02.2014 Utrikes

  Olaglig gruvdrift är vanligt i Sydafrika.

  I Sydafrika har omkring 20 gruvarbetare räddats från guldgruvan nära Johannesburg där de har suttit fast sen i lördags. Olaglig gruvdrift är vanligt i Sydafrika och experter påminner att de så kallade zama zamas som utan lov tar sig in i gruvor är desperata, arbetslösa personer, som bara försöker överleva. Nina Simberg rapporterar från Johannesburg.

 • AFP: Gruvarbetare räddades i Sydafrika

  16.02.2014 Utrikes

  Räddningsmanskap rapporteras ha fått upp alla de gruvarbetare som sedan lördagen har suttit instängda i guldgruvan Benoni nära Johannesburg i Sydafrika, uppger nyhetsbyrån AFP.

 • Åvensor - en döende ö?

  03.01.2014 Arkivet

  Ett melankoliskt reportage från Åvensor, Korpo.

  Karl Sahlgren har gjort ett melankoliskt reportage från Åvensor, Korpo som håller på att avfolkas totalt. Förr var fisket och gruvan viktiga näringar, nu är det mest pensionärer och sommargäster som bor på ön.

 • I Sydafrika kan allt hända

  25.10.2013 Utrikes

  Nästa år är det valår i Sydafrika och mycket står på spel. Förväntningarna var stora när landet gick in för demokrati efter apartheidtiden. Många problem kvarstår ändå, såsom fattigdom, dålig utbildning och ökande brottslighet.

 • Närmare 30 afghanska gruvarbetare omkom i gruvras

  15.09.2013 Utrikes

  Minst 27 gruvarbetare har omkommit i ett gruvras i provinsen Samangan i norra Afghanistan. Ungefär 20 människor har skadats. Räddningsmyndigheter försöker ännu rädda tolv personer som är instängda.

 • Zuma bojkottade minnesstund av massaker

  16.08.2013 Utrikes

  Det har gått ett år sedan 34 strejkande gruvarbetare skjöts ihjäl vid gruvan i Marikana i Sydafrika. Gruvbolaget Lonmin bad om ursäkt på årsdagen, men det styrande partiet ANC och president Jacob Zuma bojkottar minnesstunden. Samtidigt har förhållandena för Sydafrikas gruvarbetare inte förbättrats.

 • Två gruvolyckor i Kina krävde 40 liv

  12.05.2013 Utrikes

  40 gruvarbetare har mist livet i explosioner i två kolgruvor i Kina i helgen. De kinesiska gruvorna hör till de farligaste i världen och säkerhetsföreskrifterna förbigås ofta, trots att man försökt förbättra dem.

 • Inga överlevande efter ras i tibetansk guldgruva

  31.03.2013 Utrikes

  Räddningsmanskapet vid en guldgruva i Tibet börjar nu ge upp hoppet om att hitta överlevande efter fredagens jordskred. Räddningsarbetarna har hittat fem dödsoffer i rasmassorna, men 78 gruvarbetare saknas fortfarande.

Sidor