Hoppa till huvudinnehåll

högerrörelser

 • I Leipzigs Röda Stjärna hör sport och politik ihop – division 7-lagets fans får se upp för nynazister på bortamatcherna

  13.11.2018 Utrikes

  Fotboll med ett politiskt budskap.

  Sedan ytterhögern drog ut på gatorna i tyska Chemnitz har man i Tyskland frågat sig hur starka de högerextrema krafterna i delstaten Sachsen egentligen är. I diskussionen har Sachsen ofta betecknats som en delstat där man ignorerat eller åtminstone tigit ihjäl problemet. Men det finns ändå de som redan länge öppet har ställt sig emot extremhögern.

 • Tyskland får en ny vänsterrörelse – målet är bland annat att utmana högerpopulisterna

  04.09.2018 Utrikes

  Kända tyska vänsterprofiler står bakom.

  En enad vänster som kan utmana de allt starkare högerkrafterna i landet. Det är ett av målen med den nya vänsterrörelse som lanseras i Tyskland idag. Någon större framgång väntas rörelsen ändå inte ha.

 • Analys: Sachsen har ett extremistproblem - i bakgrunden finns historien, ekonomin och Angela Merkel

  31.08.2018 Utrikes

  En dödlig kvinhuggning har satt känslor i svall i Chemnitz.

  I Tyskland har en dödlig knivhuggning satt känslorna i svall. I den östtyska staden Chemnitz står två flyktingar misstänkta för att under veckoslutet ha dödat en 35-årig tysk man. Sedan dess har våldsamma högerextremistiska protester präglat vardagen i staden.

 • Efter en knivhuggning tog nazisthälsningar och våld över gatorna – nya demonstrationer väntas i helgen och många frågar sig vad som riktigt pågår i tyska Chemnitz

  31.08.2018 Utrikes

  Delstatsmyndigheter har svårt att tackla högerextremism.

  I den östtyska staden Chemnitz ordnade extremhögern igen i går kväll en stor demonstration. Redan i början av veckan drog flera tusen högerextremister ut på gatorna efter ett mycket uppmärksammat våldsbrott. Två flyktingar står misstänkta för att ha dödat en tysk man.

 • Skräpytor och döda zoner – vad ska vi ha landsbygden till?

  25.03.2018 Kultur och nöje

  Vad händer med landsbygden när 80 procent bor i staden?

  Ska du överleva måste du sätta på dig en rolig hatt, baka tunnbröd och offra urskogen för att bygga ytterligare en nerfart på fjället, konstaterar Po Tidholm som i åratal rest runt i och skrivit om den svenska glesbygden.

 • Europeiska ytterhögerledare håller "motståndsmöte" i Koblenz

  21.01.2017 Utrikes

  Toppmötets deltagare jublar över Donald Trumps seger.

  Ytterhögerledare från Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna samlades på lördagen till ett toppmöte i tyska Koblenz som de kallar "motståndsmötet".

 • Tyskland: Inget partiförbud för högerextrema NPD

  17.01.2017 Utrikes

  Också andra försöket att förbjuda misslyckades.

  Det tyska ytterhögerpartiet NPD får fortsätta med sin verksamhet, trots att partiets politiska mål helt klart är grundlagsfientliga och strider mot den fria demokratiska ordningen. Efter en lång förbudsprocess fällde den tyska författningsdomstolen idag sitt avgörande.

 • Nedslag i det självständiga Finlands historia

  05.12.2016 Arkivet

  Finland 100 år genom decennier.

  Nationen Finland började skapas redan under den svenska tiden, och som storfurstendöme under Ryssland. Hur har den självständiga nationens historia sett ut? Följ med på en lång svindlande historietur med klipp ur arkiven.

 • Delstatsval: Merkels flyktingpolitik gagnar tyska högerpopulister

  11.03.2016 Utrikes

  AfD väntas vinna stora framgångar på söndag.

  I tre tyska delstater går man till val nu på söndag. Dessa val ses som högintressanta, då tyska väljare nu för första gången, åtminstone indirekt kan ta ställning till Angela Merkels flyktingpolitik. Missnöjet med flyktingpolitiken bäddar för stora högerpopulistiska framgångar.

 • Över 200 högerextremister greps i Leipzig

  12.01.2016 Utrikes

  Tände eld på bilar, söndrade fönster och sköt fyrverkerier.

  Tyska polisen arresterade 211 högerextremister i Leipzig på måndagskvällen. De maskerade bråkmakarna tände eld på bilar och soptunnor, söndrade fönster och avfyrade fyrverkeripjäser.

 • Tyska NSU-rättegången: Jag visste inte om morden

  09.12.2015 Utrikes

  Zschäpe säger sig inte ens ha varit medlem av terrortrion.

  Det var en processdag som många hade sett fram emot. [link:http://svenska.yle.fi/artikel/2013/05/06/mordrattegang-mot-nynazist-inleddes-i-tyskland;I nästan tre år;standard;] har den anklagade Beate Zschäpe tigit om de tio mord som den högerextremistiska terrororganisationen NSU bär skulden för men nu har en redogörelse lämnats in till rätten.

 • Rädsla är radikaliseringens bränsle

  22.11.2015 Inrikes

  Hur ska vi tala om radikalism utan att stigmatisera?

  - Varför talar du med oss om radikalism? Vi är bara vanliga finländska ungdomar, säger Muhammed. Risken för radikalisering bland unga har ökat i Finland. Men att peka ut potentiella terrorister är väldigt känsligt.

 • Pegida: ”En tung börda för Dresden”

  31.10.2015 Utrikes

  Demonstrationerna tär på stadens rykte

  Den tyska staden Dresden dras med ett enormt PR-problem. Sedan ett år tillbaka demonsterar den främlingsfientliga Pegidarörelsen i staden. På grund av flyktingkrisen har demonstrationerna igen blivit större och så också problemen för staden Dresden.

 • AfD och Pegida: Högerpopulistiska vindar i Tyskland

  25.10.2015 Utrikes

  Debatten kring flyktingar går hård.

  Flyktingpolitiken i Tyskland väcker allt mer motstånd bland tyskarna. Det här något som högerpopulisterna passar på att utnyttja. Populisterna upplevs som den enda verkliga oppositionen och därför får de mycket synlighet, säger forskare.

 • Högerpopulisterna lyckades inte segra över Socialdemokraterna i Wien

  12.10.2015 Utrikes

  Flyktingfrågan dominerade lokalvalet i Wien.

  Österrikes högerpopulister gick starkt framåt i lokalvalet i Wien på söndagen, men de nådde inte ända fram. Socialdemokraterna behåller makten i huvudstaden.

 • Högerextrem demonstration mot flyktingförläggning i Tyskland

  23.08.2015 Utrikes

  Demonstranterna angrep poliserna med stenar och flaskor.

  I östra Tyskland drabbade högerextrema demonstranter samman med polis utanför en flyktingförläggning i staden Heidenau på lördagskvällen.

 • Högerpopulisterna har förändrat den traditionella partikartan

  13.08.2015 Samhälle

  Ann-Cathrine Jungar svarade på frågor om högerpopulism.

  Högerpopulistiska partier är på frammarsch i, i stort sett, hela Europa. Ann-Cathrine Jungar, som forskar i högerpopulistiska partier vid Södertörns högskola i Sverige, kom till Radiohuset för att svara på lyssnars frågor om högerpopulism.

 • Högerextremismen har fått växa i fred

  13.08.2015 Samhälle

  Extremhögern i Finland har fått växa till sig i lugn och ro.

  Sannfinländare poserar med nazister och och en riksdagsledamot publicerar ett ärkenationalistiskt manifest. De är logiska konsekvenser av en utveckling som pågått i flera år.

 • Vårdö anställde kommundirektör med högerextremt förflutet

  14.07.2015 Inrikes

  Även dömd för angrepp mot Pridefestivalen.

  Vårdös nya kommundirektör Andreas Johansson har visat sig vara tidigare aktiv i högerextrema rörelser i Sverige. Han har även dömts för grov misshandel och våldsamt upplopp.

 • Brandattentat upprör i Tyskland

  07.04.2015 Utrikes

  Tyskland diskuterar brandattentat mot flyktingboende

  Närmare 300 000 mänskor väntas söka asyl i Tyskland i år och det betyder att behovet av husrum är enormt. På många håll protesterar invånare mot att deras hemorter ska inkvartera asylsökande. Så också på den lilla orten Tröglitz, som nu blivit något av en symbol för när protesten urartar.

Sidor