Hoppa till huvudinnehåll

vuxna (myndiga)

 • Utlänningslagen ändras - flyktingbarn som hunnit bli myndiga får rätt till familjeåterförening

  24.04.2018 Inrikes

  EU-domstolens beslut ändrar praxis i Finland.

  Ensamkommande flyktingbarn har rätt till familjeåterförening, också om barnet har hunnit fylla 18 när asylbeslutet fattas. Det slår Europeiska unionens domstol fast i en dom som en nederländsk domstol har bett om. Domen påverkar också Finland, som blir tvungen att ändra utlänningslagen.

 • Asylbesluten för flyktingbarn drar ut på tiden - tvingas vänta dubbelt längre än vuxna

  14.09.2016 Inrikes

  Rekordantal barn sökte asyl 2015, många väntat snart ett år.

  I fjol kom 3 000 minderåriga asylsökande utan föräldrar till Finland. Trots att de ensamkommande barnen är en prioriterad grupp inom Migrationsverket och deras asylärenden bör behandlas brådskande, väntar fortfarande 1 800 av dem på beslut. Migrationsverket skyller dröjsmålet på bråda tider.

 • Ska vuxna leka med barn?

  28.03.2016 Familj

  Ibland har man varken lust eller ork.

  Ibland är det jobbigt att leka med barnen. Man har svårt att koncentrera sig och känner sig helt enkelt inte intresserad. Är det viktigt att vuxna leker med barn - och hur mycket? Tre experter svarar.

 • Svensk förskolepedofil dömd till 6,5 års fängelse

  11.12.2015 Utrikes

  Mannens offer var flickor i åldern ett till tre år.

  En 40-årig man i Kristianstad i Sverige har dömts till sex och ett halvt års fängelse för tiotals sexuella övergrepp mot mycket små barn.

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  25.10.2015 #NiVetIngenting

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • "Visst kan vuxna leka"

  31.03.2014 Vega

  - Initialt kan vi vuxna finländare ha lite svårt att släppa loss och leka - men när vi kommer igång och blir varma i kläderna finns det knappast något som kan stoppa oss! Så säger Kim Kurenmaa som driver ett äventyrs- och upplevelseföretag i Vasa och har stor erfarenhet att ordna lekfulla tillställningar för firmor, svensexor, möhippor, födelsedagsgäng och liknande.

 • "Ansvaret för äldre ojämnt fördelat"

  28.02.2014 Samhälle

  Förslaget om att vuxna barn borde försörja sina föräldrar syftar till att överföra ansvaret för äldreomsorgen från samhället till indviden, anser filosofen Nora Hämäläinen. Det är dags att föra en värdedebatt om vad välfärdssamhället har råd med, anser Akavaföranden Sture Fjäder som mötte Hämäläinen i Slaget efter tolv.

 • Åttaårig pojke lurad på nätet

  19.02.2014 Österbotten

  Janne Smeds 8-åriga son spelade spel via internet. Han fick en ny kompis, "Camilla", 11 år. Kontakten med personen bakom namnet ledde så småningom till att hon fick tillgång till Smeds kreditkortsuppgifter.

 • Lyssna på barnen

  12.02.2014 Österbotten

  Ann-Mari Stenhammar utreder det stöd som barn och unga med funktionshinder får i Sverige. Hon talar varmt för att barn och unga behöver göras mer delaktiga i de beslut som berör dem.

 • Delivery Man – pappa på pappret

  30.01.2014 Kultur och nöje

  Känns det utmanande att bli pappa? Hur skulle det då kännas att plötsligt få höra att du redan har 533 barn vars existens du inte ens kände till?

 • "Våga ta chansen"

  21.01.2014 Österbotten

  Fler vuxna satte sig på skolbänken förra året än tidigare. Margareta Forsman flyttade hem till Vasa och ville lära sig mer om människokroppen, därför studerar hon nu till närvårdare vid Vasa vuxenutbildningscenter.

 • En vit månad behöver inte bara handla om sprit

  02.01.2014 Huvudstadsregionen

  Ungdomens spritvanor har återgått till 1980-talsnivå, det vill säga tonåringarna dricker mindre nu än på 1990-talet.

 • Vasa fick svenskspråkig ADHD stödförening

  25.11.2013 Österbotten

  Nu finns det en svenskspråkig stödförening för föräldrar och anhöriga till barn och vuxna med ADHD i Vasanejden. Vid det första mötet nu i november samlades ett tjugotal till ett grundande möte. Hanna West är en av initiativtagarna.

 • Unga brandkårister övade på Kimitoön

  08.11.2013 Åboland

  Åbolands brandkårsförbund ordnade från och med fredagkväll till och med lördagkvall ett så kallat "actionveckoslut" för ungdomar på Kimitoön. Simulerade olyckor inträffade på olika håll och mer brandbilar än vanligt både syndes och hördes på ön.

 • Det gäller att vara gatusmart då man rör sig på nätet

  06.11.2013 Österbotten

  Det är vanligt att tonen på olika forum på nätet där unga rör sig är minst sagt ful. Ofta rör det sig om direkt mobbning vilket inte är lätt att hantera varken som ung eller förälder. Ann-Cathrine Engström-Käld jobbar som polis och hon jobbar speciellt med utsatta barn. Hon har bred erfarenhet av ungas nätanvändning och nätmobbning.

 • Må bra-mässa i Pargas

  24.09.2013 Åboland

  I början av oktober ordnas en mässa kring hälsa och välmående i Pargas.

 • "Barn till Jehovas vittnen är rädda"

  17.09.2013 Inrikes

  Det finns allvarliga brister i hurudana rättigheter barn till Jehovas vittnen har. En utredning visar att barn till Jehovas vittnen är rädda för världens undergång och för onda andar som de tror att är verkliga och som hotar dem.

 • Min Morgon frågar om relationer

  11.09.2013 Titta och lyssna
 • Många Borgåbor UKK-gick i strålande sol

  05.09.2013 Östnyland

  På torsdag eftermiddag i strålande solsken passade många på att testa sin kondition i UKK-gångtestet som Borgå stad ordnade vid Kokonhallen. Se video & bildspel!

 • Barnreality inte problemfritt

  29.08.2013 Samhälle

  Det är naturligt att barn vill delta i realityprogram på teve. Men äventyret kanske inte blir helt som man hade tänkt sig, säger Anja Saloheimo på Väestöliitto.

Sidor