Hoppa till huvudinnehåll

textilkonstnärer

 • Åbo domkyrka får nya altartavlor som man får leka med

  02.01.2018 Åboland

  Ett altarskåp med fem sydda altartavlor och figurer avtäcks.

  Bildkonstnären Mari Metsämäki har sytt motiven Jul, Påsk, Hav, Skapelsen och Guds famn. Hon fick inspiration till dem genom barnens lekar.

 • Textilkonst när den är som vackrast

  24.02.2016 Kultur och nöje

  Vackra ryor säljs på Sotheby’s för tusentals euro.

  Har du en vacker rya hemma på din vägg? Grattis i så fall. Du hör inte till dem som i städivern luktat på farmors gamla handvävda rya och slängt iväg den gamla ”dammsamlaren”.

 • Kiasma + Marimekko = sant

  15.05.2014 Kultur och nöje

  På utställningen "Tillsammans" (Kimpassa) har 16 inbjudna konstnärer och designers fått fritt spelrum att skapa verk som på olika sätt anknyter till Marimekko.

 • Loja Saarinen på Hvitträsk

  17.04.2014 Kultur och nöje

  De flesta som tar sig ut till Hvitträsk kommer för att se Eliel Saarinens nyskapande och snillrika arkitektur. Få känner till att Eliels hustru Loja också var konstnär och bland annat hade en egen textilstudio.

 • Helhetskonstverk på Hvitträsk

  24.04.2013 Kultur och nöje

  Arkitekten Eliel Saarinen har sagt att man alltid bör formge ett föremål som en del av en större kontext: en stol i ett rum, ett rum i ett hus, ett hus i en närmiljö, en närmiljö i en stadsplan. För närvarande kan man bekanta sig med sammanlagt 17 villor som Eliel och sonen Eero Saarinen planerat såväl i Finland som i USA.