Hoppa till huvudinnehåll

patientstöd

 • Fyra unga som skadats under militärtiden får grupprehabilitering - 20 år efter sina olyckor

  10.04.2018 Åboland

  Rehabilitering borde ges snabbare och åt fler.

  Varje år skadas cirka 1 500 beväringar och reservister i Försvarsmakten. Av dem får 30-50 bestående men som kräver rehabilitering, men det är först i år som de första fyra får gå en grupprehabiliteringskurs vid Laitilan Terveyskoti i Letala, norr om Åbo.

 • Många kvinnor lider i flera år innan de får veta om sin endometrios - "känns som om en hand griper tag om de inre organen"

  08.03.2018 Åboland

  Mari kämpade i år med smärtan innan hon fick sin diagnos.

  Hårda buksmärtor och magproblem - det är vardag för många kvinnor med endometrios. Trots att cirka tio procent av kvinnorna har sjukdomen, så tar det ofta flera år att få en diagnos. Pargasbon Mari Toivonen fick kämpa i många år med hårda smärtor innan hon fick veta vad som orsakade smärtan.

 • Strokeklubben ger kamratstöd och glädje för både drabbade och deras anhöriga - "En fin gemenskap"

  16.02.2018 Åboland

  Vintertid möts klubben i PIF-centret för att motionera.

  Vintertid möts Strokeklubben i Pargas regelbundet i PIF-centret för att motionera. Det är bra att hålla i gång, men samvaron och kamratstödet är minst lika viktigt.

 • "Det är sällsynt i vårt samhälle att någon lyssnar" - webbtjänst ger nu råd och stöd på svenska

  02.12.2017 Inrikes

  Hjälper med alkohol- och spelberoende och psykisk ohälsa.

  Webbtjänsten Kokenet.fi svarar på anonyma frågor om problem som få vill prata öppet om. Vi ger tips och råd om hur man kan få hjälp. Det handlar också om att bli mött. Det är ganska sällsynt i vårt samhälle att någon lyssnar på dig, säger Pia Alarto.

 • ”Min relation till alkohol är allt eller inget”

  10.07.2017 Åboland

  Många har fått hjälp med sitt alkoholberoende tackvare AA.

  Anonyma alkoholisters sommardagar ordnas den 14-16 juli i Nådendal. Det förväntas komma över 1000 besökare från Finland, Sverige. Estland och Ryssland under helgen. Många har fått hjälp med sitt alkoholberoende tack vare Anonyma Alkoholister. Under sommardagarna får allmänheten en chans att bekanta sig med AA:s verksamhet.

 • "Att medge sin depression är början till att bli frisk"

  28.04.2017 Vega

  Kaj Collin hjälper nu andra att hitta kamratstöd.

  Via insamlingen En liten gest går en del av pengarna till att stöda personer med mental ohälsa. Centralförbundet för mental hälsa och hjälper människor att komma vidare efter depressioner och andra mentala djupdykningar.

 • Ovisshet tung för cancerdrabbade

  22.04.2017 Hälsa

  "Cancerdiagnosen gör vardagen oviss".

  Då man själv eller någon närstående insjuknar i cancer avbryts många vardagsprocesser, åtminstone för ett tag. Även om prognoserna är bra, är behandlingarna ofta så tunga, att man inte kan arbeta och kanske inte heller ha samma ansvar i sin familj som man tidigare haft. Det här tär på psyket.

 • Patienter och anhöriga får hjälp av nytt företag på Kimitoön

  23.10.2016 Åboland

  Katarina Lindroos vill stöda i knepiga vårdsituationer.

  Katarina Lindroos ställer upp som utomstående, neutral stödperson inom vården. Särskilt inom äldreomsorgen finns det behov av någon som rätar ut frågetecken och hjälper patienter, anhöriga och vårdpersonal att förstå varandra bättre, anser Lindroos.

 • Min mamma är alkoholist - vad kan jag göra?

  03.10.2016 Sex & sånt

  Kan jag göra något för att få min mamma att sluta dricka?

  Min mamma är alkoholist. Hur ska jag få henne att sluta dricka?

 • Få känner till patientombudsmannen i Borgå

  03.07.2016 Östnyland

  I medeltal hör bara en missnöjd klient i veckan av sig.

  Borgå stads patientombudsman Meiju Mäkinen kontaktas i medeltal av bara en missnöjd klient i veckan. Det kan tolkas på två olika sätt.

 • Lego blev cancersjuka Benjamins guldkant

  24.04.2016 Åboland

  Stödförening för cancerdrabbade satsar på livsglädje.

  Det värsta med att vara sjuk var alla stick och att det var så långtråkigt att ligga på sjukhuset. Det säger åttaåriga Kimitobon Benjamin Engblom. Han fick hjälp via stödföreningen till Tommie Mellers minne.

 • Blev erbjuden en bit av levern

  06.05.2014 Österbotten

  Vasanejdens njur-och leverförening finns till för att stöda patienter och anhöriga. På onsdag informerar de om sjukdomar och transplantationer - men också om lurenderjeri i samband med orgadonationer. Dietmar Hahn i Vasa fick ett brev av en person som påstod sig vara villig att ge en del av sin lever mot mycket stor kompensation