Hoppa till huvudinnehåll

bulimi

 • Ätstörningen blir som en familjemedlem och det är svårt också för anhöriga att få hjälp

  08.12.2018 Åboland

  Viktigt att också anhöriga till ätstörningen söker hjälp.

  "En ätstörning blir en extra medlem i familjen. Den tar över släkten och vännerna. Den isolerar. Den gör alla illa". Det säger Leena som är mamma till en vuxen dotter med anorexi.

 • Mota idrottarens ätstörning i grind

  29.02.2016 Östnyland

  Föreläsning i Borgå tar upp idrott och ätstörningar.

  Ätstörningar bland idrottande ungdomar är ett känsligt ämne som berör både idrottsföreningar och föräldrar, säger idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen.

 • Svensk popstjärna i film om ätstörningar

  11.12.2015 Kultur och nöje

  Vad gör man när ens syster håller på att svälta ihjäl?

  Sanna Lenkens Min lilla syster är en fin liten film om ett stort tema: hur anorexi hotar att gnaga sönder en helt vanlig familj. Varken villa, Volvo eller mysiga hemmakvällar förmår skydda när känslan av att inte räcka till kommer smygande.

 • Flodhästmunnen på mässan

  22.10.2015 Kultur och nöje

  Om hetsätning, bulimi.

  Händer det dig som mig att din mun blir bred som en flodhästs, ett gap berett att glupa i sig allt som lite också går att äta – ju ohälsosammare dess bättre.

 • Mariannes man söp bort hem och familj

  02.03.2015 Samhälle

  När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där

  När Marianne Tapper var ung drömde hon om en stor familj där alla har tid med varandra. Mannens alkoholism, den eviga flyttrumban och Mariannes egen impulsivitet har gjort att hon känt sig otillräcklig som mamma. Drömmen om ett hus med egen täppa uppfylldes ändå för några år sedan.

 • Familjestödet allt viktigare vid behandling av ätstörningar

  15.12.2014 Hälsa

  Enligt Finska läkarföreningen Duodecim är den familjebaserade vården mest effektiv då unga lider av ätstörnigar. Det är främst unga kvinnor mellan 12 och 18 år som insjuknar i olika varianter av ätstörningar, bland annat anorexi och bulimi.

 • Duodecim: Ätstörningar sköts bäst i öppenvård

  15.12.2014 Hälsa

  Det är viktigt att ätstörningar upptäcks i tid. Enligt Läkarsällskapet Duodecims uppdatering av praxisen för god vård kan ett tidigt ingripande försnabba tillfrisknandet och förbättra prognosen. En enkel rak fråga till en person man misstänker lider av någotslags ätstörning kan vara avgörande, påpekar Dudodecim.

 • Allt yngre lider av ätstörningar

  12.11.2014 Österbotten

  I Vasa har man nyligen öppnat en poliklinik för ätstörningar för att kunna samla vården under samma tak. Vårdarna upplever att ätstörningarna kryper allt lägre ner i åldrarna.

 • Snart får ätstörningspatienter vård på ett ställe i Vasa

  16.10.2014 Österbotten

  Vasa centralsjukhus öppnar en poliklinik för ätstörningspatienter. Behovet finns av en klinik och vård av den här typen i Vasa säger avdelningsskötare Birgitta Ivars.

 • Dygnet-runt vård för anorektiker

  11.08.2014 Österbotten

  Ätstörningskliniken i Karleby börjar ta emot klienter dygnet runt. Hittills är det bara i Helsingfors som patienter med ätstörningar har kunnat få vård både natt och dag.

 • Berättelse 75: Inte ens mina bästa vänner stod kvar

  14.05.2014 Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

  Carita blev mobbad för att hon var begåvad och framgångsrik. Lärarna försökte göra något men misslyckades. Även hennes närmaste vänner svek henne.

 • Ätstörningar och filmer

  06.05.2014 X3M

  I tisdags (6.5) firade vi den internationella bantningsfria dagen. Här är några filmer som tar fasta på hur det är att leva med ätstörningar. Se dem och få en inblick i sjukdomen.

 • När förhållandet till maten blir ett problem

  06.04.2014 Sluta panta

  Kom ihåg att man kan bli frisk med hjälp.

  Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem.

 • Ätstörningar ökar dödsrisken trots vård

  13.09.2013 Inrikes

  Unga med ätstörningar löper betydligt större risk att dö än sina jämnåriga, trots att de får bästa möjliga vård, visar forskning från Institutet för hälsa och välfärd. Det är första gången ätstörningarnas inverkan på dödligheten utreds i Finland.

 • Man kan bli frisk från en ätstörning

  21.01.2013 Arkivet

  Med hjälp kan man bli botad!

  Ätstörningar är många flickors vardag. Det viktigaste när ett barn insjuknar i en ätstörning är inte att hitta orsaker och skuldbelägga familjen, utan att se vad man kan göra för att hjälpa den sjuka. Och det går att bota anorexi!

 • Perfekta människor stressar mig

  15.08.2012 Kultur och nöje

  Anne Hietanen sommarpratade i Radio Vega i fredags. Responsen på hennes prat om sina ätstörningar har varit enorm. Men det tog 18 år för henne att offentligt våga öppna sig om problemen.

 • Var tionde finländare hetsäter

  09.07.2012 Inrikes

  Enligt den senaste forskningen kring fetma är var tredje finländare överviktig - och bland dem brukar så många som en av tre hetsäta. Upp till var tionde finländare lider av någon slags hetsätning.