Hoppa till huvudinnehåll

stormaktspolitik

 • Varför dimper lilla Finlands president ner i Kina mitt i stormakternas armbrytning? ”Tar inte upp obehagliga frågor som mänskliga rättigheter”

  14.01.2019 Inrikes

  Professor: Finland har annan tradition än Sverige.

  President Sauli Niinistö inleder idag, måndag, ett två dagar långt statsbesök till Kina. Under statsbesöket träffar han bland annat Kinas president Xi Jinping. Presidenternas möte äger rum i skuggan av ett ansträngt läge stormakterna emellan. Så varför vill Xi träffa Niinistö just nu?

 • Säkerhet och logistik avgörande ifall Helsingfors blir mötesplats för Trump och Putin

  27.06.2018 Huvudstadsregionen

  Nästa alla poliser måste på jobb ifall toppmötet blir av.

  Det är ett enormt maskineri som drar igång ifall Finland och Helsingfors står värd för ett toppmöte mellan presidenterna Trump och Putin. Trots att varken själva mötet eller mötesdatumet är bekräftat är troligen planeringen i full gång, säger personer med insyn i hur presidentens kansli och Utrikesministeriet jobbar.

 • René Nyberg om amerikansk-ryska relationer: Atmosfären till och med otäck

  31.07.2017 Utrikes

  Spänt läge påminner om kalla kriget.

  De rysk-amerikanska relationerna har sjunkit till en ny låg punkt och atmosfären är till och med otäck efter Rysslands motattack mot USA:s sanktioner. Det säger Rysslandsexperten René Nyberg.

 • ”Nedskjutningen i linje med turkiska mål”

  26.11.2015 Utrikes

  Forskare: Turkiets ledning föredrar splittring om Syrien.

  Både pengar, säkerhet och inflytande står på spel för Turkiet efter nedskjutningen av det ryska planet vid syriska gränsen. Forskaren Toni Alaranta ser ändå att nedskjutningen följer den utrikespolitiska linje som den turkiska ledningen har haft redan länge.

 • Ryssland vill ha val i Syrien och är redo att stöda Fria syriska armén

  24.10.2015 Utrikes

  Ryssland vill se politiska framsteg i Syrien.

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tror på politiska framsteg i Syrien och säger att Moskva är redo att stötta Fria syriska armén i kampen mot Islamiska staten.

 • Forskare tror på markoperation i Syrien

  07.10.2015 Utrikes

  Luftangreppen kommer inte att lösa krisen i Syrien.

  Det är bara en tidsfråga när en markoperation inleds i Syrien. Det tror programdirektören vid Utrikespolitiska institutet, Mika Aaltola.

 • Forskare om Putins tal: Överraskande svagt

  29.09.2015 Utrikes

  Putin befann sig i en svår situation i FN.

  Rysslands president Vladimir Putin gav ett tjänstemannalikt och överraskande svagt tal vid FN:s generalförsamling i New York, bedömer Rysslandsforskaren Hanna Smith på Alexanderinstitutet. Enligt Smith kom USA och Kina ut som de riktiga stormakterna.

 • Vem ska stoppa kriget i Syrien?

  03.09.2015 Utrikes

  Viljan att lösa konflikten saknas.

  Flyktingkrisen kommer att fortsätta så länge konflikten pågår men stormakterna gör ingenting för att stoppa den. Varför har varken USA eller Ryssland agerat?

 • Ekonomi eller maktpolitik i Arktis?

  28.08.2015 Utrikes

  Världspolitiska stormarna skvalpar också i Arktis.

  De världspolitiska stormarna efter krisen i Ukraina skapar vågor också i Arktis. Men en annars kylig relation betyder inte att det blir maktpolitik också av den arktiska frågan, säger Harri Mikkola på Utrikespolitiska institutet.

 • Niinistö: Vid kalla krigets portar

  05.11.2014 Inrikes

  President Sauli Niinistö har givit en uppmärksammad intervju för brittiska The Guardian inför statsministermötet Nordic Future Forum på torsdag. Europa står nästan på randen till ett nytt kallt krig, säger han.

 • Finland välkomnas till ett storryskt Eurasien

  18.05.2014 Utrikes

  Dugin brukar ses Putins chefsideolog

  Den ryska extremnationalisten Aleksandr Dugin sade under sitt Helsingforsbesök på söndagen att Finland nu har möjligheten att välja mellan två identiteter, en västeuropeisk och en eurasiatisk. Dugin brukar ses som mannen bakom Putins stormaktsambitioner.

 • Hanna Smith: Nu får vi vänta på Ukrainas drag

  18.03.2014 Utrikes

  På tisdag kom Rysslands reaktion på folkomröstningen på Krimhalvön. Halvön är en del av Ryssland och det har den alltid varit, perioden under Ukraina var bara en historisk avvikelse, sa Putin. Rysslandsforskaren Hanna Smith på Alexandersinstitutet väntar nu spänt på vad Ukraina gör.

 • Kaesong öppnar igen

  14.08.2013 Utrikes

  Syd- och Nordkorea har efter flera månaders förhandlingar kommit överens om att öppna det gemensamma industriområdet Kaesong. Beslutet fattades efter sju förhandlingsmöten, men det innehöll inte någon tidtabell för öppnandet.

 • Hur såg man på Sovjetunionen 1986?

  01.02.2011 Arkivet

  Vad säger ungdomen om Sovjetunionen?

  "Dobryi vetsher!/God afton!". Vad betyder Sovjetunionen för Finland 1986, trettio år efter Porkalas återlämnande? Varför förbjöds Born American? Och vad säger ungdomen om Sovjetunionen?

 • Sovjetisk ubåt på grund vid Karlskrona 1981

  17.11.2010 Arkivet

  Var ubåten laddad med kärnvapen?

  I oktober 1981 upptäckte Sveriges kustbevakning en sovjetisk ubåt som gått på grund utanför Karlskrona. En diskussion om Norden som kärnvapenfri zon väcktes.

 • Öst och väst möttes på den Europeiska säkerhetskonferensen i Helsingfors 1975

  04.12.2008 Arkivet

  KSSE samlade världens mäktigaste män i Helsingfors.

  År 1975 samlades 35 statsöverhuvud i Helsingfors för den Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen. Också väst- och öst möttes. Framför allt USA:s president Gerald Ford och Sovjetunionens Leonid Brezjnev.

 • Berlinmurens uppgång och fall

  15.08.2008 Arkivet

  Järnridån delade staden i två delar i tjugoåtta år.

  1961 byggdes Berlinmuren, som i väst kom att bli symbolen för järnridån till den socialistiska världen. Muren delade staden Berlin i två delar i tjugoåtta år.