Hoppa till huvudinnehåll

läkare

 • Émil Yliheljo och Tom Pettersson i Biomedicums aula i Helsingfors.

  Skapar vårdreformen osund konkurrens bland unga läkare?

  23.06.20178Hälsa
  Hur går det med kollegialiteten bland unga läkare när konkurrensen ökar i och med vårdreformen? Läkarnas kollegialitet är central, betonar Tom Pettersson vid Helsingfors universitet. Vi tävlar främst med oss själva, säger Émil Yliheljo, tredje årets medicine studerande.
 • Flying farmers i Kronoby.

  Flygmyndigheter känner inte till hobbyflygares hälsotillstånd

  21.06.20172Inrikes
  En pilot hade haft tre hjärtinfarkter och led sömnapné och fick fortfarande flyga. Myndigheterna visste inget om detta eftersom läkare inte har en skyldighet att meddela om försämrat hälsotillstånd.
 • en ung kvinna som lutar sitt huvud på sin haka och ser orolig ut

  16 år och ingen pubertet - är det normalt?

  15.06.2017Sex & sånt
  Jag är 16 år och har en akut fråga om min kropp. Jag har ingen mens, har aldrig haft det heller. Och jag har inga bröst. Alla andra i min klass har bröst men jag har ingenting. Så jag undrar om jag borde börja äta hormonpiller eller något annat som hjälper? Behöver jag hjälp av en läkare? När får jag min mens och mina bröst? Jag har en pojkvän och jag har märkt att han ser lite underligt på mig om jag visar mig naken för honom. Hjälp! Vad ska jag göra?
 • kvinno händer som håller i en p-piller förpackning i sim famn

  Varför är p-piller receptbelagda?

  15.06.2017Sex & sånt
  Varför måste man gå till en läkare om man vill ha p-piller, men man kan fara direkt till apoteket om man vill ha dagen efter-piller?
 • hiv och aids skrivet med krita på en svart tavla

  Vad är HIV/AIDS?

  14.06.2017Sex & sånt
  Jag är rädd för att få HIV eller AIDS. Vad innebär det egentligen?
 • en massa olika preventivmedel på en ljusröd bakgrund

  Vad är en p-stav?

  14.06.2017Sex & sånt
  Vad är en p-stav och i vilka fall använder man p-stav?
 • en vuxen kvinna som lutar sitt huvud på sin arm och ser bekymrad ut

  Min blygdläpp är svullen - vad ska jag göra?

  14.06.2017Sex & sånt
  Min ena blygläpp har svullnat och fått massor av bölder. Den är riktigt hård och blir inte mindre. Vad är det för något och hur ska jag handskas med det?
 • en gravid vuxen kvinna som står mot en vit bakgrund, har sina händer på sin mage var det är målat ett lila frågetecken

  Tiden efter förlossningen

  14.06.2017Sex & sånt
  Jag är en flicka på sexton år som är gravid i femte månaden. Så fort jag märkte att jag var med barn talade jag om saken med min mamma och vi kom till slutsatsen att jag behåller barnet. Allt är alltså bra och jag och min pojkvän är redo att bli föräldrar, men det finns frågor som jag helst inte vill diskutera med vare sig min mamma eller min läkare (jag har nämligen läkarskräck). Frågorna gäller tiden efter förlossningen: Hur snabbt återställs menscykeln till det normala? Och när kan man ha sex igen efter att barnet fötts?
 • en ung orolig kvinna som ligger på en säng med händerna på magen

  Sköt upp mensen - nu krånglar den

  14.06.2017Sex & sånt
  Hej! Jag funderar på en sak om min mens. I somras tog jag tabletter som skjuter upp mensen eftersom jag skulle till fjällen och bo en vecka i tält och tyckte att det skulle ha varit obekvämt med mens. Efter det har mensen nästan varje månad varit försenad typ två veckor. Kan det vara på grund av att jag tog tabletterna? Bör jag göra nåt eller gör det inget? Det är krångligt då mensen inte kommer regelbundet!
 • p-piller i sin förpackning

  Kan man skjuta upp mensen?

  14.06.2017Sex & sånt
  Jag undrar om man på något sätt kan stoppa menstruationen? Jag menar, ifall man inte vill ha mens under en semesterresa? Tacksam för svar!
 • iriterad hud med små röda fläckar

  Röda fläckar på ollonet - vad kan det vara?

  14.06.2017Sex & sånt
  Jag har haft sex vid ett flertal tillfällen inom några dagar, och nu har jag fått röda fläckar på ollonet. Är det normalt?
 • Åbolands sjukhus

  Åboland för hundra år sedan: Åbolands sjukhus

  10.06.20171Åboland
  I år fyller Finland 100 år. Vi bekantar oss med hur Åboland har sett ut under vår självständighet och jämför med hur det ser ut i dag. Ett nyare bygge, men nära för många åbolänningar, är Åbolands sjukhus som byggdes 1950-talet.
 • Therse Johaug med en mössa på huvudet.

  Olli Rauste: Inget invecklat fall för Cas

  05.06.201734Sport
  Vicehäradshövdingen Olli Rauste som specialiserat sig på juridik inom idrotten tycker Therese Johaugs fall rent juridiskt är ganska enkelt. Skiljedomstolen Cas ska slå fast vilket ansvar idrottaren har, uppger han.
 • vaccin

  Överläkare om vårdpersonal och vaccinationer: "Patienterna ska vara i trygga händer"

  26.05.20176Inrikes
  I samband med den nya smittskyddslagen krävs att den vårdpersonal som jobbar med speciellt sjuka patienter ska ha ett skydd mot smittsamma sjukdomar.
 • Kölappsmaskin i hälsocenetral.

  Ny akutmottagning förkortar köerna vid HVC i Borgå

  24.05.20171Östnyland
  Vid hälsovårdscentralen i Näse går det nu att vid akuta fall söka vård utan tidsbeställning. Först bedömer en skötare läget och vid behov tar en läkare vid.
 • En korridor på ett sjukhus med många dörrar.

  Raseborgs sjukhus förbereder sig för vårdreformen

  18.05.201717Västnyland
  Det finns olika modeller för hur Raseborgs sjukhus borde organiseras för att sjukhuset ska vara anpassat till reformen av social- och hälsovården som träder i kraft den 1 januari 2019.
 • Man med ansiktet begravt i händerna.

  Hur enkelt sjukskriver du dig?

  12.05.201745X3M
  Unga tar sjukledigt om chefen skäller ut en eller jobbet inte känns motiverande. Organisationspsykologen Pekka Järvinen slår larm om ungas arbetsmoral, men stämmer hans teorier?
 • Mehiläinen

  Mehiläinen växer - köper Neo

  12.05.2017Åboland
  Sjukvårdsjätten Mehiläinen växer. Uppköpet innebär att Mehiläinen nu erbjuder Egentliga Finlands mest omfattande munvård, skriver Mehiläinen i ett pressmeddelande.
 • Olika sorters tabletter.

  Ibuprofen ökar risken för hjärtinfarkt – förhöjd risk redan efter en veckas riklig användning

  11.05.20178Inrikes
  Personer som äter stora doser av antiinflammatoriska värktabletter verkar vara mera utsatta för hjärtinfarkter än andra människor, visar en undersökning som publicerats i British Medical Journal. I undersökningen användes patientdata från Finland, Storbritannien och Kanada.
 • Neo är ett privat sjukhus i Åbo.

  TS: Köpare intresserade av den privata läkarstationen Neo

  10.05.2017Åboland
  Den privata läkarstationen Neo sägs vara till salu men företagets ledning vägrar att kommentera saken skriver Turun Sanomat på sin webbplats.