Hoppa till huvudinnehåll

kåserier

 • Ulfis kolumn - Den bästa bussturen

  09.06.2014 Titta och lyssna

  Vi stiger på bussen vid Järnvägsstationen i Helsingfors. Det är en helt vanlig dag och borde bli en helt vanlig busstur. Det blir det inte. Det första som händer är att det inte finns någon chaufför på plats, alltså ingen att nicka vänligt till och säga hej eller moi och alltså ingen som kollar att jag betalar som jag ska. Bussdörren är förvisso öppen men ingen sitter bakom ratten. Underligt tycker vi och alla andra men alla betalar snällt genom att hålla kortet framför läsaren. Finland är ett ärligt land. Ingen smiter.

 • Ulfis kolumn - Man måste kunna språket

  19.05.2014 Titta och lyssna

  På den svenska tiden gällde det naturligtvis för svenske kungens män att kunna ställa sig in ordentligt hos den finska allmogen. Då var det egentligen bara en sak som gällde. Då som nu. Man måste kunna språket.

 • Ulfis kolumn - Teatervän på spaning

  18.04.2014 svenska-nyheter

  Idag handlar det om en teatervän på spaning. Det började nog på allvar i augusti 2011. Då hade jag bott här i ett par månader och började bli varm i kläderna.

 • Ulfis kolumn: Talko

  07.04.2014 Titta och lyssna

  Wikipedia är som bekant en källa till ständig glädje och kunskap. Så här står det om rubrikens ord ”talko”. ”Talko eller talkoarbete är ett lånord från finskan till finlandssvenskan.

 • Ulfis Kolumn - "tuota"

  24.03.2014 Titta och lyssna

  Mitt första besök i Finland hade mycket väl kunnat bli mitt sista. Det var för mer än fyrtio år sedan, det var mitt i vintern och mörkt och kallt och allmänt obegripligt.

 • Ulfis kolumn - En skåning i Helsingfors

  10.03.2014 Titta och lyssna

  Vad gör du här? Varför har du flyttat till Finland? Vad gör en skåning i Helsingfors? Var är hemma för dig?

 • Ta seden dit man kommer

  16.01.2013 Lyssna på Radio Vega Åboland!

  I Rainer Alanders kåserisamling "Ta sedan dit man kommer" finns det humor, eftertänksamhet, ironi och ren filosofi.

 • Råd till bilister i vintertrafik

  23.02.2010 Arkivet

  Kåseri om hur det är att bil på vintern.

  Vintern innebär förargelse för alla bilister, menar Bo Eklöv. Här ger han dock råd hur man kan köra iväg en snöig och kall vintermorgon.