Hoppa till huvudinnehåll

ekonomisk politik

 • Jonas Jungar: Brexit handlar inte om handelsavtal och gränsformaliteter, utan om identitet och bekräftelsebehov – samma tendenser syns i Finland

  02.02.2020 Utrikes

  "Vem du är en starkare politisk drivkraft än vad du har".

  Samhällsutvecklingen i både USA och Storbritannien bär samma kännetecken. Politiska konflikter kretsar allt oftare kring identitet, inte kring ekonomiska och sociala reformer. Eftersom vi inte är beredda att kompromissa med den vi är, blir det också svårare att komma överens, skriver Jonas Jungar, som ser samma symptom i Finland.

 • Inrikesminster Ohisalo om bostadslöshet: "Fokus har legat väldigt mycket på män"

  17.10.2019 Inrikes

  De bostadslösas natt fokuserar i år på kvinnor.

  Regeringen har som målsättning att halvera antalet bostadslösa i Finland. Trots att kvinnornas andel av de bostadslösa proportionellt sett ökar nämns de inte specifikt regeringsprogrammet.

 • Den rikaste promillen ingår i effektivt lobbynätverk - så här svarar politikerna på trycket från eliten

  05.09.2019 Inrikes

  Forskare visar på täta nätverk inom den ekonomiska eliten.

  I veckans mest uppmärksammade bok kommer det fram att nästan hälften av styrelsemedlemmarna i näringslivets intresseorganisationer kommer från den rikaste tusendelen av befolkningen. Vi frågade hur politikerna svarar på lobbyverksamheten från samhällets rikaste kärna.

 • Stimulansåtgärder väcker oro för recession: "Nu vilar ett alltför stort ansvar på ECB"

  06.08.2019 Inrikes

  Euroområdets utsikter är dystrare.

  Låga räntor och köp av värdepapper ska förebygga recession. Men de oroväckande ekonomiska utsikterna borde få centralbanker och finansministerier att finna gemensamma lösningar.

 • Riksdagens utredningstjänst gör oppositionens politik mer trovärdig

  01.10.2016 Inrikes

  Utredningstjänstens kalkyler påverkar också regeringsbeslut.

  Oppositionens sits i riksdagen har förbättrats betydligt sedan riksdagens utredningstjänst började erbjuda politikerna ekonomiska uträkningar. Genom att använda sig av tjänsten har oppositionen kunnat peka på brister i vissa av regeringens beslut.

 • Dokumentärserien "Måttet är rågat – ekonomi"

  06.04.2016 Vetamix

  Åtta teman om ekonomi - börsen, valutor, råvaror med mera.

  Serien "Måttet är rågat – ekonomi" handlar om centrala ekonomiska teman som t.ex. råvaror, bostadsmarknaden, tillväxt och bubblor. Är ekonomin till för människorna eller är människorna till för ekonomin?

 • Stor manifestation planeras i protest mot regeringen

  05.03.2016 Inrikes

  "Besparingsförslagen slår hårt mot de fattigaste".

  En stor demonstration mot regeringens ekonomiska politik planeras för nästa lördag i Helsingfors. Manifestationen ordnas i protest mot att regeringens sparåtgärder slår hårt mot de personer som har det svårast i samhället.

 • Sixten Korkman: Nu är det dags att godta samhällsfördraget

  29.02.2016 Inrikes

  Ett avtal skulle ge förtroende och medvind.

  Alla parter bör nu jobba för att samhällsfördraget ska lyckas. Ett avtal skulle skapa förtroende och medvind, bedömer professor Sixten Korkman.

 • Niinistö: Våra värderingar har utmanats

  03.02.2016 Inrikes

  Många ytterst svåra frågor på agendan, sade presidenten.

  Årets riksmöte har öppnats. President Niinistö sade i sitt tal att det finns många ytterst svåra frågor på agendan i vår. Europa klarar inte av den okontrollerade folkvandringen längre till. Alla får lida om vi inte kan lösa problemet, sade presidenten.

 • Riksdagen öppnas med presidenttal och körsång

  03.02.2016 Inrikes

  Nu står den ekonomiska sitsen och flyktingarna på agendan.

  Årets riksmöte öppnas i dag och redan nästa vecka får riksdagsledamöterna debattera regeringens syn på vårens stora frågor. Senare kan också nya sparåtgärder stå på agendan. För referatet på svenska står Yle Nyheters politiska journalister Johan Kjellberg och Anne Suominen.

 • Anne Suominen: Det är befriande med en ärlig finansminister

  27.01.2016 Inrikes

  Äntligen säger Stubb att nedskärningarna är ett värdeval.

  Alexander Stubb har en förkärlek för att måla upp dystra bilder. Det är inte bra med en sådan anda. Det har inte skett några sådana försämringar i ekonomin som skulle förutsätta nya nedskärningar eller anpassningsåtgärder.

 • Finlands ekonomi hotas av negativ spiral

  16.12.2015 Inrikes

  Finland har problem med både tillgång och efterfrågan.

  Handelsbanken varnar för att Finlands ekonomi hotas av en negativ spiral. Enligt prognosen har Finland problem med både tillgång och efterfrågan.

 • IMF kritiserar nedskärningarna

  18.11.2015 Inrikes

  Risk för att ekonomiska politiken förstärker nedgången.

  Internationella valutafonden IMF är i stort sett nöjd med den ekonomiska politik som bedrivs i Finland. Men profilen på nedskärningarna får kritik.

 • "Slopa pekkasdagar och semesterpremier"

  03.08.2015 Västnyland

  Företagare vill inte ge extra betalt för ledig tid.

  Regeringens samhällsfördrag borde innebära slopade pekkasdagar och semesterpremier. Det hoppas företagaren Marika Törnqvist i Raseborg, som anser att de är förlegade förmåner.

 • "EU-varningen kan vara ett beställningsarbete"

  13.05.2015 Inrikes

  EU-varningen spelar C och Saml i händerna.

  EU-kommissionen har kommit med sin formella varning till Finland. EU-kommissionens varning kommer lägligt för regeringsförhandlarna, konstaterar de experter som Yle Nyheter har talat med. Varningen kan till och med vara ett beställningsarbete. EU-kommissionen kräver rambudget i juni

 • EU-kommissionen kräver rambudget i juni

  13.05.2015 Inrikes

  EU-komissionens varning till Finlands regering innehåller kr

  EU-kommissionens varning till Finlands regering innehåller krav på nedskärningar redan i år. EU-varningen kan vara ett beställningsarbete

 • Långsam tillväxt – det nya normala?

  29.03.2015 Ekonomi

  Återhämtningen i ekonomin är väldigt långsam. Men varför?

  Ekonomin fortsätter sin kräftgång i många utvecklade ekonomier, framför allt är läget i eurozonens ekonomier dystert. En del ekonomer anser att vi har hamnat in i en period av varaktig stagnation. Andra menar att läget beror på att flexibilitet saknas.

 • "Våra politiker kan inte grunderna i nationalekonomi"

  04.02.2015 Inrikes

  Finlands välfärdsstat står inför ett vägskäl under vårens riksdagsval. Nationalekonomen Martti Tuomala hör till dem som yrkar på mera stimulans.

 • Kina har växt ur kläderna

  17.01.2015 Ekonomi

  Den kinesiska ekonomin har i flera avseenden blivit störst i världen. Den förändrade ställningen ger Finland allt mindre handelsmöjligheter, men indirekt kan vi dra nytta av konsumtionsfesten.

 • Vanhanen bekräftar: Jag ställer upp i valet

  18.11.2014 Inrikes

  Den tidigare statsministern Matti Vanhanen (C) lämnar uppdraget som vd för Familjeföretagarnas förbund och ställer upp i riksdagsvalet våren 2015. Vanhanen säger att hans tema är realism både inom utrikespolitiken och den ekonomiska politiken.

Sidor