Hoppa till huvudinnehåll

databrott

 • Washington Post: CIA misstänker ryska militärhackare för Petja-nätattackerna

  13.01.2018 Utrikes

  Sabotageprogrammet har infekterat maskiner världen över.

  Malwareprogrammet som dök upp i juni ifjol lamslog banker, elbolag, myndigheter och en flygplats i Ukraina, men drabbade också maskiner i bland annat USA, Danmark och Indien.

 • IT-attacken har drabbat minst 150 länder - förnyad spridning befaras på måndag

  14.05.2017 Utrikes

  Virusattack av aldrig tidigare skådad omfattning.

  Fredagens globala virusattack har hittills drabbat åtminstone 200 000 organisationer, företag och privatpersoner i 150 länder. Europol varnar för att antalet drabbade kan växa på måndagen.

 • Nätfiskarna har blivit bättre

  12.10.2015 Åboland

  Risken att bli lurad via phishing större än tidigare.

  Nätfiske, eller så kallad phishing, blir allt vanligare. Tidigare var det främst bankkunder som utsattes för bedrägeriförsök men idag gäller riskerna alla nätanvändare.

 • USA: Säkerhetspersonal utsatt för massiv cyberattack

  13.06.2015 Utrikes

  Misstänkta kinesiska hackare kommit åt säkerhetsgranskningar

  Kinesiska hackare misstänks nu har kommit över också de blanketter som amerikansk militär- och underrättelsepersonal fyller i när de säkerhetsgranskas.

 • Kineser bakom dataintrång i USA?

  05.06.2015 Utrikes

  Ett jättelikt dataintrång har avslöjats i USA.

  Amerikanska myndigheter har medgett att hackare kommit åt personlig information om fyra miljoner statsanställda. Man misstänker att cyberattacken har sitt ursprung i Kina.

 • Riksdagen utsatt för blockeringsattacker

  22.04.2015 Inrikes

  Nätsidorna har varit långsamma eller inte alls fungerat.

  Riksdagen har under den senaste tiden utsatts för flera blockeringsattacker. Riksdagens webbsidor har varit långsamma eller inte fungerat alls.

 • Informationsläcka vid Statsrådets kansli – handlar om Rysslandssanktionerna

  14.04.2015 Inrikes

  Vissa personliga datorer undersöks.

  Vid Statsrådets kansli utreds en misstänkt informationsläcka där konfidentiella e-postmeddelanden ska ha erbjudits medierna. Enligt uppgifter till Yle ska läckan ha skett under Jyrki Katainens (Saml) regeringsperiod.

 • Sjukvårdsdistriktet utsatt för dataintrång

  11.03.2015 Åboland

  Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har utsatts för dataintrång. Facebookanvändning kan vara orsaken till intrånget.

 • "Tusentals nätattacker varje dag"

  16.01.2015 Inrikes

  Nätattacker av den typ som riktades mot bankerna OP-Pohjola, Nordea och Danske Bank förra veckan är vardagsmat i dagens värld. Oftast är det bara upprätthållaren som märker av dem, men attackerna används också i konfliktsituationer för att skada samhällsfunktioner.

 • Kim Dotcom avstyrde attack mot PSN och Xbox Live

  28.12.2014 Inrikes

  Hackergruppen Lizard Squad har slutat attackera Playstation-nätverket och Xbox Live. Det skriver gruppen på Twitter. Som orsak uppger de att de har nått en överenskommelse med Kim Dotcom.

 • Finländsk hackare bakom spelkonsolattacken

  28.12.2014 Inrikes

  En av hackarna som ligger bakom attacken mot spelkonsoler under julen har kopplingar till Finland, rapporterar den brittiska nyhetskanalen Sky News. Sky News har intervjuat en ung man via Skype, och mannen befann sig då i Finland.

 • Sony ställer in filmpremiär efter nordkoreansk hackarattack

  18.12.2014 Utrikes

  Filmbolaget Sony Pictures har beslutat att ställa in juldagspremiären av filmen The Interview i USA. Filmen handlar om ett mordförsök på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Amerikanska biografkedjor har utsatts för terrorhot från en hackargrupp som tros arbeta på uppdrag av Nordkorea.

 • JNT utsattes för attack

  10.12.2014 Österbotten

  "Den värsta hittills." Så klassar Kenneth Nylund den attack som Jakobstadsnejdens telefon, JNT, utsattes för under förmiddagen då all Internettrafik låg nere.

 • Identitetsstöld blir straffbart som enskilt brott

  13.11.2014 Inrikes

  Bestämmelserna om nätbrott kommer att preciseras. Nya bestämmelser om identitetsstöld ska också kunna tillämpas när någon skapar falska profiler i sociala medier.

 • Internationell razzia mot cyberliga – åtta gripna i Finland

  20.05.2014 X3M

  I Finland greps åtta personer i en räd mot en hackerliga där sammanlagt 97 hackers greps internationellt. Insatsen var en del av en internationell polisrazzia mot en liga som kapat datorer och utsatt sina offer för utpressning.

 • Uppgifter om finländska kreditkort i omlopp

  18.10.2013 Inrikes

  Bara en marginell mängd finländska kreditkort är utsatta för missbruk till följd av det nya fallet av dataintrång, uppger direktör Jukka Ruotsalainen vid kreditkortsbolaget Nets. Om uppgifter har missbrukats, har det skett i liten skala, säger Ruotsalainen.

 • Finländare häktad för massivt dataintrång

  18.10.2013 Inrikes

  Helsingforspolisen har avslöjat ett nytt omfattande dataintrång. En ung finländsk man har häktats misstänkt för att ha gjort intrång i över 60 000 dataservrar runtom i världen.Läs också: Uppgifter om finländska kreditkort i omlopp

 • Också Yles sidor utsatta för dataintrång

  19.09.2013 Inrikes

  Kommunikationsverkets säkerhetsavdelning Cert-fi uppger att hackare kommit över Yle-anställdas lösenord.

 • STT-Lehtikuva utsattes för intrång

  13.09.2013 Inrikes

  Nyhets- och bildbyrån STT-Lehtikuva hör till de företag vars server utsatts för dataintrång i anslutning till det omfattande dataintrång som polisen som bäst utreder.

 • Bedrägeribrotten på nätet ökar

  14.03.2013 Inrikes

  Bedrägeribrott mot informationsnätverk är ett tilltagande hot i Europa, enligt EU:s brottsbekämpande organ Europol. Internationella brottsutredningar kräver numera nästan alltid utredningar via nätet.

Sidor