Hoppa till huvudinnehåll

politik

 • Valresultatet överraskar gymnasiestuderande i Ekenäs: ”Hoppas de invalda försöker förbättra i stället för att peta sönder system som fungerar”

  16.04.2019 Val

  Sannfinländarnas valframgång förvånar unga i Ekenäs.

  Förstagångsväljare i Ekenäs tänker hålla koll på invalda riksdagsledamöter. Redan före de nyinvalda ens har hunnit fundera hur de ska ta sig till Helsingfors och riksdagshuset, påminner gymnasiestuderanden om att det kommer flera val.

 • "Situationen är kaotisk - vi väntar och ser vad som händer", säger Labourgruppens ledare i EU-parlamentet inför avgörande brexitbeslut

  27.02.2019 Utrikes

  Britterna lämnar parlamentet den 29 mars om brexit blir av.

  Storbritannien är på randen av att göra ett stort misstag i och med brexit, säger ledaren för brittiska Labourpartiets delegation i EU-parlamentet, Richard Corbett. Storbritanniens EU-utträde kan sätta punkt för hans kvartssekellånga karriär som parlamentariker och rådgivare i Bryssel.

 • Principer för valkandidaters medverkan i program

  08.08.2018 Bolaget

  Medverkan bedöms enligt journalistiska grunder

  Valkandidaters medverkan i underhållningsprogram ska samordnas separat och alltid avtalas med de ansvariga redaktörerna.

 • Filosof: Ordet "arbete" är lika stort som "kärlek" men de har olika roller i våra liv

  04.02.2018 Hälsa

  Hur definierar man vad som är arbete?

  Vad är arbete egentligen? Är det en plats eller en verksamhet som någon är villig att betala lön för? Eller är det kanske en verksamhet som syftar på det gemensamma bästa?

 • Lättnad i riksdagen över PAM:s beslut

  17.03.2016 Inrikes

  "Har man en dialog kan man också uppnå ett avtal."

  Servicefacket PAM:s beslut att delta i förhandlingarna om ett konkurrenskraftsavtal fick många riksdagsledamöter att dra en lättnadens suck på torsdagen.

 • Patientens valfrihet på tapeten i dag

  15.03.2016 Inrikes

  Viktig delrapport och valfrihet inom vården presenteras.

  På tisdag väntas delvisa besked om hur valfriheten inom social- och hälsovården i framtiden ska gå till. Temat är mycket laddat.

 • Euroinitiativet: Väyrynenshow att vänta i riksdagen

  10.03.2016 Inrikes

  Behandlingen av initiativet börjar med remissdebatt.

  Paavo Väyrynen lämnar på torsdag in sitt medborgarinitiativ om en folkomröstning om Finlands euromedlemskap till riksdagen. Förutom en av Väyrynen ledd show lär det bli het debatt om EU och euron. Se plenum på Arenan klockan 16:00.

 • Arbetsmarknaden: Mycket olika åsikter om vem som borde agera

  08.03.2016 Inrikes

  Olika åsikter om vem som borde lösa arbetsmarknadsknuten.

  Åsikterna går kraftigt i sär i riksdagen om vem som borde agera för att lösa knuten på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsparterna möttes på tisdagen och meddelade att de ännu försöker komma på ett sätt att lösa knuten.

 • Anders Karlsson: Regeringens pina fortsätter, fördrag till trots

  03.03.2016 Inrikes

  Regeringen får det svårt också i fortsättningen.

  Stora utmaningar väntar regeringen också om det blir ett samhällsfördrag. Besluten om vårdreformen ska pressas fram och ramförhandlingarna blir svåra, skriver Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson.

 • Ledamöter oense om vem som ska ge efter

  02.03.2016 Inrikes

  Spänning i luften inför regeringens besked om avtalet.

  Medan regeringen dryftar sin syn på arbetsmarknadsparternas avtal väntar resten av samhället med spänning. I riksdagen finns det mycket olika åsikter om vad regeringen borde göra.

 • Fjäder: Avtalet svider men är bättre än tvångslagarna

  29.02.2016 Inrikes

  Arbetstiden förlängs troligen med 24 timmar/år.

  Samhällsfördraget är på slutrakan. Enligt preliminära uppgifter förlängs finländarnas arbetstid med 24 timmar per år. Semesterpenningen skärs också ned. Finlands näringsliv EK har nu godkänt överenskommelsen. Av fackcentralerna har Akava och STTK godkänt avtalet, medan FFC skjuter fram beslutet. Läs också: Samhällsfördraget i stora drag.

 • Östra Finland riskerar bli laglös zon

  23.02.2016 Inrikes

  Invånare i Östra Finland sura över polisnedskärningar

  I Östra Finland rasar invånare över Polisstyrelsens förslag att lägga ner fem polisstationer i området. Regionen blir en laglös zon, befarar många.

 • Niinistös flyktingtal väckte känslor i Finlandiahuset

  03.02.2016 Inrikes

  Presidentens tal om flyktingsituationen mycket omdebatterat.

  President Sauli Niinistös tal om flyktingsituationen och krav på åtgärder av EU var det naturliga samtalsämnet efter öppnandet av riksmötet på onsdagen i Finlandiahuset. Många riksdagsledamöter tyckte att presidenten gör rätt i att kräva striktare tag mot dem som inte lider omedelbar nöd, men som av andra orsaker deltar i den ”okontrollerade migrationen”.

 • Ulf Johansson i Bodom om elpriserna: Det här är bara början

  02.02.2016 Huvudstadsregionen

  "Och vi kan inte annat än betala".

  För tio år sedan var Ulf Johansson kärringen mot strömmen. Då Esbo stad beslöt att sälja stadens affärsverk Esbo el till tyska EON protesterade han högt. Och till sist lämnade han i protest SFP:s fullmäktigegrupp.

 • Vanhanen: Fler nedskärningar att vänta

  02.02.2016 Inrikes

  Sparåtgärderna kanske inte räcker till.

  Finland kan stå inför ytterligare nedskärningar om de nuvarande sparåtgärderna inte räcker till, säger ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Matti Vanhanen till Yle Uutiset.

 • KD vill ha samhällsfördrag - och är emot rasistiska patruller

  28.01.2016 Inrikes

  Kristdemokraterna säger nej till rasistiska gatupatruller

  Kristdemokraterna tycker att det är av största vikt att åstadkomma ett samhällsfördrag i Finland. I värsta fall får man lov att tillsätta en utomstående grupp som får i uppgift att sköta förhandlingarna. Rasistiska gatupatruller får tummen ner av KD.

 • Hautala: Ryssland testar Finland och EU

  27.01.2016 Inrikes

  Finland ska inte låta sig vilseledas av Ryssland

  Finland och hela EU utsätts nu för ett test av Ryssland. Det skulle vara klokt att engagera EU mer i de finsk-ryska förhandlingarna om flyktingar, anser Europarlamentarikern Heidi Hautala (Gröna).

 • Rädsla för att demokratin tar stryk när regeringen gör om administrationen

  25.01.2016 Inrikes

  Minister Tarasti berättar vad de nya landskapen ska göra.

  Förväntingarna är mycket blandade, då minister Lauri Tarasti på tisdagen lägger fram sitt förslag på vilka uppgifter de blivande landskapen ska ha. Ska kommunerna alls ha kvar några uppgifter i framtiden, eller flyttas allt upp till en högre nivå?

 • Blir Finlands ogina flyktingpolitik Sveriges linje?

  04.01.2016 Inrikes

  Sverige följer Finland? Stänger gränser och flyktingarna ute

  Förr var Sverige invandringens mönsterland och Finland sämst i klassen när det gällde att acceptera invandring. Har vi bytt roller? Sverige stänger gränserna medan Sannfinländarna tvingas kompromissa om fler flyktingar. Möt Sveriges ambassadör i Helsingfors, Anders Lidén; om flyktingpolitik, regeringsolikheter och behovet av goda grannar.

 • Vårdavgifterna höjs rejält

  04.01.2016 Inrikes

  Avgifterna stiger med närmare 30 procent i många kommuner.

  Klientavgifterna inom den offentliga social- och hälsovården stiger år 2016 med närmare 30 procent i många kommuner i landet. Den maximala avgiften för ett besök vid en hälsovårdscentral stiger till exempel från 16 till nästan 21 euro. Bakom höjningen ligger regeringens beslut.

Sidor