Tvingas äldre "in i skåpet" igen för att få tjänster?
Lesbiska aktivisten Virva Hepolampi har upplevt hur allt har förändrats för sexuella minoriteter i Finland. Barn föds i regnbågsfamiljer, statsministern deltar i Pride-marschen och regnbågscertifikat delas ut i servicecentraler i Helsingfors. Det här var omöjligt på 1980-talet, när Virva gick ut med sin sexuella tillhörighet.
Fortfarande akut brist på sommarvikarier inom äldrevården.
Stressiga arbetspass, sårbarhet för sjukdomsfall och arbete som samlas på hög. I flera kommuner längs kusten är bristen på sommarvikarier inom äldrevården fortfarande stor. Men efter några tuffa veckor verkar enträget rekryteringsarbete också bära frukt.
Kommer tas i bruk under övergångsperiod.
Arbetsgruppen vid regeringsförhandlingarna som behandlade frågan om antalet vårdare per äldre har nått resultat. Den lagstadgade miniminivån inom äldreomsorgen blir 0,7 vårdare per äldre och den blir bindande, erfar Helsingin Sanomat.
Så här kontrollerar staden hur vårdhemmen sköter sig.
Kirsi Oksanen är en av Borgå stads fyra servicechefer som gör oanmälda kontrollbesök på vårdhem i Borgå. Vi bad henne berätta hur de riktigt går till.
Vanvård på äldreboenden i Australien kräver åtgärder.
3 773 fall av fysisk misshandel, vanvård och försummelser på vårdhem anmäldes i Australien under det senaste finansåret 2017-2018. Det verkliga antalet tros vara ännu högre.
Samlingspartiet är största förloraren i Yles partimätning.
Petteri Orpo, finansminister och Samlingspartiets ordförande, medger att det sjunkande väljarstödet har ett samband med diskussionen kring äldreomsorgen.
I fjol ville hon skära ner på personaldimensioneringen.
Socialdemokraternas tillfälliga ordförande, Sanna Marin, röstade i fjol för en nedskärning av personaldimensioneringen i äldrevården i Tammerfors fullmäktige, avslöjar Iltalehti. I riksdagen är Marin däremot för en ökning av minimiresursen vårdare per klient.
I Sibbo är andelen vårdare ändå högre än minimikravet.
I Lovisa uppfyller de privata vårdhemmen stadens minimikrav. I Sibbo är andelen vårdare högre än minimikravet och i Borgå granskas personalandelen som bäst.
Äldrevården har skurits ner snabbt sedan 2006.
- Nu är det dags att diskutera människovärdet när det gäller äldre, säger professor emerita Sirkka-Liisa Kivelä, som konstaterar att kvaliteten på äldrevården i Finland rasat och nu är sämst i Norden.
Klienternas vårdbehov måste följas upp kontinuerligt.
Inom äldrevården rekommenderas minst 0,5 vårdare per klient. Men i praktiken krävs ofta mer personalresurser då klienterna blir äldre, säger Lisbeth Fagerström, professor i vårdvetenskap vid Åbo Akademi.
Borgå har inte anlitat Esperis vårdhem Vuokko sedan hösten.
Borgå har inte anlitat Esperis vårdhem Vuokko sedan hösten. Det här på grund av missförhållanden som utreds av Regionförvaltningsverket. I Lovisa har man inte upptäckt några problem på Esperis vårdhem där.
Frågan går nu till social- och hälsovårdsnämnden.
Det blev ännu inget beslut om att flytta äldre från Hagahemmet i Ekenäs till Gammelboda. Frågan går nu till social- och hälsovårdsnämnden.
Har vänt sig till nämnden, tjänstemän och stadsstyrelse.
Äldrerådet i Åbo har skickat ett ställningstagande till social- och hälsovårdsnämnden där kräver att man reagerar på de problem som förekommit inom hemvården.
40 procent av skötarna skulle inte vårdas på sin anstalt.
En ny forskning målar upp en oroväckande bild av äldrevården i Finland. Den finländska äldrevården är i många aspekter sämre än den i Sverige, Norge och Danmark.
Raseborg stad litar ändå på vårdbolaget.
Vårdbolaget Doctagons vd erkänner att det finns brister i bolagets kontakter till anhöriga. Därför kontaktades den anhöriga inte då läkare beslöt om terminalvård för en kvinna på Mariahemmet i Pojo.
Anställda som påtalat brister har i vissa fall sagts upp.
Andelen utbildade vårdare har minskat inom äldrevården, skriver Helsingin Sanomat. Anställda som anmält brister har bestraffats med uppsägning eller degradering.
Regionförvaltningsverket utreder nu fallet.
Regionförvaltningsverket i södra Finland, Avi, utreder nu om en klient inom hemvården i Hangö dog av undernäring. Hangö stads egen interna utredning av händelseförloppet är klar.
Samarbetet försämrades år 2014, säger Attendo.
Samarbetet mellan Raseborgs stad och vårdbolaget Attendo har försämrats sedan år 2014. Orsaken är att tjänstemän i Raseborg har bytts ut, säger Attendo.
Pojoseniorer uppskattar dagverksamheten på Sophiehemmet.
Dagverksamheten för seniorer i Pojo är mycket omtyckt. Bingo, bakning, olika spel och lekar - och förstås mat, kaffe och umgänge är det som lockar.
Få bäddplatser gör transporterna långa.
Efter sex timmars väntan på samjouren i Karleby ville läkaren skicka iväg Gun-Maria Biskops 90-åriga mamma på en 120 kilometer lång resa i ambulans till en bäddavdelning i Norra Österbotten.