Hoppa till huvudinnehåll

religionsfostran

 • Frågor om religion: Kristendomen

  02.12.2015 Vetamix

  I den här serien bekantar vi oss med frågor om religion

  I frågor om religion bekantar vi oss med existentiella frågor men här tas också upp religionshistoria som, vem var Jesus? Skapade Gud världen och hur ser Gud ut?

 • Svenskfinland kan få kristen skola

  17.11.2015 Österbotten

  Församling planerar skola i Karleby för minst 45 elever.

  Landets första svenskspråkiga kristna skola kan grundas i Karleby. Klasslärare Annika Sandvik säger att församlingen Word of Faith planerar för en skola för minst 45 elever.

 • Luther lärde oss att lyda

  18.09.2015 Kultur och nöje

  En utställning på Jüdisches Museum i Berlin visar hur.

  Vi anade det redan. Rent av visste det. Men nu visar konstnärsparet Saskia Boddeke och Peter Greenaway i den storslagna installationen Lydnad på Jüdisches Museum i Berlin att Martin Luther tog hjälp av Abraham och Isak.

 • JO: Skolan måste ordna alternativ till religiös morgonsamling

  25.11.2014 Inrikes

  Riksdagens justitieombudsman anser att skolorna borde ordna alternativ verksamhet för de elever som inte vill delta i en morgonsamling med religiöst innehåll.

 • Vi bryr oss inte om andras religiositet

  03.11.2014 Lyssna på Radio Vega Åboland!

  Då folk flyttar påverkar den nya miljön religiositeten mer än man kanske skulle tro. Då finländarna flyttade till Amerika blev de religiösare än förr, men de som kommer hit blir småningom mindre religiösa. Det konstaterar religionsforskaren Tuomas Martikainen vid Åbo Akademi.

 • Dokumenterat: Oj så det dröjer, det där Gudsriket

  04.06.2014 Kultur och nöje

  Kyrkan har haft svårt att samla pr-poäng under de senaste åren. Istället har man drabbats av medlemsflykt, mycket på grund av inställningen hos vissa kyrkliga falanger till kvinnliga präster och vigsel av samkönade par.

 • Religiösa morgonsamlingar vanliga i skolorna

  21.05.2014 Inrikes

  Religiösa morgonsamlingar är vanliga i de finländska skolorna, visar en rundfrågning som Yles finska nyheter har gjort bland grundskolornas rektorer.

 • Varför religionsfostran i skolan?

  16.04.2014 Debatt

  Regissör och konsult Linda Mokko tycker att religion och skola inte hör ihop. - Att sjunga och lyssna på psalmer med religiösa budskap i skolan är ytterst skadligt för både religionsfrihet och frihet från religion.

 • ”Du Saurons blomster sköna”

  04.04.2014 X3M

  Att sjunga den blomstertid eller inte sjunga är frågan på allas läppar. Vi har en kompromiss - den mystiska femte versen.

 • Konfirmationen är livets största individuella fest

  26.03.2014 Titta och lyssna

  I Kautokeino blir så gott som alla ungdomar konfirmerade. Det är en av livets stora fester. Nästan lika stor som att gifta sig. Det ska vara nya kläder, nya silversmycken och 150 inbjudna gäster.

 • Skönhet eller vapen

  15.11.2013 Titta och lyssna

  Prisbelönt dokumentären om den konfliktfyllda verkligheten för kvinnor i Indien. Indien har dels en stor skönhetsindustri som erbjuder unga flickor en väg ut ur fattigdomen men där finns också en växande hinduistisk fundamentalism, som erbjuder helt andra och mera militanta vägar.

 • Fritänkare: Kyrkan bort från skolan

  07.12.2012 Huvudstadsregionen

  Fritänkare och pro-seremonia-talaren Henrik Sawela tycker att kyrkan inte hör hemma i en skola som ska vara för alla. I skolorna går idag många elever som inte hör till kyrkan och de blir fler och fler.

 • Privat kristligt högstadium i Vasa får stöd

  12.10.2012 Österbotten

  Vasa kristliga skola borde få ett högstadium. Det säger skoldirektör Juha-Pekka Lehmus på Vasa stad. Skolan har i ett par år försökt få tillstånd att undervisa årskurs 7-9.

 • Föräldrar ansöker om islamundervisning i Närpes

  30.08.2012 Österbotten

  I Närpes har en grupp muslimska föräldrar inför pågående läsår ansökt att deras barn ska få undervisning i den egna religionen. Om tre eller fler elever önskar få undervisning i en viss religion så är det kommunens/stadens skyldighet att ordna med det.

 • Läsförhör i Pedersöre

  10.05.2010 Arkivet

  1965 har läsförhören dött ut i de flesta församlingar

  1965 har läsförhören dött ut i de flesta församlingar, men i Pedersöre har församlingsprästen S Melin enbart goda erfarenheter av läsförhören.