Hoppa till huvudinnehåll

kroppslighet

 • Prassel med påsar, viskningar och högljutt smaskande - ljud som ger din hjärna orgasmer

  08.12.2018 Kultur och nöje

  ASMR-videor växer stort på Youtube.

  På Youtube finns idag 13 miljoner videor där tjejer och killar viskar, smackar och slickar i ditt öra, stryker dig över kinden och frågar om du mår bra. Många vittnar om att dessa ASMR-videor får dem att slappna av.

 • Från barbie till bitch i en handvändning – medelåldern kommer inte ensam

  25.11.2018 Kultur och nöje

  Vad sker mellan benen och öronen när man fyllt 50?

  Att vara en medelålders kvinna är som att irra runt i ett okänt landskap iklädd en osynlighetsmantel och hoppas på att övergångsåldern verkligen går över.

 • ”Är du med barn? Nej, jag är annars bara tjock” – om fetma som börda och stolthet

  29.07.2018 Kultur och nöje

  Viktigt må bra, även som plus-size.

  Gäddhäng, apelsinlår, kärlekshandtag och muffinmagar. Att vara fet är ofta en källa till skam och självhat. Men kanske vi bara borde lära oss att tycka om våra kroppar – också vi som är plus-size.

 • Essä: Det gör ont när kroppen brister

  19.03.2017 Kultur och nöje

  I några aktuella böcker står kroppen i fokus.

  Hur ser vi på en kropp i förändring och hur reagerar vi inför något främmande som växer i oss? Och vad händer om vi känner oss främmande inför eller i vår egen kropp? Marit Lindqvist skriver om sin kropp och om litterära kroppar i förändring.

 • När kroppen blir text – ny avhandling om P O Enquist

  15.09.2016 Kultur och nöje

  Freja Rudels doktorerar på avhandling om P O Enquist.

  Ett halvt liv har Freja Rudels ägnat sig åt den svenska författaren P O Enquist som i sitt författarskap tar fasta på de riktigt stora frågorna: vad innebär det att vara människa, att skriva, att finnas till för varandra?

 • Kroppsideal som stressar

  11.08.2016 Vetamix

  Reklamen vill få dig att ogilla din nuvarande kropp.

  Hur ser du på din kropp? Om du är nöjd eller missnöjd har stor betydelse för ditt välbefinnande och ditt konsumtionsbeteende.

 • Filmrecension: Son of Saul - årets starkaste filmupplevelse

  04.03.2016 Kultur och nöje

  Nytt sätt att berätta om gammalt tema. På vinnande sätt.

  Först segrade den i Cannes. Sedan vann den en Golden Globe - och en Oscar. Silja Sahlgren-Fodstad har inte svårt att förstå varför.

 • Fulhet i vackra fotografier

  15.04.2015 Kultur och nöje

  Fulheten ligger i det sammanhangen

  Bröstskåran som är fotograferad i närbild visar sig vara en manlig skinka i bh. Hon leker med vår blick, med det vi förväntar oss att se. Fulheten ligger i det sammanhang som omringar objekten, skönheten i det konstnären visar oss.

 • Skräck, skrik och skratt

  16.10.2014 Kultur och nöje

  Skräck är ångest, oro och rädsla. De känslorna borde inte verka lockande på någon. Ändå är vi många som dras till skräckfilmer, inte trots, utan på grund av den skräck filmerna väcker.

 • Älska tanken, inte kroppen?

  21.05.2014 Kultur och nöje

  Varför har vi idag ett så komplicerat förhållande till vår kropp? Sebastian Bergholm visar att övertron på förnuftet redan under Antiken bidrog till ett förakt för kroppen.

 • "Kroppen borde vara vårt hem"

  30.10.2013 Österbotten

  Vår tid fokuserar mycket på hur kroppen ser ut och överallt möts man av bilder på hur man borde se ut. Men enligt Jaana-Mirjam Mustavuori, som är lärare i kroppsmedvetenhet, är någonting rejält fel om bilden av oss är viktigare än hur man känner och vem man är.

 • Thomas Schüttes 18 kvinnor

  12.04.2013 Kultur och nöje

  En del av dem är charmfulla och koketterande, andra är inåtvända och meditativa. Den tyska konstnären Thomas Schütte har tagit sig an kvinnokroppen i sina skulpturer, vilket i dagens skulpturkonst närmast är ett tabubelagt ämne. I vår kan man se Schüttes serie med 18 kvinnor, ”Frauen”, på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors.

 • På ARS-utställningarna har konsten alltid provocerat

  24.03.2011 Arkivet

  Från popkonst via kroppsvätskor mot digital konst.

  I över femtio år har finländarna fått beundra eller förfasa sig över den moderna konsten på Ars-utställningar. Målet har varit att provocera och väcka debatt, men också att underhålla. Vägen har gått från 1960-talets popkonst via hemelektronik med kroppsvätskor mot digital konst. Följ med från 1961 till 2011.