Hoppa till huvudinnehåll

robotteknik

 • Malin Andtfolk är närvårdare på natten och robotforskare på dagen – hälsorobotar kan inte ersätta människor, men kan vara ett hjälpmedel

  09.03.2020 Samhälle

  Finland föregångare inom välfärdsteknologin.

  Malin Andtfolk är närvårdare på ett äldreboende på kvällar och nätter, och doktorand i välfärdsteknologi om dagarna. Hon är intresserad av de äldres attityder till humanoida robotar. Studier visar att de äldre ställer sig positiva till dessa, även om de äldre som Svenska Yle talat med var något skeptiska.

 • Sandvik investerar stort på sin fabrik i Åbo

  16.01.2020 Åboland

  Bygger till och moderniserar för 2,7 miljoner euro.

  Företagskoncernen Sandvik bygger till och moderniserar sin fabrik i Åbo för 2,7 miljoner euro. Sandvik tillverkar maskiner för gruvindustrin.

 • Vad sägs om en sällskapsrobot som hemvårdare eller sexrobot som partner?

  10.06.2018 Vetenskap

  Från P. C. Jersilds sällskapsrobotar till dagens humanoider.

  Gröna Lund i Stockholm finns inte längre, istället skall det nya Bliss Garden, med alla sina tekniska innovationer, förnöja de välbemedlade som har råd att leva på detta exklusiva boendeområde. Här har vi ramverket för författaren och läkaren P. C. Jersilds roman Tivoli, en berättelse som med sina brännande frågor om digitalisering, robotik och i förlängningen artificiell intelligens i hög grad berör vårt samhälle.

 • 150 000 asiatiska robotikstudenter lockas till Finland

  21.02.2018 Åboland

  Campus för artificiell intelligens skapas i Björneborg.

  I ett första skede skulle Björneborg få ett campus för artificiell intelligens och robotik med 5 000 studerande. Senare skulle studenter komma också till Åbo, Tammerfors, Rovaniemi och Villmanstrand.

 • Google och McKinsey undersökte: Automatisering kan ge fler jobb

  27.10.2017 Inrikes

  Undersökning: Artificiell intelligens kan öka på BNP.

  Google och McKinsey slår på basis av en färsk undersökning fast att automatisering och artificiell intelligens kan skapa ekonomisk tillväxt och ha en positiv sysselsättande effekt för Finland.

 • Morgonkollen: Prinsessan Diana dog för 20 år sedan, allt fler låter vaccinera sina barn i Jakobstad och budgetförhandlingarna fortsätter

  31.08.2017 Inrikes

  Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

  Attityderna till vaccineringar har förändrats i Jakobstadsnejden, experter anser att Finland borde satsa mer på robotik, Carl Bildt vill inte leda Moderaterna och det har gått 20 år sedan prinsessan Diana dog.

 • Marcus Rosenlund: Vi behöver en robotdiktator!

  25.11.2016 Vetenskap

  Människorna har misslyckats. Låt maskinerna ta över!

  Människorna fick sin chans att förvalta planeten. Det gick inte så bra. Är det inte krig så är det hungersnöd eller klimatet som går åt pipan. Skulle det kanske vara dags att låta robotarna ta över helt och hållet?

 • Robotar - Hajbo Nytt

  21.09.2016 Hajbo

  Maddie testar en robotbuss och möter en robot.

  Maddie testar en robotbuss och möter en robot.

 • Snart mäter en robot ditt blodtryck

  13.09.2016 Vetenskap

  Vårdarrobotar är redan verklighet. Snart också i Finland.

  Finland måste skynda på med att formulera en robotstrategi, för vi har halkat rejält på efterkälken, säger företagskonsult Cristina Andersson som är en av författarna bakom Näringslivets Delegation EVA:s färska rapport om saken. Speciellt vårdsektorn kunde ha nytta av robotarna.

 • Kodning är enklare än du tror!

  18.08.2016 Vetamix

  Lär dig kodning på ett roligt sätt.

  Serien "Kan du koden" hjälper dig att komma igång med programmering. Du lär dig bl.a. grunderna i kodning, hur du kodar i olika program och hur du kan programmera robotar.

 • Robotaktivist: våra politiker verkar äntligen ha vaknat

  15.07.2016 Åboland

  Cristina Andersson är en övertygad robotoptimist.

  -Våra politiker har äntligen börjat vakna, även om det fortfarande går trögt, säger fackboksförfattaren Cristina Andersson. Hon kallar sig själv robotaktivist, och tror att robotarna kommer att göra våra liv bättre.

 • Robotstyrda långtradare i trafiken – se video

  31.03.2016 Utrikes

  Robotstyrningen är miljövänligare.

  Långtradarchauffören Simeon Ngatia kopplade på datasystemet i sin bil och lyfte fötterna från pedalerna. Chauffören behövs fortfarande för att styra bilen, men annars sköter långtradaren sig själv.

 • I Vaasa hacklab samlas uppfinnarna

  23.02.2016 X3M

  Kommande robotdoktorn Thomas Höglund tar oss på studiebesök.

  I Vaasa hacklab växer framtidens innovationer fram. Den blivande robotdoktorn Thomas Höglund tar oss med på studiebesök.

 • ABB i Borgå satsar stort på robotar

  18.12.2015 Östnyland

  Målet är att automatisera hela produktionen.

  Företaget ABB i Borgå har satsat stort på automatisering under de senaste åren. Enligt fabrikschefen är robotar en förutsättning för att hålla produktionen kvar i Finland.

 • Han varnar för sexrobotarna

  23.09.2015 X3M

  Sexrobotar kan påverka vår kvinnosyn negativt.

  Just nu pågår en kampanj som varnar oss för sexrobotar. Varför det? Sexrobotar låter ju som en ganska fantastisk uppfinning.

 • Drönare levererar post till Sveaborg

  01.09.2015 Huvudstadsregionen

  Posten testar ny teknologi 2-5 september.

  Posten testar ny teknologi den 2-5 september. Invånarna på Sveaborg får en del av posten genom luften med hjälp av en drönare.

 • Ulvsbyfabrik fick rekordstor beställning

  24.06.2015 Åboland

  Cimcorp fick en beställning på 30 miljoner euro från Kina.

  Automationssystemstillverkaren Cimcorp har fått en beställning på 30 miljoner euro från Kina. Företaget ska tillverka ett automationssystem för en däckfabrik i Thailand.

 • Tar robotar jobbet av journalisterna?

  04.05.2015 Vetenskap

  Det finns för många pappers- och broadcastjournalister.

  Vi har fel slags journalister i dag, provocerar den svenska utvecklingschefen vid Mittmedia, Robin Govik, som står i startgroparna att lansera autogenerad journalistik, alltså artiklar som skapats av artificiellt intelligenta dataprogram.

 • Ex Machina – mänskan leker Skapare

  18.04.2015 Kultur och nöje

  Varför måste en robot ha ett kön?

  Vad gör en människa till en människa? Den frågan har ställts ett antal gånger i diverse scifi-filmer om artificiell intelligens. Men i Alex Garlands film är den intressantare frågan varför måste en robot ha ett kön?

 • Robotar intar Tekniska museet

  24.11.2014 Huvudstadsregionen

  Finland har halkat efter när det gäller utvecklingen av robotik, men potentialen för att ligga i spetsen är stor. Det tror Nicholas Andersson från företaget Robotics Finland, som arrangerar Robotveckan i Helsingfors Se video med sympatisälen Paro och humanoiden Nao!

Sidor