Hoppa till huvudinnehåll

sten (material)

 • Inkoo Shipping vill leverera sten till gasrörsprojekt – kan skapa nya jobb

  17.08.2017 Västnyland

  Hamnen i Ingå ansöker nu om lov för att hantera mera sten.

  Flera nya jobb kan skapas i Ingå hamn om hamnen börjar leverera sten till gasrörsprojekten Nord Stream 2 och Balticconnector. Nu behövs lov för den utökade verksamheten.

 • Finnwatch: Importerad byggsten har oklart ursprung

  21.03.2017 Inrikes

  Det finns brister i mänskliga rättigheter vid stenbrotten.

  Det är svårt att spåra ursprunget på importerad natursten som används vid byggen i Finland. Det visar en färsk rapport från medborgarorganisationen Finnwatch.

 • Geomorfologi runt knuten

  02.08.2016 Östnyland

  Lotten Elf ger tips på östnyländska stenformationer.

  Lotten Elf arbetar som geografi- och biologilärare i Kotka svenska samskola och hon skrev sin avhandling pro gradu om bland annat flyttblock. Hon ger sina bästa tips på både höjder och djup i Östnyland.

 • Rudus kan få utvidga bergsbrytningen i Ingå

  06.04.2016 Västnyland

  2,45 miljoner kubikmeter berg får brytas.

  En utvidgad bergsbrytning och stenkrossning i Joddböle i Ingå kan bli verklighet. Miljö- och byggnadsnämnden ska på tisdag (12.4) fatta beslut om bolaget Rudus marktäkts- och miljötillstånd.

 • Basatorget i Ekenäs får gatustenar

  23.02.2016 Västnyland

  Gatustenar gör att det dammar mindre.

  Basatorget i Gamla stan i Ekenäs ska beläggas med gatustenar och få 24 bilplatser. Området ska fixas upp så det blir trivsamt.

 • Rudus behöver inte avbryta stenkrossning i Ingå

  06.11.2015 Västnyland

  Pro Ingå krävde att verksamheten avbryts.

  Företaget Rudus har inte brutit mot miljöskyddslagen på ett sådant sätt att stenkrossningsverksamheten i Joddböle bör avbrytas. Det anser Ingå byggnads- och miljönämnd som förkastar föreningen Pro Ingås krav att Rudus måste avbryta verksamheten i Ingå.

 • Destia börjar krossa sten i Forsby

  01.10.2015 Östnyland

  Destia får bryta berg och krossa sprängsten i Lovisa.

  Destia får bryta berg och krossa sprängsten i Forsby i Lovisa. På området har man sysslat med bergtäkt redan på 1980-talet.

 • Fyra ton sten målades vita

  15.06.2015 Östnyland

  Kumlet är ett led i Borgå konstförenings projekt LINK.

  Ett kummel invid Wilenius båtvarv i Borgå målades på måndag vitt under uppsikt av Borgå konstförening. Kumlet är en hedersbevisning till Borgå stads förgångna som havsstad och till en stad av idag som är ett öppet konstforum.

 • Israel vill skärpa straffen för stenkastare

  31.05.2015 Utrikes

  Straffet förslås bli upp till 20 år fängelse.

  I Israel planerar den nya regeringen att ingripa hårdare mot palestinier som kastar sten. Straffet för att kasta sten föreslås bli upp till 20 år.

 • Stenbrottet i Pickala granskas av JO

  10.04.2015 Västnyland

  Sjundeå kommuns agerande ska utredas.

  Stenbrottstvisten i Pickala i Sjundeå har nu också blivit ett fall för riksdagens justitieombudsman.

 • Stenmässa

  24.03.2015 Tro

  Med stenen i min hand bär jag fram min sorg och min glädje

  Anders Lindström som leder den speciella Stenmässan säger: ”Korset bär våra bördor, våra glädjeämnen, vårt liv. I Stenmässan får du föra dina sorger och din glädje till stenkorset. Flöjt Pia Nygård, orgel Niels Burgmann, sång Helena Hollmérus. Assisterande präst Monica Cleve. Gitarr Kjell Wikström. Gudstjänst på palmsöndagen 29.3. kl 13.50 i Yle Fem. TV-regi Leif Lindgren.

 • Ingå vill inte ha Rudus jumbostenbrott

  12.03.2015 Västnyland

  Rudus planer på att utvidga sin stenkrossverksamhet i Joddböle är allför omfattande och de negativa miljökonsekvenserna är alltför stora, anser kommunen. Projektet anses heller inte vara realistiskt.

 • Bland ametister och opaler i Karleby

  21.01.2015 Österbotten

  På Karleby naturhistoriska museum trängs jaspis och agater med ilsket gul svavel, giftig asbest och jade i olika nyanser av grönt. Av världens ungefär 4000 olika mineral finns fler än 1400 utställda i Karleby.

 • Måla, virka eller sticka kaktusar

  30.09.2014 Hobby och hantverk

  Kravlösa krukväxter att göra själv

  Tre olika sätt att göra egna krukväxter som inte behöver vattnas. Passar utmärkt för den som reser ofta, har små barn eller kanske är allergisk mot grönväxter. Måla kaktusstenar, virka eller sticka din blomma till fönsterbrädet.

 • En tredjedel svarade på Rudus Ingåenkät

  08.09.2014 Västnyland

  En tredjedel av de tillfrågade har svarat på företaget Rudus enkät om utvidgad stenkrossverksamhet i Joddböle i Ingå. Bolaget fick in 175 svar.

 • Rudus vill bygga lagerplan i Joddböle

  13.08.2014 Västnyland

  Stenkrossföretaget Rudus vill bygga en ny upplagringsplats i anslutning till stenbrottet i Joddböle i Ingå. Företaget har ansökt om åtgärdstillstånd för att få avjämna ett område på 1,6 hektar.

 • Han dödades av en gatsten i Kiev

  22.05.2014 Utrikes

  I Ukrainas huvudstad Kiev bär många på hemska minnen från striderna i februari där ett hundratal människor dödades. Aleksej Sjevtjuk berättar om sin vän Igors död. Han fälldes av en sten som flög i fel riktning.

 • Söderfjärden utforskas med talkokrafter

  21.09.2013 Österbotten

  Forskarna tar nu hjälp av lokalbefolkningen för att kunna åldersbestämma Söderfjärden. I dag lördag samlades tjugotalet intresserade för att söka efter spår av meteoritnedslaget.

 • Misshandel i Karleby och Pedersöre

  30.06.2013 Österbotten

  En man misshandlades troligen i Karleby och det blev slagsmål på Klackens danspaviljong i Pedersöre natten till söndag.

 • Nytt förbud för marktäkten i Bromarv

  06.05.2013 Västnyland

  Marktäkten i Rekuby kan inte fortsätta trots att Raseborgs stad nyligen (6.2.2013) beviljade företaget Sarins grus miljötillstånd för täkten efter en lång besvärsrunda.

Sidor