Hoppa till huvudinnehåll

uigurer

 • Uigurer världen över frågar om försvunna anhöriga på Twitter

  13.02.2019 Utrikes

  Anhöriga svarade på Kinas propagandaseger med Twitter.

  Uigurer världen över har inlett en Twitterkampanj för sina försvunna anhöriga efter att Kina vann en propagandaseger tack vare video av en försvunnen folksångare.

 • "En skam för mänskligheten" - Turkiet ryter till om hur uigurer behandlas i Kina

  10.02.2019 Utrikes

  Turkiet kräver att interneringsläger för uigurer stängs.

  Turkiet kräver i skarpa ordalag att Kina stänger de interneringsläger där upp till en miljon muslimska uigurer enligt rapporter hålls fängslade. Den påtvingade indoktrineringen av uigurer som Kina håller på med är en skam för mänskligheten, säger det turkiska utrikesministeriet.

 • Exil-uigurer: ”Omöjligt att få veta vad som händer med vårt folk”

  04.01.2019 Utrikes

  En miljon uigurer i kinesiska omskolningsläger.

  Muslimska uigurer världen över lever i stor ovisshet om vad som händer i folkgruppens hemtrakter i Kina. För några månader sedan presenterade mänskorättsorganisationer uppgifter om att upp till en miljon uigurer har satts i så kallade omskolningsläger.

 • Minst fem döda i attack mot Kinas konsulat i Pakistans största stad Karachi

  23.11.2018 Utrikes

  Två poliser dödade då separatister från Baluchistan angrep.

  Kinas konsulat i Pakistans största stad Karachi har angripits av väpnade män som sägs ha tillhört Baluchistans befrielsearmé. Minst två poliser dödades i självmordsattacken mot beskickningen i provinsen Sindh i södra Pakistan.

 • FN: Kina håller en miljon muslimska uigurer i "omskolningläger"

  31.08.2018 Utrikes

  FN kräver att Kina upphör med lägren.

  FN upprörs av rapporter om att Kina håller upp till en miljon muslimska uigurer i så kallade "omskolningsläger" i den västliga regionen Xinjiang. Kina förnekar att det alls finns några läger och säger istället att "många länder vidtar preventiva åtgärder mot terrorism".

 • "Er moské ser alltför arabisk ut, därför måste den rivas" – muslimer ny måltavla i Kina då religionsutövningen ska bli kinesisk

  21.08.2018 Utrikes

  Den första moskén i Kina restes redan för 1 300 år sedan.

  I Kina anser de muslimska invånarna att det styrande kommunistpartiet har börjat begränsa deras rätt att utöva sin religion. Den stora muslimska uiguriska minoriteten har länge blivit förtryckt men de omstridda nya reglerna gäller inte dem utan andra muslimer som är bosatta i olika delar av landet.

 • Uigurerna straffas kollektivt i Kina, som följer allt de gör med en app – ett "onormalt skägg" kan ge extremiststämpel

  15.08.2018 Utrikes

  Förtrycket av de muslimska uigurerna har pågått i åratal.

  Aldrig förr skådade säkerhetsåtgärder och högteknologiska övervakningssystem har tagits i bruk i det väldiga landskapet Xinjiang i västra Kina. Åtgärderna riktas mot de muslimska uigurerna, myndigheterna vet vad de läser på internet, vem de pratar med och hur ofta de besöker en moské.

 • Attentatsmannen i Istanbul är "sannolikt" uigur

  05.01.2017 Utrikes

  Turkiet tror på inblandning av utländsk underrättelsetjänst.

  Mannen som sköt ihjäl 39 människor på en nattklubb i Istanbul under nyårsnatten är "sannolikt" uigur. Det säger en turkisk vice premiärminister, medan en av hans kolleger uttryckt misstankar om att utländsk underrättelsetjänst har hjälpt gärningsmannen.

 • Misstänkta Bangkokbombare förnekar skuld

  16.02.2016 Utrikes

  Åtalade hade erkänt sin skuld i förhör enligt polisen.

  Två etniska uigurer från Kina som åtalas för terrordådet i Bangkok i augusti tog tillbaka sina erkännanden om skuld vid den första rättegångsförhandlingen.

 • Fransk journalist lämnar Kina efter ”vinklad rapportering”

  31.12.2015 Utrikes

  Kina blev arg på grund av artikel om uigirerna.

  En fransk journalist som hamnat i onåd hos den kinesiska regeringen kommer att lämna Kina på nyårsdagen. Ursula Gauthier hade skrivit en artikel om de muslimska uigurerna i provinsen Xinjiang som regeringen inte tyckte om.

 • Kinas terrorkamp ifrågasätts

  04.12.2015 Utrikes

  En allt större del av uigurerna i motsätter sig Kinas styre.

  En allt större del av uigurerna i motsätter sig Kinas hårdhänta styre. Under de senaste åren har det växande missnöjet tagit sig uttryck i flera dödliga attacker både i och utanför den autonoma regionen Xinjiang.

 • Bombmannen i Bangkok har identifierats

  26.09.2015 Utrikes

  Gripen lär har erkänt att han är mannen på kamerbilder.

  Polisen i Thailand säger sig ha identifierat den man som misstänks ha utfört bombattacken mot ett hindutempel i Bangkok i augusti, då 20 personer dödades. Advokat bestrider uppgifterna.

 • Kina hindrar minoriteter att få pass

  13.07.2015 Utrikes

  I största delen av Kina borde man få ett pass inom 15 dagar.

  Kina beviljar inte pass till sina etniska minoriteter, trots att kinesiska turister reser utomlands allt mera. Det framkommer i en rapport av människorättsorganisationen Human Right Watch.

 • Många döda i attack mot kinesisk marknad

  22.05.2014 Utrikes

  Över 30 människor har dödats och ett hundratal skadats i ett attentat i Xinjiang-provinsen i västra Kina. Militanta uigurer misstänks för attacken.

 • 6 skadade i ny knivattack i Kina

  06.05.2014 Utrikes

  Sex människor har skadats i en ny knivattack på en järnvägsstation i staden Guangzhou i södra Kina. Kina har sedan i höstas skakats av flera terrordåd mot civila.